Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΆρθρα ΣυνεργατώνΟι 5 φιναλίστ του Βραβείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης της χρονιάς - IFLA

  Οι 5 φιναλίστ του Βραβείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης της χρονιάς – IFLA

  -

  Ανακοινώθηκαν πριν κάποιες μέρες οι υποψηφιότητες για το ετήσιο βραβείο Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Χρονιάς, για τις νεόκτιστες δημόσιες βιβλιοθήκες, σε οργάνωση της Διεθνής Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA).

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων ιδρύθηκε το 1927 στο Εδιμβούργο, εκπροσωπεί τις ενώσεις των βιβλιοθηκονόμων και τα ιδρύματα βιβλιοθηκών και προωθεί τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τα μέλη του οποίου ξεπερνούν τις 1500 συμμετοχές σε 150 χώρες.

  Οι πέντε καλύτερες δημόσιες βιβλιοθήκες στον κόσμο αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τον τρόπο που συνδυάζουν τη λειτουργική αρχιτεκτονική, την τεχνολογία πληροφοριών και τον τοπικό πολιτισμό. Οι 5 φιναλίστ της φετινής λίστας περιλαμβάνουν βιβλιοθήκες στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Κίνα.

  Βιβλιοθήκη Marrickville – Αυστραλία

  Διεθνής Ομοσπονδίας Ενώσεων ΒιβλιοθηκονόμωνΒρίσκεται στα δυτικά του Σίδνεϊ. Πρόκειται για μια τριώροφη κατασκευή ειδικά σχεδιασμένη για να γίνει βιβλιοθήκη 3.600 τμ. Κατασκευάστηκε στον χώρο του παλιού και κλειστού από το 1990 ομώνυμου νοσοκομείου.

  Η μετατροπή του νοσοκομείου σε σύγχρονη βιβλιοθήκη έγινε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση υλικών· είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και δομικά υλικά από τμήματα του νοσοκομείου που κατεδαφίστηκαν, επαναχρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βιβλιοθήκης, κάνοντάς τη παράδειγμα «ανακύκλωσης» και εκμετάλλευσης παλαιών υλικών.

  Οι ξύλινες σκάλες και οι λεπτομέρειες της επίπλωσης εξασφαλίζουν ένα ζεστό και χαλαρωτικό περιβάλλον. Οι αυθεντικές γαλλικές πόρτες στο κτίριο ανοίγουν σε εξωτερικά μπαλκόνια. Η κυματοειδής οροφή της ξεδιπλώνεται πάνω από το κτίριο που διατηρήθηκε και αποκαταστάθηκε για να σχηματίσει τους χώρους της βιβλιοθήκης, τους χώρους γραφείων καθώς και τους υπαίθριους χώρους ανάγνωσης (Lilydale Balconies).

  Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες της BVN και διαθέτει χώρους εκδηλώσεων, υπαίθριο κήπο, παιδική χαρά, σύστημα ρομποτικής συλλογής και ιστορική συλλογή βιβλίων τέχνης.

  Βιβλιοθήκη Ningbo – Κίνα

  Διεθνής Ομοσπονδίας Ενώσεων ΒιβλιοθηκονόμωνΗ νέα βιβλιοθήκη της Ningbo στεγάζει δύο εκατομμύρια βιβλία. Η χρήση του φυσικού φωτός της ημέρας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους βελτιστοποιείται μέσω του προσανατολισμού του κτιρίου και ο φυσικός αερισμός μεγιστοποιείται μέσω του κεντρικού αιθρίου.

  Είναι 31.800 τμ. και βρίσκεται 200 ​​χλμ νότια της Σαγκάης, στο κέντρο του Ningbo, του νέου πολιτιστικού κέντρου της Κίνας. Ιδρύθηκε το 1927, με την αρχική βιβλιοθήκη του Ningbo να κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή ιστορικών και αρχαίων βιβλίων στην περιοχή, γεγονός που προσέλκυε τρεις έως τέσσερις χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

  Το τωρινό κτίριο περιλαμβάνει παιδική βιβλιοθήκη, 24ωρη βιβλιοθήκη, βιβλιοθήκη για άτομα με προβλήματα όρασης, δύο αίθουσες διαλέξεων, ένα καφέ και μια μεγάλη αίθουσα ανάγνωσης. Το ισόγειο είναι οπτικά ανοιχτό από όλες τις πλευρές και συνδέεται με μια εξωτερική δημόσια πλατεία και ένα διαμορφωμένο οικολογικό πάρκο και λίμνη. Ο χώρος ύψους 28 μ. συνδέει το ισόγειο με μια σειρά πιο ήσυχων ερευνητικών χώρων και τις ιστορικές συλλογές στους παραπάνω ορόφους.

  Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Schmidt Hammer Lassen ήθελαν η βιβλιοθήκη να είναι μέρος του νέου οικολογικού υγρότοπου αλλά και του ιστού της τοπικής κουλτούρας.

  Forum Groningen – Ολλανδία

  Διεθνής Ομοσπονδίας Ενώσεων ΒιβλιοθηκονόμωνΈνα κτίριο πολλαπλών χρήσεων στην πόλη του Γκρόνινγκεν στη βόρεια Ολλανδία, που εκτός από βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κινηματογράφο, τμήματα του Μουσείου Groninger, εργαστήριο πολυμέσων, εστιατόριο, καφέ, βεράντα και εκθεσιακούς χώρους. Η βιβλιοθήκη διατρέχει ολόκληρο το κτίριο και με αυτόν τον τρόπο συνδέεται με τις άλλες λειτουργίες του.

  Το πολιτιστικό αυτό κέντρο άνοιξε στις αρχές του 2020 και θα υποδέχεται περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Η ανατολική πλευρά του καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, αλλά στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε.

  Στο κέντρο του έργου των NL Architects βρίσκεται ένα αίθριο πολλαπλών επιπέδων που συνδυάζει την εργασία με τη διασκέδαση. Έχει ύψος 11 ορόφων με επένδυση πέτρας. Ταιριάζει με τον ψαμμίτη Bentheimer που υπάρχει σε πολλές από τις πιο γνωστές κατασκευές της πόλης, όπως το καμπαναριό Martinitoren και το Δημαρχείο. Το κωνικό σχήμα του σχεδιάστηκε με στόχο τη μείωση της οπτικής επίδρασης του τεράστιου όγκου του κτιρίου, για να το κάνει πιο φιλικό στο κοινό. Οι κεκλιμένες προσόψεις κάνουν το κτίριο να εξαφανίζεται και το μέγεθος του κτιρίου να μην είναι αντιληπτό από το επίπεδο του δρόμου.

  Deichman Bjørvika – Νορβηγία

  Διεθνής Ομοσπονδίας Ενώσεων ΒιβλιοθηκονόμωνΒρίσκεται δίπλα στην όπερα του Όσλο και ανακαινίστηκε ως μέρος του έργου αστικής ανανέωσης της περιοχής Fjord. Στην ουσία είναι μια παραθαλάσσια βιβλιοθήκη 13.500 τμ., που διαθέτει έως και 450.000 βιβλία κάτω από το μεγάλο αίθριό της, σχεδιασμένη από τους Atelier Oslo και Lundhagem. Ένα εντυπωσιακό πενταώροφο κτίριο με μια ποικιλία διαφορετικών χώρων μέσα σε μια μεγάλη συνεχή δομή.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι το νέο κτίριο για μια παλιά βιβλιοθήκη, η οποία μετρά 235 χρόνια ιστορίας στην πόλη του Όσλο και είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη της Νορβηγίας.

  Η βιβλιοθήκη πήρε το όνομά της από τον Νορβηγό επιχειρηματία και συλλέκτη βιβλίων Carl Deichman, του οποίου η συλλογή ξεκίνησε τη βιβλιοθήκη το 1785. Έχει κάθετη διαρρύθμιση με κινηματογράφο και αμφιθέατρο 200 θέσεων στο υπόγειο, καφετέρια, εστιατόριο και χώρους για εφημερίδες και περιοδικά στο ισόγειο.

  Οι αρχιτέκτονες του κτιρίου έχουν προνοήσει ώστε να υπάρχουν είσοδοι που «βλέπουν» σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Από όποιο σημείο και αν την προσεγγίζουν οι επισκέπτες, εκείνη θα τους υποδέχεται στην περιοχή της Μπιορβίκα. Το πάνω μέρος της δημιουργεί μια προβολική γέφυρα η οποία μοιάζει να αναγγέλλει την παρουσία της στους επισκέπτες που καταφθάνουν από το κέντρο του Όσλο και από τον παραπλήσιο κεντρικό σταθμό.

  Το εσωτερικό του κτιρίου σχεδιάστηκε από το γραφείο ντιζάιν Scenario. Ο πρώτος όροφος περιέχει βιβλία μυθοπλασίας και παιδικά, ο δεύτερος και τρίτος περιέχουν περισσότερα βιβλία και αρκετούς κλειστούς χώρους που περιλαμβάνουν στούντιο ηχογράφησης, μίνι κινηματογράφο, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχουν βιβλία κοινωνικών επιστημών και αίθουσες ανάγνωσης.

  Διαγώνια ανοίγματα και φεγγίτες φέρνουν άπλετο φως στο εσωτερικό του κτιρίου για άπλετη θέα στους τριγύρω δρόμους και στη γειτονική Όπερα. Όταν βραδιάζει, το κτίριο σαν να λάμπει και προσφέρει την ευκαιρία στους περαστικούς να ρίξουν ματιές στο εσωτερικό του.

  Στη νέα Βιβλιοθήκη φιλοξενείται και το «Future Library», το πρότζεκτ της εικαστικού Κέιτι Πάτερσον στο πλαίσιο του οποίου θα συλλέγεται ένα χειρόγραφο τον χρόνο από κάποιον σημαντικό συγγραφέα για τα επόμενα εκατό χρόνια. Το 2114 που θα εκτυπωθούν, θα εκδοθούν φέροντας τις υπογραφές συγγραφέων όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ ή ο Ντέιβιντ Μίτσελ. Για τους αναγνώστες του μέλλοντος μια κιβωτός γνώσης.

  Βιβλιοθήκη Het Predikheren – Βέλγιο

  Διεθνής Ομοσπονδίας Ενώσεων ΒιβλιοθηκονόμωνΈνα παλιό μοναστήρι στο Mechelen του Βελγίου μετατράπηκε σε μοντέρνα βιβλιοθήκη. Οι εμπνευστές σεβάστηκαν το αυθεντικό οικοδόμημα, διατηρώντας τα ιστορικά χαρακτηριστικά και τη μυστικιστική αίσθηση του χώρου.

  Το 2010, η πόλη αποφάσισε να αποκαταστήσει το μνημειώδες κτίριο, εγκαταλελειμμένο από το 1975 και να το μετατρέψει σε δημόσια βιβλιοθήκη. Στο πλαίσιο του Open Call, ξεκίνησε ένας διεθνής διαγωνισμός αρχιτέκτονα, τον οποίο κέρδισε η ομάδα Korteknie Stuhlmacher Architecten.

  Ολόκληρο το μπαρόκ οικοδόμημα σχηματίζει ένα τετράγωνο δαχτυλίδι, με τον εξωτερικό δακτύλιο να αποτελείται από χώρους γραφείων και αίθουσες διδασκαλίας.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here