Μύθοι και πραγματικότητες

Γράφει ο Ηλίας Τσιάρας

Το παρόν άρθρο έχει ως σκοπό να ρίξει λίγο φως σε ορισμένα θέματα που ο μέσος αναγνώστης πιστεύει πως είναι αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα σφάλει. Κρατήστε σημειώσεις, θα ακολουθήσει τεστάκι!

Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και στα comics, ή καλύτερα ιδίως εκεί, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.

Το S του Superman δεν είναι γράμμα!

Η πάσα αλήθεια είναι πως υπάρχουν διάφορες γνώμες και θεωρίες, αλλά η κυρίαρχη υποστηρίζει πως πρόκειται για το οικόσημο της φατρίας των El στον Κρύπτον. Το συγκεκριμένο coat of arms, μάλιστα, συμβολίζει την ελπίδα. Υπάρχει και μια άλλη, πιο underground εκδοχή, που θέλει το σύμβολο αυτό να προέρχεται από την παράδοση των Ινδιάνων και να αναπαριστά ένα φίδι, το σύμβολο της ίασης. Ένας πρόγονος των Κεντ είχε βοηθήσει μια φυλή Ινδιάνων, όταν τα μέλη της είχαν αρρωστήσει και ως αντάλλαγμα του δόθηκε μια κουβέρτα με κεντημένο το S πάνω της. Όπως και να έχει, ό, τι και να ισχύει, ένα είναι σίγουρο:

το S δε σημαίνει Superman!

 

Το αδαμάντιο δεν αποτελεί μέρος της μετάλλαξης του Wolverine!

Εντάξει, αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το όλο θέμα αποτελεί εν ολίγοις το (ανύπαρκτο, κατά τα άλλα) σενάριο της κάκιστης ταινίας X-Men Origins: Wolverine. Ο συμπαθέστατος και τριχωτός Καναδός γεννήθηκε με την ικανότητα να θεραπεύεται ταχύτατα από σχεδόν οποιαδήποτε πληγή και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που βρέθηκε πειραματόζωο στα χέρια του προγράμματος Weapon X, το οποίο ευθύνεται για τον χαρακτηριστικό μεταλλικό του σκελετό. Τα νύχια ήταν ένας παράγοντας που παραβλέψανε και που, εκ του αποτελέσματος, κρίθηκε μοιραίος για την πλειονότητα των επιστημόνων που είχαν τη φαεινή ιδέα να βασανίσουν τον, ούτως ή άλλως, οξύθυμο Logan.

Μύθοι και πραγματικότητες

Ο Beast δεν ήταν πάντα μπλε!

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Wolverine, έτσι και το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα του Beast δεν είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης, αλλά κάτι για το οποίο οφείλεται ο ίδιος. Αρχικά, ο Beast έμοιαζε με έναν ανθρωπόμορφο πίθηκο, εξαιτίας των επιμηκυμένων του άκρων και των τεραστίων διαστάσεων παλαμών και πατουσών του. Πέρα από τα εμφανή αυτά χαρακτηριστικά, είναι προικισμένος με εξαιρετική ευλυγισία, ευκινησία και ισορροπία. Σε μια προσπάθεια να κρύψει την παραμόρφωσή του, ώστε να είναι περισσότερο αρεστός στην κοπέλα του, κάτι πηγαίνει στραβά και καταλήγει στη μορφή με την οποία έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, δηλαδή ένα σώμα καλυμμένο με μπλε τρίχα, μυτερά αυτιά και κοφτερά δόντια και νύχια. Έγινε, δηλαδή, το ίδιο του το παρατσούκλι, το οποίο το είχε αποκτήσει πριν την ατυχή αυτή μεταμόρφωση.

 

Ο Batman καμιά φορά σκοτώνει!

Ναι, ξέρω πως αυτή η αποκάλυψη μπορεί να σας σοκάρει, καθώς είναι ένα είδους moto για τον Σκοτεινό Ιππότη, αλλά δεν παύει να είναι η πικρή αλήθεια. Ιδίως κατά την αρχή της καριέρας του, όταν ακόμα δεν υπήρχε το ομώνυμο comic, είχε σκοτώσει κόσμο και ντουνιά. Κατά κύριο λόγο βέβαια, δεν τους σκότωνε ακριβώς, αλλά ‘τύχαινε’ ακριβώς μετά από κάποιο χτύπημά του να πέσουν πάνω σε ένα σπαθί, σε μια λίμνη με οξύ ή έξω από το παράθυρο ενός ουρανοξύστη. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του 2007, όταν και άφησε μερικούς εγκληματίες να καούν ζωντανοί. Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους τυγχάνει να ήταν λιγάκι απασχολημένος με το να γδύνει την Black Canary, αλλά και πάλι, θα περιμέναμε κάτι περισσότερο από τον Caped Crusader.

Μύθοι και πραγματικότητες

Ο Hulk δεν είχε αρχικά θέματα διαχείρισης θυμού!

Ναι, καλά διαβάσετε. Στα πρώτα τεύχη η μεταμόρφωση του φιλήσυχου Bruce Banner στον θηριώδη Hulk δεν ήταν το αποτέλεσμα αυξημένης ψυχολογικής πίεσης ή οργής, αλλά της περιστροφής της γης γύρω από τον εαυτό της! Η αλλαγή στον σωματότυπο συνέβαινε αυτόματα με το που έπεφτε η νύχτα, για να επανέλθει στα φυσιολογικά, ανθρώπινα δεδομένα την αυγή. Μάλιστα, η πρώτη ενσάρκωση του Hulk διατηρούσε στο ακέραιο τις νοητικές δυνατότητες του Banner. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του πράσινου γίγαντα προέκυψε λίγο αργότερα, περίπου ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του συγκεκριμένου υπερήρωα.

 

Ο Loki δεν είναι πραγματικός αδελφός του Thor!

Αυτό βέβαια δε χρειάζεται να έχεις δει την πρώτη ταινία του Thor (η δεύτερη δε βλέπεται) για να το ξέρεις, καθώς είναι κομμάτι της μυθολογίας των Βίκινγκς. Αν πάλι δεν έχετε δει την ταινία, ούτε ασχοληθήκατε ποτέ με αρχαίες θρησκείες, να σας πληροφορήσω πως στην πραγματικότητα ο Loki είναι γιος του Jötunn (γίγαντας του πάγου και εχθρός των θεών, κάτι σαν τους δικούς μας Τιτάνες) Fárbauti και της Laufey. Στα comics, η Laufey έγινε άντρας και μάλιστα ο αρχηγός των Frost Giants. Μετά από μια μάχη, κατά την οποία σκοτώνεται από τον Odin, ο τελευταίος ανακαλύπτει ένα σχετικά μικρόσωμο, για γίγαντα πάντα, μωρό, το οποίο και υιοθετεί. Στη συνέχεια, το μωρό αυτό μεγάλωσε, έμαθε διάφορα κολπάκια, μαγικά και μη, και έγινε ο ταραχοποιός υιοθετημένος αδελφός του ξανθομάλλη Thor.

Για ακόμα μια φορά, όσα έγραψα πιο πάνω δεν καλύπτουν επ` ουδενί τον αχανέστατο και πολύχρωμο κόσμο της 9ης τέχνης. Θα χαρώ πολύ αν μοιραστείτε κι εσείς μαζί μου κάποιο μυστικό, το οποίο ενδεχομένως να μη γνωρίζω.

Μέχρι την επόμενη φορά, μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε τα comics του αγαπημένου σας ήρωα. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τον πεθάνουν!

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here