Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Οι Τελετουργίες του Νερού - Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι

  Οι Τελετουργίες του Νερού – Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι

  -

  Οι Τελετουργίες του Νερού είναι το δεύτερο βιβλίο στην αστυνομική Τριλογία της Λευκής Πόλης, η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Ισπανία και διεθνώς.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Η αφήγηση και η γραφή της Σάενθ ντε Ουρτούρι παραμένει κορυφαία. Και αυτό το βιβλίο της ήταν μία απόλαυση – σε απορροφά σε μία αναγνωστική εμπειρία στην οποία συμμετέχεις ολόψυχα. Διατηρεί όλα τα επιτυχημένα στοιχεία που καθιέρωσε στη Σιωπή της Λευκής Πόλης (μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό review εδώ) και χτίζει μία νέα, συγκλονιστική αστυνομική υπόθεση.

  Κι ενώ η Εστίμπαλιθ και η ιατροδικαστής έκαναν μερικά βήματα προς το χάλκινο καζάνι, ασυναίσθητα, γονάτισα μπροστά του και απήγγειλα σιγανά το ξόρκι μου:

  «Εδώ τελειώνει το κυνήγι σου, τώρα ξεκινά το δικό μου».

  Στις Τελετουργίες του Νερού, επιστρέφουμε στην πόλη της Βιτόρια λίγους μήνες μετά το τέλος των γεγονότων του προηγούμενου βιβλίου. Όλοι οι γνωστοί μας χαρακτήρες προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν και να διαχειριστούν τα σοκαριστικά γεγονότα και τις αποκαλύψεις της Σιωπής της Λευκής Πόλης. Μαζί με αυτούς ο κεντρικός ήρωάς μας, ο αστυνόμος Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο οποίος επιπροσθέτως αναρρώνει και από το τραύμα που υπέστη. Μπορεί ο δολοφόνος να μην κατάφερε να του πάρει τη ζωή, όμως του έκλεψε τη φωνή: ο Ουνάι αδυνατεί να μιλήσει πλέον, και η επικοινωνία του με τους άλλους γίνεται μέσω γραπτών μηνυμάτων. Ίσως, όμως, αυτή η αδυναμία να είναι και μερικώς ψυχολογική, ένα αυτοσαμποτάζ.

  Η αστυνομική υπόθεση αντλεί ξανά από την αρχαιολογία και την ιστορία της περιοχής, αυτή τη φορά με ένα εξαγνιστικό τελετουργικό διεστραμμένης τιμωρίας το οποίο έχει Κέλτικες ρίζες. Οι έγκυοι βρίσκονται στο επίκεντρό του, πράγμα που επηρεάζει τον Ουνάι πολύ άμεσα, καθώς η παράνομη σχέση του με την υποδιευθύντριά του στο προηγούμενο βιβλίο κατέληξε στην εγκυμοσύνη της. (Εξακολουθώ να μη συμπαθώ πολύ την ιστορία μεταξύ τους και να τη θεωρώ προβληματική, παρ’ όλα αυτά οφείλω να παραδεχτώ ότι σε αυτό το βιβλίο κάνουν κάποια βήματα προς μία πιο υγιή σχέση.) Παράλληλα, η παρελθοντική ιστορία που χαρακτηριστικά χρησιμοποιεί στη δομή της ιστορίας της η συγγραφέας, αυτή τη φορά αφορά τον Ουνάι τον ίδιο, και ένα συμβάν που σημάδεψε εκείνον και τους τέσσερις φίλους του στο τέλος της εφηβείας τους.

  «Δε θέλω να πάθεις τίποτα, Ουνάι. Το έχουμε ξαναπεράσει αυτό».

  Δεν υπήρχε λόγος να επιχειρηματολογήσω. Προς τι; Δεν είχα διάθεση ούτε να γράψω ούτε να μιλήσω. Μόνο να νιώθω ότι με νοιαζόταν και κρατούσε εκείνη το τιμόνι. Κι ότι εγώ μπορούσα να κλάψω τους νεκρούς μου εκείνη την Κυριακή του Δεκεμβρίου.

  Οι δύο ιστορίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η Σάενθ ντε Ουρτούρι είναι η αρχόντισσα των συμβολισμών και των παραλληλισμών. Αυτό είναι ίσως και το αγαπημένο μου κομμάτι στην ανάγνωση των βιβλίων της. Ότι κλείνεις για λίγο το βιβλίο και επεξεργάζεσαι τις συνδέσεις, χτίζεις τις γέφυρες, αποκαλύπτεις τις εικόνες μέσα στις εικόνες και στις λέξεις, ακούς αυτό που η Σάενθ ντε Ουρτούρι σου ψιθυρίζει πίσω από το τυπωμένο κείμενο. Στο πρώτο βιβλίο, η εσωτερική διεργασία του Ουνάι στη διαχείριση του πένθους του και στην επιστροφή του από το σκοτάδι στο φως εξυφαινόταν παράλληλα με τη διαδρομή του δολοφόνου να φέρει στο φως συγκεκριμένα μυστικά, να σπάσει τη σκοτεινή, ένοχη σιωπή της πόλης. Εδώ, αν υπάρχει μία κεντρική έννοια, με μία λέξη θα την έλεγα: ΦΩΝΗ. Καθώς ο Ουνάι προσπαθεί να ξεπεράσει την απώλεια της φωνής του, μέσα από την παρελθοντική και την παροντική ιστορία γίνεται ολοφάνερο ότι κάποιος παλεύει κάτι να πει, κάποιος ψάχνει να βρει τη δική του φωνή, σε μία κοινωνία που κωφεύει στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Πόσο πιο επίκαιρο θα μπορούσε να είναι αυτό το βιβλίο;

  Το διαμέρισμά μου είχε μετατραπεί σε ρινγκ του προσωπικού μου αγώνα. Η πλήξη, τα σκαμπανεβάσματα της έρευνας και η ψυχική κόπωση ήταν οι συνήθεις αντίπαλοι. Κάθε μέρα τούς γνώριζα καλύτερα, κάθε μέρα εξασκούσα περισσότερο έστω κι έναν μυ, κάθε μέρα κέρδιζα ένα μικρό πλήγμα, μια διακριτική μάχη. Εδώ οι λέξεις-κλειδιά ήταν: «κάθε μέρα».

  Η συγγραφέας, και στις Τελετουργίες του Νερού, εξασκεί το θαυμαστό ταλέντο της να κατευθύνει το βλέμμα του αναγνώστη εκεί που θέλει εκείνη, με αποτέλεσμα πραγματικά να παίζει με το μυαλό σου, να μην ξέρεις τι να πιστέψεις, να συγκρούεται το ένστικτο και η λογική σου, να μπερδεύεσαι και να μην είσαι σίγουρος ποια είναι η αλήθεια μέχρι την τελευταία στιγμή. Θεωρώ αυτή την πολύπλευρη, περίπλοκη και πλούσια τριλογία κορυφαία στο είδος της, αψεγάδιαστη και στο σύνολο και στα σημεία, και μια ανάσα πριν την κυκλοφορία στα ελληνικά του τρίτου και τελευταίου μέρους της, σας ενθαρρύνω να την αναζητήσετε και να τη διαβάσετε.

  Περίληψη: Οι Τελετουργίες του Νερού  ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ

  Η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος έρωτας του Κράκεν, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το μαρτύριο του θανάτου της παραπέμπει σε μια πανάρχαια τελετουργία όπου το θύμα κρεμιέται ανάποδα και βυθίζεται σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Ο λέβητας είναι αυθεντικό κομμάτι από την Εποχή του Χαλκού. Και μια λεπτομέρεια κάνει τη φρίκη ακόμη μεγαλύτερη: Η Άνα Μπελέν ήταν έγκυος… Όπως φαίνεται σύντομα, ο δολοφόνος δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να σκοτώνει μέλλοντες γονείς, μιμούμενος τις τελετουργίες του νερού, διαλέγοντας προσεκτικά ιερές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση ξυπνά στον Κράκεν οδυνηρές μνήμες, από το καλοκαίρι του 1992, τότε που με τους τρεις καλύτερούς του φίλους πρωτοσυνάντησαν την αινιγματική Άνα Μπελέν Λιάνιο – μια γνωριμία που τους σημάδεψε για πάντα. Και ταυτόχρονα, του γεννά έναν φόβο χωρίς προηγούμενο. Γιατί η Άλμπα, η προϊσταμένη του και γυναίκα που αγαπά, είναι έγκυος – και κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος του δολοφόνου…

  Οι Τελετουργίες του Νερού - Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε ΟυρτούριΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Οι Τελετουργίες του Νερού

  Σειρά: Η Τριλογία της Λευκής Πόλης, Βιβλίο 2ο

  Συγγραφέας: Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Ημερομηνία έκδοσης: 08/10/2020

  Σελίδες: 448

  ISBN: 978-618-01-3435-3

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here