Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η Σιωπή της Λευκής Πόλης - Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι

  Η Σιωπή της Λευκής Πόλης – Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι

  -

  Ένα ευφυές και καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα διάβασα πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η Σιωπή της Λευκής Πόλης είναι το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας της Λευκής Πόλης, της Ισπανίδας συγγραφέα Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Η Σιωπή της Λευκής Πόλης διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων, την πόλη Βιτόρια-Γκαστέις, στην οποία έχει μεγαλώσει η συγγραφέας. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου έχει ενσταλάξει όλη την αγάπη της για αυτήν την πανέμορφη περιοχή με τους καθεδρικούς ναούς και την πλούσια ιστορία, καθώς και δικές της προσωπικές αναμνήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ο καμβάς στον οποίο απλώνεται αυτό το μυθιστόρημα να ζωντανεύει από μυρωδιές, από φαγητά και ήχους, από τη φύση, την κουλτούρα και τις παραδόσεις αυτής της βασκικής πόλης και της γύρω υπαίθρου, προσφέροντας στον αναγνώστη παράλληλα με όλα τα άλλα ένα νοητικό ταξίδι, μία ξενάγηση σε ένα μέρος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ σε μυθιστορήματα. Εάν λατρεύετε να ταξιδεύετε σε νέα μέρη, η Χώρα των Βάσκων σας περιμένει ολοζώντανη στις σελίδες να τη γνωρίσετε και –γιατί όχι– να σας πείσει να την επισκεφθείτε στο μέλλον και στην πραγματικότητα.

  Το χάραμα έτρεχα συνήθως με ακουστικά και τις νότες του πιάνου του Λουντοβίκο Εϊνάουντι στα αυτιά μου. Αυτή ήταν η δική μου Βιτόρια, όπως τη φανταζόμουν εγώ. Ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος για το οποίο επαγρυπνούσα, το κακό δε διασπειρόταν σαν μύκητας και κανείς δολοφόνος δεν παραμόνευε γυναικόπαιδα, μικρούς και μεγάλους. Και οι δρόμοι δεν ήταν παρά άδεια πεζοδρόμια εν αναμονή της επόμενης μέρας που οι διαβάτες θα τα διέσχιζαν άφοβα. Χωρίς εντάσεις και αβεβαιότητες.

  Πέραν της εξαιρετικής ατμόσφαιρας και του ρεαλισμού που έχει μεταφέρει η κ. Σάενθ ντε Ουρτούρι στο μυθιστόρημά της με την απεικόνιση της πόλης της Βιτόρια, έχει χτίσει και μία καθηλωτική αστυνομική ιστορία, συνυφασμένη με την ιστορία και την ταυτότητα της ίδιας της πόλης.

  Είκοσι χρόνια πριν, μία σειρά φόνων είχε συγκλονίσει τους κατοίκους της Βιτόρια. Ακόμα περισσότερο την είχε συγκλονίσει ο ένοχος, ένας διάσημος και τρομερά αγαπητός αρχαιολόγος, από οικογένεια πλούσια και ισχυρή. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της τραγικής ιστορίας; Το ότι τον είχε συλλάβει ο δίδυμος αδερφός του. Τώρα, ο Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε ετοιμάζεται να βγει για πρώτη φορά με άδεια από τη φυλακή, όταν μία νέα σειρά φόνων ξεκινά. Είναι κάποιος που τον αντιγράφει; Είναι κάποιος που επιζητεί να τον εντυπωσιάσει; Ή ο Τάσιο είναι όντως αθώος, όπως ισχυρίζεται εδώ και είκοσι χρόνια; Τις απαντήσεις καλείται να ανακαλύψει ο αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, γνωστός με το ψευδώνυμο Κράκεν, ειδικός στη σύνθεση του προφίλ κατά συρροή δολοφόνων.

  Ο Ήρωας χρειάζεται έναν μέντορα, κάποιον έμπειρο, που να έχει ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο στο παρελθόν. Από σένα εξαρτάται αν ο μέντορας θα είναι άνθρωπος του φωτός ή του σκότους, #Kraken

  Η υπόθεση είναι ένα ιδιαιτέρως περίπλοκο ψηφιδωτό με πολλά επίπεδα: οι θρύλοι και η ιστορία της ίδιας της πόλης συνυφαίνονται με οικογενειακά μυστικά και προσωπικές τραγωδίες των ίδιων των πρωταγωνιστών. Η συγγραφέας σε κατευθύνει με μαεστρία να κοιτάξεις εκεί που θέλει, δίνοντάς σου ως αναγνώστη ακριβώς όσα στοιχεία παραπάνω από τον πρωταγωνιστή χρειάζονται ώστε να υποψιάζεσαι κάτι, αλλά να μη νιώθεις ποτέ ότι έχεις βρει την απάντηση. Οι διαδοχικές αποκαλύψεις και ανατροπές όταν συμβαίνουν σε χτυπάνε σαν γροθιά στο στομάχι.

  Δεν είναι όμως μόνο η ένταση και η δίψα να ανακαλύψεις τον δολοφόνο και τα κίνητρά του που σε κρατούν δέσμιο στη Σιωπή της Λευκής Πόλης μέχρι το τέλος – το βιβλίο πραγματεύεται και με έναν πολύ ανθρώπινο και ρεαλιστικό τρόπο το πένθος, τον βουβό αυτόν συνοδοιπόρο που πολλές φορές μας ακολουθεί αόρατος και επηρεάζει τις πράξεις μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Στο σκοτάδι πριν την αυγή, σε σκιές και κρυφές γωνίες, πιάνει το νήμα μίας δύσκολης και περίπλοκης διαδικασίας ίασης, για να οδηγήσει τελικά τον πενθούντα χαρακτήρα στο πρώτο του βήμα προς το φως, τη συνειδητοποίηση, το σπάσιμο της στοιχειωτικής Σιωπής που έχει σκεπάσει τόσο την πόλη όσο και τον ίδιο.

  Εκτός από το πένθος, το βιβλίο αναδεικνύει και άλλα ζητήματα, με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως τις προκαταλήψεις και τις παθογένειες μίας μικρής κοινωνίας, όπου τα κλειστά στόματα και τα στραβά μάτια κάνουν ίσως περισσότερο κακό από οποιονδήποτε ψυχασθενή.

  Συνολικά, η Σιωπή της Λευκής Πόλης είναι ένα αισθητικά και συναισθηματικά γεμάτο βιβλίο που παράλληλα εξιτάρει το αστυνομικό δαιμόνιο του αναγνώστη. Προσωπικά, βρήκα στη γραφή και την ευαισθησία της κ. Σάενθ ντε Ουρτούρι το ύφος του αστυνομικού μυθιστορήματος που μου ταιριάζει, και θα περιμένω και τα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα συνθέσει καλύτερη αστυνομική υπόθεση από αυτήν!

  Πλησίασα τα σώματα των θυμάτων, γονάτισα μπροστά τους και απήγγειλα σιγανά το ξόρκι μου:
  Εδώ τελειώνει το κυνήγι σου, τώρα ξεκινά το δικό μου.

  Περίληψη:  Ο χαρισματικός αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε, καταδικασμένος για τα εγκλήματα που τρομοκράτησαν τη Βιτόρια πριν από δύο δεκαετίες, πρόκειται να βγει από τη φυλακή, όταν οι φόνοι ξαναρχίζουν. Στον Παλαιό Καθεδρικό ένα ζευγάρι εικοσάχρονων εντοπίζονται νεκροί. Είναι γυμνοί κι έχουν και οι δύο τσιμπήματα μελισσών στον λαιμό. Και δε θα είναι οι μόνοι. Ο νεαρός αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο «Κράκεν», όπως τον φωνάζουν όλοι, ειδικευμένος προφάιλερ, θέλει πάση θυσία να σταματήσει τους φόνους. Μια πρόσφατη προσωπική τραγωδία, όμως, τον εμποδίζει να τους δει ως άλλη μια υπόθεση. Οι μέθοδοί του δυσαρεστούν την Άλμπα, την επικεφαλής της έρευνας, με την οποία διατηρεί μια αμφιλεγόμενη σχέση. Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και η απειλή παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πόλης. Ποια θα είναι τα επόμενα θύματα;

  Ένα καθηλωτικό, σκοτεινό θρίλερ, όπου θρύλοι, αρχαιολογία και οικογενειακά μυστικά συνθέτουν ένα πυκνό μυστήριο. Κι όπου ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η Βιτόρια, η γοητευτική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η Σιωπή της Λευκής Πόλης

  Σειρά: Η Τριλογία της Λευκής Πόλης

  Συγγραφέας: Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Έτος έκδοσης: 2019

  Σελίδες:  488

  ISBN: 978-618-01-3271-7

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here