Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΌνειρα από ιστό - Άγγελος Γαλάνης

  Όνειρα από ιστό – Άγγελος Γαλάνης

  -

  Όνειρα από ιστό“, ένα βιβλίο από τον Άγγελο Γαλάνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής και μας περιγράφει μια πρωτότυπη ιστορία, σύμφωνα με την οποία έχει εφευρεθεί μία συσκευή ονειρικής επαγωγής, μια κονσόλα δηλαδή, ο χρήστης της οποίας μπορεί να επιλέξει τα όνειρά του και να τα διαμορφώσει ανάλογα με το τι ακριβώς θέλει να δει.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Τα όνειρα που δημιουργούνται είναι πολύ ζωντανά και, όπως είναι φυσικό, η ονειροκονσόλα γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Η βασική υπόθεση και τα προβλήματα για τους χρήστες των συσκευών αυτών αρχίζουν όταν εντοπίζεται νεκρός ένας άντρας. Δίπλα του έχει μια τέτοια κονσόλα και κατά τη νεκροψία διαπιστώνεται ότι ο θάνατός του προήλθε από καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του ύπνου του, οπότε η αστυνομία αναλαμβάνει να ερευνήσει αν υπάρχει ενδεχόμενο δολοφονίας.

  Οι περιγραφές όπου χρειάζονται, δείχνουν έναν συγγραφέα με εξαιρετική ικανότητα να αποτυπώνει τη σκέψη του στο χαρτί και να μεταφέρει στο μυαλό του αναγνώστη τις εικόνες που θέλει. Επίσης, από μόνη της η ιδέα του μυθιστορήματος είναι πολύ καλή, έχει πάρει την ανθρώπινη επιθυμία του να μπορούμε να παρέμβουμε στα όνειρά μας και να βλέπουμε ό,τι θέλουμε και το έχει μετατρέψει σε μυθιστόρημα. Μάλιστα, η ιδέα της παρέμβασης ενός δολοφόνου ο οποίος μετατρέπει τους φόβους των χρηστών σε εφιάλτες είναι πολύ έξυπνα δοσμένη και ο τρόπος που αυτό είναι τεχνικά εφικτό είναι επαρκώς αιτιολογημένος, χωρίς προφανώς να είμαι σε θέση να κρίνω αν έχουν επιστημονική βάση όσα γράφει. Κάτι ακόμα που μου άρεσε είναι το ότι εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές μπαίνουν συνέχεια νέα πρόσωπα στην πλοκή, κάποιοι εξ αυτών χρήστες της κονσόλας, οπότε δεν μπορείς να ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο θύμα.

  Φεύγοντας από τον διάδρομο των γραφείων προσπάθησε να περιορίσει τις σκέψεις του αποκλειστικά και μόνο στο επόμενο βήμα. Ένα βήμα τη φορά, όπως έλεγαν σε όλες τις συνεντεύξεις τους οι προπονητές των ομάδων, αναφερόμενοι στην κατάκτηση των όποιων στόχων τους. Είτε αυτοί οι στόχοι ήταν ένας ευρωπαϊκός τίτλος είτε η παραμονή στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

  Ο συγγραφέας θα μπορούσε ίσως να είναι πιο περιεκτικός στους διαλόγους του, οι οποίοι πολλές φορές ξεφεύγουν σε έκταση. Από τη μια δίνουν αληθοφάνεια, αφού προσομοιάζουν μια πραγματική κουβέντα μεταξύ των συνομιλούντων, από την άλλη όμως χάνεται η ουσία της υπόθεσης, μειώνεται η ένταση της στιγμής. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις που η ανάλυση είναι πολυσέλιδη, με αποτέλεσμα να χάνω τη συνέχεια της ιστορίας. Για παράδειγμα, η επεξήγηση του πώς αλληλεπιδρά η ονειροκονσόλα με τον εγκέφαλο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ειδικά για όσους μας ενδιαφέρει το ανθρώπινο σώμα και οι λειτουργίες του, εκτείνεται όμως σε τόσο πολλές σελίδες, που στην ουσία πάγωσε την οποιαδήποτε εξέλιξη. Τουλάχιστον σε εμένα αυτό συνέβη, ξέχασα ποια ήταν η βασική υπόθεση του βιβλίου.

  «Μοιάζεις, ξέρεις. Με αυτήν την αρκούδα. Δυνατός, τεράστιος, επιβλητικός. Αλλά αυτό που έχεις πάρει στη φωλιά σου δεν είναι δικό σου κουτάβι. Είναι λύκος. Και ο λύκος δεν μπορεί να επιζήσει μακριά από την αγέλη του, φίλε μου. Είναι καιρός να γυρίσει πίσω. Γι’ αυτό, άρχισε να μιλάς σε παρακαλώ. Ξεκινώντας από δω» είπε δείχνοντας στον Βλαδίμηρο μια φωτογραφία στην οθόνη του κινητού του.

  Το Όνειρα από ιστό πρόκειται για ένα σύγχρονο βιβλίο με ιδιαίτερους προβληματισμούς που δείχνει ότι στην ελληνική λογοτεχνία υπάρχει νέο αίμα που έχει καλές ιδέες και τη δυναμική να γράψει πρωτότυπα μυθιστορήματα. Κλείνοντας, να κάνω την επισήμανση σε όσους σκέφτεστε να το διαβάσετε ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι άγριο, δεν υπάρχει φίλτρο στη χρήση των λέξεων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με κάποιες περιγραφές που αφορούν σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για αυτό.

  Περίληψη: Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην Αθήνα, δίχως συγκεκριμένη χρονολογική τοποθέτηση. Μόνη ειδοποιός διαφορά με το παρόν είναι μία νέα έκφανση της τεχνολογίας, η εφεύρεση και διάδοση της κονσόλας ονειρικής επαγωγής ονόματι Dreamland XS-12 από την εταιρεία Biotron. Μία αμφιλεγόμενη συσκευή, με την οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέγει και να συνθέτει το περιεχόμενο των ονείρων του. Ωστόσο μία σειρά από μυστήριους θανάτους χρηστών της συσκευής δημιουργεί ερωτηματικά. Κάποιος με εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις παρεμβαίνει στη λειτουργία της κονσόλας, αποκρυπτογραφώντας και εξορύσσοντας τις χειρότερες φοβίες των θυμάτων. Τα όνειρά τους μετατρέπονται σε εξατομικευμένους, θανατηφόρους εφιάλτες. Δύο αστυνομικοί μπερδεμένοι ακολουθούν το μονοπάτι που δημιουργούν τα χνάρια του δολοφόνου, όπου η καυτή ανάσα της παράνοιας θολώνει τα γυαλιά της ημίτυφλης λογικής.

  Στοιχεία του βιβλίου

  Όνειρα από ιστό - Άγγελος ΓαλάνηςΤίτλος: Όνειρα από ιστό

  Συγγραφέας: Άγγελος Γαλάνης

  Εκδοτικός: Ελκυστής

  Σελίδες: 696

  Έκδοση: 2023

  ISBN:  978-618-210-102-5

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ