Ψίθυροι του Βαρδάρη

Προσωπική άποψη: Νεκταρία Πουλτσίδη

Όταν είδα το εξώφυλλο του βιβλίου και διάβασα την περίληψη του οπισθόφυλλου, πέτυχα τον εαυτό μου να αδημονεί να ξεκινήσει το επόμενο ταξίδι.

Ένα ταξίδι που με μετέφερε από τη σύγχρονη, στην παλιά Σαλονίκη του 1900, όπου από την πρώτη σελίδα του βιβλίου ένοιωσα τον Βαρδάρη να μου ψιθυρίζει στο αυτί την πολυτάραχη ζωή της Σοφίας.

Ψίθυροι του ΒαρδάρηΗ γνωριμία μου με τη Σοφία με οδήγησε να γνωρίσω κι άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες όπου εμπλέκονται τόσο περίτεχνα μέσα στην πλοκή του βιβλίου και  με βύθισαν σε έναν άλλο κόσμο. Άφησα την Νεκταρία του 2017 και έπιασα το χέρι της Σοφίας, και περιπλανηθήκαμε τόσο στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής  όσο στις ιστορίες των χαρακτήρων του βιβλίου. Κοντά της παρακολούθησα, ως απλή παρατηρήτρια, τόσο τη δική της ζωή όσο και τη ζωή των υπόλοιπων ηρώων.

Μία ζωή γεμάτη εντάσεις, πάθη και πόνο. Μία ζωή όμοια με την πολυτάραχη ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το χαμόγελο, η ευτυχία κι ο έρωτας δεν έχουν σύνορα, δεν έχουν φυλές, δεν έχουν θρησκείες. Στο σταυροδρόμι της Σελανίκ, αρκεί να διαλέξουμε το σωστό δρόμο, το δρόμο που δείχνει η καρδιά μας…

Το ερωτικό στοιχείο δεν λείπει από το βιβλίο και υπάρχει παράλληλα με τις κοινωνικές αλλαγές Ζω και Συμμετέχω στην απελευθέρωση της Νύμφης του Θερμαϊκού, στον πόνο και την αγωνία της καταστροφικής φωτιάς του 1917, καθώς και στον ξεριζωμό των Εβραίων.

 

Μαθαίνω να συνυπάρχω στην πόλη των τριών θεών όπου η συνύπαρξη των τόσο διαφορετικών ανθρώπων, εθνοτήτων, πολιτισμών, είχαν ένα κοινό στοιχείο. Την Ψίθυροι του Βαρδάρηαγάπη για τον συνάνθρωπο.

Στο ταξίδι αυτό συνάντησα μοναδικές και ξεχωριστές προσωπικότητες, όπου η κάθε μία εκπροσωπούσε ένα έθνος της πολυμωσαϊκής αυτής πόλη του. Ο Μεχμέτ Εφέντης, ο οποίος εκπροσωπούσε τους εξισλαμισμένους Εβραίους (Ντολμιέδες), ήταν γεμάτος αντιθέσεις.

Ο καλόψυχος, ερωτευμένος Τούρκος Ιμπραήμ με τη χρυσή καρδιά, η πόρνη Ζοζεφίν με την καθαρή ψυχή, η Αναστασία με τη μελαγχολία της, η Εσρά η παράξενη τσιγγάνα και ο συνδετικός κρίκος όλων η περήφανη Σοφία. Ένα τρομερό μυστικό, και μία μεγάλη προδοσία γίνεται η αφορμή να δηλητηριαστούν με μίσος κάποιες ψυχές, να ποτιστούν με φαρμάκι κάποιες καρδιές…….ενώ οι ζωές των ηρώων … και οι αποφάσεις που καλούνται  πάρουν θα αλλάξουν μια την ψυχοσύνθεση τους.

Με την πένα της συγγραφέως Σοφία Βόικου μεταφέρθηκα από την παραλία του Λευκού Πύργου, στην πλατεία Αριστοτέλους, στα καλντερίμια της Θεσσαλονίκης και στα αρχοντικά της.

Οι ψίθυροι του Βαρδάρη με τις όμορφες εικόνες, τις λεπτομερείς περιγραφές που ούτε κουράζουν, ούτε φλυαρούν, μου χάρισαν ένα όμορφο ταξίδι.

Κλείνοντας το βιβλίο ένοιωσα πλήρης εικόνων, συναισθημάτων και αισθήσεων. Ένα βιβλίο που σας συστήνω ανεπιφύλακτα και να είστε σίγουροι ότι δεν θα θέλετε να τελειώσει ποτέ.

Περίληψη: «Η Σαλονίκη, η πόλη των τριών θεών, των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της στην αυγή του εικοστού αιώνα.

Αύγουστος 1917. Η πόλη καίγεται συθέμελα. Ο πλούσιος Μεχμέτ Εφέντης σώζει τη ζωή μιας χριστιανής, της Σοφίας. Την ερωτεύεται παράφορα, παντρεύεται όμως μια άλλη γυναίκα.

Η Ζοζεφίν και το πολυτελές πορνείο της γίνονται μάρτυρες μιας μάζωξης λαών από όλα τα μέρη του κόσμου που θα κληθούν να χύσουν το αίμα τους σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Η Εσρά, μια τσιγγάνα που η γέννησή της χάνεται στον χρόνο, κινείται αθόρυβα και υπογείως στην πόλη και παρεμβαίνει στις ανθρώπινες ζωές.

Μια επιστολή, πολλά χρόνια αργότερα, φέρνει στο φως επτασφράγιστα μυστικά που σημάδεψαν τη μοίρα όλων αυτών που κάποτε σεργιάνισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ο βαρδάρης, ο αέναος τοπικός άνεμος, μας παρασέρνει στη δίνη της ιστορίας μιας πόλης σαγηνευτικής και φέρνει μαζί του ψιθύρους ξεχασμένους» (οπισθόφυλλο).

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Ψίθυροι του Βαρδάρη

Συγγραφέας: Βόικου Σοφία

Εκδότης: Ψυχογιός

ISBN: 9786180114287

Αριθμός Σελίδων: 520

Έτος Έκδοσης: 2016

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here