Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ψυχίατρος Τυπάλδος - Γιώργος Κατσούλας

  Ψυχίατρος Τυπάλδος – Γιώργος Κατσούλας

  -

  Το βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Κατσούλα «Ψυχίατρος Τυπάλδος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ασχολείται με την παιδική κακοποίηση, τη σχιζοφρένεια, τον αυτισμό.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο συγγραφέας, διαγνωσμένος με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, καταπιάνεται με ένα θέμα που τον αφορά και παρέχει πολλές πληροφορίες στους αναγνώστες του γύρω από τον αυτισμό και το σύνδρομο Asperger.

  Πλάθει έναν ήρωα, τον ψυχίατρο Τυπάλδο, με αυτισμό, και μέσω αυτού, παρέχει τις πληροφορίες για τον αυτισμό, τη σχιζοφρένεια. Είναι φανερό από τις πρώτες κιόλας σελίδες ανάγνωσης ότι ο συγγραφέας λάτρεψε τον ήρωα που δημιούργησε. Η ζωή του ψυχίατρου, προσωπική και επαγγελματική, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου.

  Αραχτός στην πισίνα του, στο οροφοδιαμέρισμα του εβδόμου ορόφου, ο διάσημος ψυχίατρος Τυπάλδος είχε διπλώσει τα χέρια του κάτω από το πηγούνι του και με το σώμα του βουτηγμένο μέσα στο νερό –εκτός από το κεφάλι του– αγνάντευε όλο το κέντρο της πόλης από την πλούσια θέα που είχε το σπίτι του.

  Ενώ για τον συγγραφέα ο Τυπάλδος είναι μια αγαπημένη φιγούρα, δεν είμαι σίγουρη για τους αναγνώστες του. Τι αισθήματα πραγματικά αποκομίζουν από τον ίδιο και τα όσα σκέφτεται και λέει; Δεν το κρύβω ότι σε κάποια σημεία του βιβλίου ο ψυχίατρος με εκνεύρισε με την υπεροψία του, την ανάγκη του να επιδεικνύει τις ικανότητές του και την ευφυΐα του. Ίσως αν οι περιγραφές που αφορούσαν τη ζωή του ψυχίατρου ήταν σε μια πιο περιορισμένη έκταση, ο αναγνώστης να είχε μια πιο θετική στάση απέναντί του.

  Εκτός όμως από τον κεντρικό ήρωα, ο συγγραφέας δημιουργεί και τον αστυνόμο Τετρίγκα, που συνεργάζεται στενά με τον ψυχίατρο κάθε φορά που θα προκύψει ανάγκη. Και εδώ, ο συγγραφέας δημιουργεί έναν ιδιαίτερο αστυνομικό, παθιασμένο με τη δουλειά του, ταγμένο στην απαλλαγή της κοινωνίας από κάθε εγκληματία, και ιδιαίτερα εκείνους που κακοποιούν μικρά παιδιά. Ακόμα και η προσωπική του ζωή, ο γάμος του, έρχεται σε δεύτερη θέση σε σχέση με τη δουλειά του. Υπάρχουν και εδώ, κατά την άποψή μου, πολλές υπερβολές στον χαρακτήρα του αστυνόμου. Υπερβολική θεωρώ και τη βωμολοχία από τη μεριά του αστυνόμου Τερτίγκα. Όχι από την άποψη ότι σοκάρουν οι λέξεις τους αναγνώστες. Η υπερβολή στη χρήση όμως, χωρίς να εξυπηρετεί κάποιον ουσιαστικό λόγο κατ’ εμέ, είναι κάτι που κουράζει στην ανάγνωση του βιβλίου.

  Ο Τερτίγκας δεν συμπαθούσε τους ξένους. Δεν του άρεσαν καθόλου τα ανατολίτικα έθιμα των θεοκρατικών καθεστώτων. Δεν το άντεχε ο δυτικός λογισμός του. Δεν το χωρούσε ο νους του. Εξάλλου, η εμπειρία του, του είχε διδάξει ότι οι περισσότεροι παιδόφιλοι ήταν άνθρωποι που διάλεγαν επαγγέλματα τέτοια ώστε να είναι κοντά στα παιδιά.

  Το βιβλίο ξεκινά πολύ δυνατά, με μια απαγωγή ενός μικρού αγοριού από την παιδική χαρά. Δυνατές περιγραφές, που καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένταση και αγωνία στον αναγνώστη. Στη συνέχεια όμως, η ροή της ιστορίας αποδυναμώνεται. Ο συγγραφέας ασχολείται με τον ψυχίατρο, και λιγότερο με την υπόθεση απαγωγής. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βιβλίο, ο συγγραφέας φτάνει και πάλι τον αναγνώστη στην αγωνία και την ένταση. Τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου δημιουργούν μια συναισθηματική φόρτιση στον αναγνώστη. Ακόμα και η στάση του απέναντι στον ψυχίατρο μπορεί να γίνει πιο θετική.

  Η ανάγνωση του βιβλίου μού πρόσφερε γνώσεις που δεν τις είχα σχετικά με τον αυτισμό, το σύνδρομο Asperger. Με οδήγησε σε ένα πεδίο άγνωστο, μου έδειξε το πώς βλέπουν τα πράγματα αυτά τα τόσο προικισμένα άτομα. Με προβλημάτισε όμως και ο τρόπος με τον οποίο τους συμπεριφερόμαστε, που προέρχεται κυρίως από την άγνοια, αλλά και από τον φόβο για το άγνωστο και διαφορετικό. Ο συγγραφέας έκανε μεγάλη έρευνα πριν γράψει αυτό το βιβλίο, μίλησε με ειδικούς γιατρούς και υπάρχουν πολλές επιστημονικές αναφορές στο κείμενο και δεν παρουσιάζει τα στοιχεία μόνο από προσωπικές εμπειρίες.

  Ένα βιβλίο που θα οδηγήσει τους αναγνώστες του σε άγνωστους για πολλούς δρόμους, αλλά στο τέλος θα ανακαλύψουν το φως που βρίσκεται παντού, ακόμα και στα πιο σκοτεινά σημεία, φτάνει να το αναζητήσουν.

  Περίληψη: Ψυχίατρος Τυπάλδος: Μα ήταν ο Τυπάλδος. Πώς θα μπορούσε να κάνει πίσω; Ο διάσημος ψυχίατρος. Ένας Υπεράνθρωπος. Αυτός που πάλευε με τα πάντα. Που πάλευε με την κατάθλιψη, που πάλευε με τον αυτισμό, που πάλευε με το παρελθόν του, που πάλευε να κάνει μια απλή σχέση, που πάλευε να τον κατανοήσουν οι άνθρωποι, η ελπίδα των γονιών, η ελπίδα των παιδιών. Αυτός που –σχεδόν πάντα– είχε δίκιο. Αυτός είχε το χάρισμα και την κατάρα. Η ιδιοφυΐα. Λοιπόν; Τι να την έκανε την ιδιοφυΐα του αν δείλιαζε τώρα; Τι είναι η ιδιοφυΐα χωρίς θάρρος;

  Χωρίς θέληση; Χωρίς να μπορείς να κοιτάξεις στα μάτια το βλέμμα που σε κατατροπώνει και να του πεις «κάνε πιο κει». Πού είναι η ιδιοφυΐα, όταν η ατολμία επελαύνει επάνω σε φτερωτά άλογα και σε καλεί στον ίδιο σου τον όλεθρο; Ποια είναι η ιδιοφυΐα όταν η ατσαλένια πανοπλία της θέλησης κάνει φτερά και σκορπίζεται στον άνεμο; Όλα θα τα αντιμετώπιζε τώρα.

  Σε μια σκοτεινή αρένα όπου οι σύμμαχοι του σκότους θα γλεντούσαν χωρίς σταματημό. Και θα ήταν εκεί μόνος. Αυτός και όλοι τους. Ένας εναντίον όλων. Αυτός και τα σκοτάδια του…» Περισσότερο ένα φιλοσοφικό θρίλερ, μια πραγματεία πάνω στη θεωρία του υπεράνθρωπου, ένας στοχασμός πάνω στην «Υψενική» και «Νιτσεϊκή» φιλοσοφία, παρά ένα καταιγιστικό αστυνομικό με συνεχείς ανατροπές και υπερβολές, το μυθιστόρημα του Γιώργου Κατσούλα επικεντρώνεται στο χαρακτήρα του Ψυχιάτρου Τυπάλδου, ενός αυτιστικού γιατρού με σύνδρομο Άσπεργκερ και παρακολουθεί βήμα βήμα την πορεία του για τη σύλληψη ενός παιδεραστή.

  Ψυχίατρος ΤυπάλδοςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ψυχίατρος Τυπάλδος

  Συγγραφέας: Γιώργος Κατσούλας

  Εκδόσεις: Υδροπλάνο 

  Σελίδες: 500

  ISBN:  978-618-5453-54-1

  ‘Ετος κυκλοφορίας: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Χεράκια καθαρά… Μικρόβια μακριά – Αθηνά Ντόκα

  Το βιβλίο της Αθηνάς Ντόκα «Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Η συγγραφέας, επηρεασμένη...

  Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δήμητρης Κάσσαρης

  Το βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Υπέροχη είναι και η...

  Mια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία – Ευαγγελία Γκιώνη

  Το βιβλίο της ψυχολόγου και συγγραφέως Ευαγγελίας Γκιώνη «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέγας Σείριος...

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  Συνέντευξη - Ευαγγελία Γκιώνη Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ψυχολόγο και συγγραφέα Ευαγγελία Γκιώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μια γραμμή...

  Οι Απαράφθορες – Στέλιος Χαλκίτης

  Οι Απαράφθορες  είναι το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιανός.  Προσωπική άποψη: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών «Νιώθω ότι ζω μ’ εσάς, για...

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Quiz 10 – Γενικών γνώσεων

  Quiz 10 - Γενικών γνώσεων Πόσες σωστές απαντήσεις θα βρείτε στο quiz μας; Ανακαλύψτε τις γνώσεις σας μέσα από τις απαντήσεις!