Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Βιβλιοθήκες & Μέρη ανάγνωσης Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας

  Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας

  -

  Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας

  Η Russian State Library (Российская государственная библиотека) είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, που εδρεύει στη Μόσχα. Είναι επίσης γνωστή με το παρωνύμιο Leninka. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στη χώρα και η τέταρτη μεγαλύτερη συλλογής βιβλίων στον κόσμο.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Λειτούργησε για πρώτη φορά, λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα (1/7/1862). Είναι ένα πανέμορφο κτίριο, διακοσμημένο με υψηλού επιπέδου ζωγραφική. Βρίσκεται στη Μόσχα και έχει περίπου 44,5 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων. Η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 275 χλμ ράφια, με περισσότερα από 43 εκατομμύρια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων των 17 εκατομμυρίων βιβλίων, 13 εκατομμυρίων περιοδικών, καθώς και 350.000 παρτιτούρες και ηχητικά αρχεία, 150.000 χάρτες και άλλα. Υπάρχουν θέματα σε 247 γλώσσες του κόσμου, με τα ξένα εκθέματα να αντιπροσωπεύουν περίπου το 29 τοις εκατό του συνόλου της συλλογής.

  Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε ως η πρώτη ελεύθερη δημόσια βιβλιοθήκη της Μόσχας, με την ονομασία The Library of the Moscow Public Museum and Rumiantsev Museum ή The Rumiantsev Library, προς τιμήν του Νικολάι Πέτροβιτς Ρουμιάντσεφ (Nikolay Rumyantsev), Υπουργού των Εξωτερικών και Καγκελαρίου της Ρωσίας την εποχή που ο Ναπολέοντας εισέβαλε στη χώρα (1812). Ο Rumyantsev, έχοντας συγκεντρώσει μια τεράστια συλλογή από ιστορικά έγγραφα, σπάνια νομίσματα, χάρτες, χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα που δώρισε στον λαό της χώρας του, αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα δημιουργίας του Μουσείου, που αρχικά πήρε το όνομά του και στην πορεία μετονομάστηκε σε Εθνική Βιβλιοθήκη της Μόσχας.

  Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας

  Το Μουσείο Ρουμιάντσεφ ήταν το πρώτο δημόσιο μουσείο της Μόσχας. Ήταν η εξέλιξη της προσωπικής συλλογής και βιβλιοθήκης του Κόμη Νικολάι Ρουμιάντσεφ, τελευταίου απογόνου της οικογένειας αυτής.

  Η συλλογή Ρουμιάντσεφ είχε ανοίξει για το κοινό το 1831. Βρισκόταν στο Σπίτι Ρουμιάντσεφ στην Αγγλική Προκυμαία στην Αγία Πετρούπολη. Το πιο πολύτιμο μέρος της συλλογής ήταν η βιβλιοθήκη της, η οποία από το 1845 ήταν παράρτημα της Αυτοκρατορικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Ήταν “αντικείμενο πόθου” για την Μόσχα η οποία δεν διέθετε βιβλιοθήκη. Ήταν ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ ο οποίος πρότεινε να μεταφερθεί η βιβλιοθήκη στη Μόσχα. Η πρότασή του έγινε δεκτή από το Συμβούλιο των Υπουργών το 1861.

  Για να στεγαστεί το Μουσείο Ρουμιάντσεφ αγοράστηκε το Σπίτι Πάσκοφ (Pashkov House) απέναντι από το Κρεμλίνο. Η κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης δεν ήθελαν την μετακόμιση, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τίποτα. Ο Αλέξανδρος Β’ δώρισε τον τεραστίων διαστάσεων πίνακα Η Εμφάνιση του Χριστού στο Λαό (το αριστούργημα του Αλεξάντρ Ιβάνοφ) για τα εγκαίνια του μουσείου.

  Το Pashkov House (αρχιτέκτονας: Vasily Bazhenov) έφερε στην είσοδό του την επιγραφή «From count Rumyantsev for the good Enlightenment» (από τη συλλογή Rumyantsev για το καλό του Διαφωτισμού), ως φόρο τιμής για τον δωρητή. Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, η συλλογή του μουσείου εμπλουτίστηκε από περαιτέρω δωρεές αντικειμένων και πολύ σύντομα, το μουσείο στέγαζε σημαντικές συλλογές δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, αντικών και εικόνων, σε σημείο τέτοιο, ώστε το Pashkov House να είναι ανεπαρκές σε χωρητικότητα.

  Αφού μεταφέρθηκε στη Μόσχα και μετά, η Συλλογή Ρουμιάντσεφ διανθίστηκε παραπέρα με πολύτιμα αποκτήματα.

  Το Μουσείο Ρουμιάντσεφ χωριζόταν στα τμήματα της ζωγραφικής, χαρακτικής, νομισματολογίας, και αρχαιολογίας. Ένα ακόμα Τμήμα, γνωστό ως Μουσείο Ντάσκοφ, ιδρύθηκε μετά την Παν-Ρωσική Εθνογραφική Έκθεση το 1867. Ήταν σημαντικό κέντρο εθνογραφίας, εκθέτοντας αντικείμενα που είχαν συλλέξει οι Γιούρι Λισιάνσκι και Ιβάν Κρούσενστερν, και άλλοι Ρώσοι περιηγητές.

  Με το κτιριακό ζήτημα που προέκυψε μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1925, αποφασίστηκε η διάλυση του μουσείου και οι συλλογές διασκορπίστηκαν σε άλλα μουσεία και ιδρύματα της χώρας. Το παλαιό κτίριο, Pashkov House, μετονομάστηκε σε V. I. Lenin State Library of the USSR (Κρατική Βιβλιοθήκη Β. Λένιν) και το 1992, εκ νέου από τον Μπόρις Γιέλτσιν (Boris Yeltsin), σε Russian State Library (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας).

  Παρά κάποιες αντίθετες γνώμες, η απόφαση του κλεισίματος του μουσείου εφαρμόστηκε το 1927, με αποτέλεσμα η συλλογή χειρογράφων του μουσείου και τα αρχέτυπα (λατινικά: inculabulum, βιβλία που τυπώθηκαν πριν το 1501) (μεταξύ των οποίων και το Ευαγγέλιο του Αρχάγγελσκ) να αναδιοργανωθούν ως τη Βιβλιοθήκη Λένιν, τα έργα της Ρωσικής τέχνης να καταλήξουν στην Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, η συλλογή των κλασικών ζωγράφων να αποτελέσουν τον πυρήνα της συλλογής του Μουσείου Πούσκιν και το Μουσείο Ντάσκοφ να ενσωματωθεί στο Μουσείο Λαών της ΕΣΣΔ.

  Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας
  Vozdvizhenka St., 3/5, Moscow, Ρωσία, 119019
  Ωράριο: 9:00-20:00
  Τηλ.: +7 800 100-57-90

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here