Σάββατο, 4 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΣιδερώνα, το νησί των βρικολάκων στην Κορινθία

  Σιδερώνα, το νησί των βρικολάκων στην Κορινθία

  -

  Η Σιδερώνα, ένα νησί της Κορινθίας που όταν το κοιτάς από ψηλά είναι πανέμορφο με τα γαλαζοπράσινα νερά του, ξεχωρίζει και για την ιστορία του, η οποία έχει βέβαια και μερικές μακάβριες λεπτομέρειες… Είναι ένα πολύ μικρό και φυσικά ακατοίκητο νησί, το οποίο βέβαια αποτελεί δέλεαρ για πολλούς ώστε να το προσεγγίσουν με σκάφος και να κάνουν βουτιές στα γαλάζια νερά του. 

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ωστόσο ένας μύθος που το συνοδεύει, κάποτε προκαλούσε τρόμο σε όσους τον άκουγαν, καθώς νόμιζαν ότι πρόκειται για πραγματική ιστορία. Τα γεγονότα που αποδείχθηκαν μύθος εξελίχθηκαν το 1846 στην Κορινθία. Τι ακριβώς συνέβη; Σε αυτό το νησάκι, τη Σιδερώνα, όπως ειπώθηκε, εκεί εμφανίστηκαν… βρικόλακες!

  Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις άντρες από το Σοφικό της Κορινθίας πήγαν στον Κόρφο. Εκεί μέθυσαν και στη συνέχεια μπήκαν σε μία βάρκα. Ωστόσο μία ξαφνική καταιγίδα, αλλά κι η κατάσταση μέθης στην οποία βρισκόντουσαν, τους οδήγησαν στο μοιραίο. Πνίγηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα σώματά τους ξεβράστηκαν στην ακτή.

  Οι συγγενείς τους μετέφεραν τα πτώματα στο χωριό προκειμένου να τα θάψουν, ωστόσο ξεσηκώθηκαν οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού και δεν επέτρεψαν να γίνει η ταφή, αφού σύμφωνα με μία παλιά δεισιδαιμονία, όσοι πνίγονται στη θάλασσα γίνονται βρικόλακες όταν θάβονται στη στεριά.

  Οι οικογένειες των νεκρών δεν ήθελαν να πετάξουν τα σώματα των δικών τους στη θάλασσα και αποφάσισαν να πάρουν τα φέρετρα και να πάνε να θάψουν τους τρεις νεκρούς στο νησάκι Σιδερώνα. 

  Το συμβάν αυτό δεν έμεινε σε τοπικό επίπεδο αλλά έφτασε ακόμα πιο ψηλά. Αφού αναστατώθηκαν οι αρχές από τις μαρτυρίες των κατοίκων, ειδοποιήθηκε η Ιερά Σύνοδος. Στο νησί έφτασε ο τότε επίσκοπος Αιγίνης για να κάνει αγιασμούς, ευχέλαια και εξορκισμούς.

  Μετά από καιρό όμως αποδείχθηκε πως όλα αυτά ήταν ένας μύθος που ξεκίνησε από ένα ψέμα κατοίκου του χωριού. Όπως διαπιστώθηκε, τον μύθο των βρικολάκων τον έπλασαν συντοπίτες των συγγενών των νεκρών επειδή οι οικογένειές τους είχαν διαφορές!

  Πηγές: https://exploringgreece.tv/

              https://taxidistoanexigito.blogspot.com/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ