Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2019
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Σου είπα πως μου λείπεις; - Estelle Maskame

  Σου είπα πως μου λείπεις; – Estelle Maskame

  -

  Σου είπα πως μου λείπεις;

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Το κρατώ στα χέρια μου. Αντικρουόμενα τα συναισθήματα. Να το διαβάσω ή να το αφήσω στην άκρη, σε εκείνη τη στοίβα των ”προς ανάγνωση” που όλοι οι βιβλιόφιλοι έχουμε και συνεχώς αυξάνεται το ύψος της αλλά συνεχίζουμε να αγοράζουμε βιβλία; Ευτυχώς επικράτησε η λογική. Και η περιέργεια.

  Έχοντας διαβάσει τα δύο πρώτα της τριλογίας, ήθελα να μάθω πώς θα ολοκληρωθεί ο πολύπαθος έρωτας της Ίντεν με τον Τάιλερ. Και ευτυχώς γιατί το Σου είπα πως μου λείπεις; είναι πολύ ανώτερο των προηγούμενων.

  Έχει περάσει ξανά ένας χρόνος. Ένας χρόνος που η Ίντεν και ο Τάιλερ αποφάσισαν να ανακοινώσουν σε όλους πως είναι μαζί και αμέσως μετά ο Τάιλερ εξαφανίστηκε αφήνοντας την Ίντεν μόνη και θυμωμένη. Γιατί, μετά τη βόμβα μεγατόνων, ο Τάιλερ ζητά συγγνώμη και μπαίνει στο αυτοκίνητό του προς άγνωστη κατεύθυνση…

  Σου είπα πως μου λείπεις

  Η Ίντεν συνεχίζει τη ζωή της. Σπουδάζει στο Σικάγο, αποκτά νέες παρέες, περνάει καλά και μισεί θανάσιμα τον Τάιλερ. Μετά το σοκ της ξαφνικής του αποχώρησης, έκλαψε, πόνεσε, προσπάθησε να τον βρει, μάταια όλα. Έτσι τον μίσησε. Όχι μόνο γιατί την παράτησε αλλά και γιατί την άφησε να αντιμετωπίσει μόνη της την κατακραυγή όλου του κόσμου. Επειδή είπαμε, είναι ετεροθαλή αδέλφια, δηλαδή σχεδόν αδέλφια και ίου, σχεδόν αιμομιξία… (Αν και θα το ξαναπώ: δεν έχουν καμία συγγένεια: απλά ο πατέρας της Ίντεν παντρεύτηκε τη μητέρα του Τάιλερ όταν αυτοί ήταν αντίστοιχα, 16 και 17 χρονών.) Δηλώνει σε όλους πως δεν τον αγαπάει πια. 

  Κάπου ανάμεσα στον προηγούμενο Ιούλιο και το σήμερα, χάσαμε τα πάντα. Χάσαμε τα ιδιωτικά μας αστεία και τα βλέμματα αλληλοκατανόησης, τις ιδιαίτερες στιγμές μας και τις δυνατές μας υποσχέσεις, το θάρρος μας και το μυστικό μας. Χάσαμε την αγάπη και την επιθυμία που μοιραζόμασταν.

  Επιστρέφοντας για τις καλοκαιρινές διακοπές στη Σάντα Μόνικα, η Ίντεν υποφέρει από την άσχημη συμπεριφορά του πατέρα της αλλά και του αδελφού του Τάιλερ, όλοι την κρυφοκοιτάζουν και την κουτσομπολεύουν στον δρόμο, και αισθάνεται πιο μόνη από ποτέ. Ορκίζεται πως δε θέλει να ξαναδεί τον Τάιλερ στη ζωή της.

  Μέχρι που μια ωραία πρωία, ο Τάιλερ εμφανίζεται.

  Το να τον αποφεύγω για πάντα, δυστυχώς, δεν είναι εφικτό. Και το πιο λυπηρό από όλα; Πριν από έναν χρόνο ήμουν ολοκληρωτικά και αμετάκλητα ερωτευμένη μαζί του. Τώρα δεν θέλω ούτε να τον βλέπω μπροστά μου, κι αυτό είναι που με εξοργίζει πιο πολύ απ΄ όλα.  

  Η μητέρα του αποφασίζει να πάνε ένα οικογενειακό ταξιδάκι αναψυχής ώστε να καταφέρει η οικογένεια να επανασυνδεθεί. Μόνο που ο Τάιλερ έχει άλλα σχέδια για την Ίντεν…

  Σου είπα πως μου λείπεις

  Επιστροφή σε παλιά λημέρια για την Ίντεν… Θα δώσουν την ευκαιρία στο πάθος που σιγοκαίει στις καρδιές τους να εκδηλωθεί και να συγχωρέσουν τα λάθη τους αμφότεροι; Θα είναι επαρκείς οι εξηγήσεις του Τάιλερ για τους λόγους που την άφησε μόνη και εξαφανίστηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

  Ο μόνος τρόπος να μπορέσω να αποφασίσω πώς αισθάνομαι θα είναι να περάσω χρόνο μόνη μου με τον Τάιλερ, με αρκετό χώρο και χρόνο ώστε να καταλάβω αν συνεχίζει να αξίζει να παλέψουμε για εμάς. 

  Θα έχουμε το happy end ή θα λήξει άδοξα αυτός ο μεγάλος έρωτας;…  

  «Τα πάντα για σένα», μουρμουρίζει.

  Σαφώς καλύτερο από τα δύο προηγούμενα βιβλία, το Σου είπα πως μου λείπεις; έρχεται να συμπληρώσει όμορφα την ιστορία των δύο νέων που ταλανίζονται (χωρίς λόγο κατά τη γνώμη μου) εξαιτίας του απαγορευμένου έρωτά τους. Προσεγμένο και πολυδιάστατο, το κείμενο καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη (στο μεγαλύτερο μέρος του).

  Η Ίντεν είναι πλέον ενήλικη. Αν δεν ανέφερε την ηλικία της η Maskame, δε θα το καταλάβαινα. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο και αναποφάσιστο δεκάχρονο. (Ειλικρινά απορώ γιατί η πλειοψηφία των ηρωίδων των νεανικών μυθιστορημάτων είναι ανώριμα και χαζοχαρούμενα κορίτσια.) Ο ένας χρόνος δεν τη βελτίωσε σε τίποτε. Παραμένει εγωκεντρική, ανασφαλής και δεν ξέρει τι θέλει.

  Ευτυχώς για εμάς, ο Τάιλερ σώζει την κατάσταση. Εμφανίζεται και εντυπωσιάζει με την αλλαγή στον χαρακτήρα του και στον τρόπο ζωής του. Τα αισθήματά του αλλά και ο τρόπος που τα εκδηλώνει είναι συνταρακτικά. Έχει όλο το πακέτο (κι ακόμη περισσότερα) που ονειρεύεται και φαντασιώνεται μια έφηβη για τον έρωτα της ζωής της. Παραμένει κούκλος (και γυμνασμένος), έχει στόχους και σχέδια για το μέλλον, παλεύει για τη ζωή που επιθυμεί. Ευτυχώς για την Ίντεν, παλεύει και για αυτήν.

  Είναι ένα ανάγνωσμα καθαρό εφηβικό που στόχο έχει να διασκεδάσει και όχι να προβληματίσει. Αν και αρκετά καλογραμμένο, η πλοκή είναι μέτρια. Πολλές επαναλήψεις από τη Μaskame, τόσο σε σκηνές όσο και σε περιγραφές. Απόλαυσα το τέλος της ιστορίας τους χωρίς όμως να ενθουσιαστώ. 

  No te rindas!

  Περίληψη: Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Ίντεν έχει να µιλήσει µε τον Τάιλερ. Είναι ακόµα έξω φρενών µαζί του για την ξαφνική αναχώρησή του πέρσι το καλοκαίρι, αλλά κάνει ό,τι µπορεί για να συνεχίσει τη ζωή της στο κολέγιο στο Σικάγο. Το καλοκαίρι, όταν τα µαθήµατα τελειώνουν, επιστρέφει στη Σάντα Μόνικα, αλλά δεν είναι η µόνη που αποφασίζει να γυρίσει σπίτι…

  Έχοντας µείνει πίσω να αντιµετωπίσει µόνη της τις συνέπειες της συνταρακτικής αποκάλυψης και της διαλυµένης οικογένειάς της, η Ίντεν δεν έχει χρόνο για τον Τάιλερ όταν αυτός επανεµφανίζεται. Αλλά πού ήταν όλο εκείνο τον καιρό; Και τον έχει όντως ξεπεράσει ή έτσι νοµίζει; Θα µπορέσουν επιτέλους ο Τάιλερ και η Ίντεν να βρουν µια άκρη, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις αντιρρήσεις της οικογένειάς τους; Το εκρηκτικό φινάλε της µοναδικής τριλογίας της Estelle Maskame και η πολυαναµενόµενη ολοκλήρωση της µαγευτικής ερωτικής ιστορίας του Τάιλερ και της Ίντεν.

  Στοιχεία βιβλίου

  Σου είπα πως μου λείπειςΤίτλος: Σου είπα πως μου λείπεις;

  Συγγραφέας: Estelle Maskame

  Μετάφραση: Καλλιόπη Αναγνώστη 

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Σελίδες: 384

  Έτος έκδοσης: 2019

  ISBN: 978-960-19-0715-4

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών 3
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση