Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Γιατί πολλοί συγγραφείς ξεκινούν να ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και...

  Γιατί πολλοί συγγραφείς ξεκινούν να ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και καταλήγουν σε κάτι τελείως διαφορετικό;

  -

  Γιατί πολλοί συγγραφείς ξεκινούν να ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και καταλήγουν σε κάτι τελείως διαφορετικό;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Οι περισσότεροι από αυτούς που ονειρεύονται από μικροί να γίνουν συγγραφείς, έχουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος που τους συναρπάζει και το οποίο θέλουν να ακολουθήσουν, καθώς και ένα συγγραφέα-εκπρόσωπο του είδους τον οποίο θαυμάζουν και θέλουν το μελλοντικό έργο τους να είναι ανάλογο με το δικό του. Υπάρχουν επίσης είδη τα οποία δεν προκαλούν ενδιαφέρον και για τα οποία δεν τους πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα στραφούν εκεί. Ωστόσο, κάνοντας μια ανασκόπηση μετά από πολύ καιρό και αφού έχουν γράψει ένα σημαντικό αριθμό κειμένων, συχνά παρατηρούν ότι υπάρχει μια απόκλιση από τον αρχικό τους στόχο, αφού τελικά ασχολήθηκαν με ένα είδος τελείως διαφορετικό. Γεννιέται επομένως η απορία σχετικά με την πορεία που ακολούθησαν μέχρι να φτάσουν εκεί.

  λογοτεχνικό είδοςΞεκινώντας την ανάγνωση των βιβλίων, τα άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας στρέφονται συνήθως σε συγκεκριμένα είδη, είτε γιατί δεν έχουν ακόμη την επιθυμία να πειραματιστούν, είτε γιατί κατά την παιδική ηλικία οι γονείς είναι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν τα βιβλία για τα παιδιά τους. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει να δημιουργείται μια εικόνα στο μυαλό του μελλοντικού συγγραφέα σχετικά με τις προτιμήσεις του, ενώ αν με το πέρασμα των χρόνων εξακολουθήσει να ασχολείται κυρίως με το συγκεκριμένο είδος, αναπτύσσεται μια οικειότητα και μια άνεση όσον αφορά την έκφραση και την παρουσίαση των γεγονότων όταν το άτομο αποφασίσει να γράψει τέτοιες ιστορίες.

  Αργότερα, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να γράψουν τις δικές τους ιστορίες, οι επίδοξοι συγγραφείς επιδιώκουν αρχικά να γράψουν κάτι που θα ακολουθεί τους κανόνες με τους οποίους διάβαζαν τόσα χρόνια. Στην πορεία ανακαλύπτουν κάποιες φορές ότι οι σκέψεις τους αποτυπώνονται πιο εύκολα όταν χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους. (Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινούν να γράφουν μια ρεαλιστική ιστορία με αυστηρή δομή, αλλά να καταλήγουν να εκφράζονται μέσω της λογοτεχνίας του φανταστικού ή της ποιητικής γραφής.)

  λογοτεχνικό είδος

  Μεγαλώνοντας, οι αναγνώστες επιλέγουν να εξερευνήσουν και είδη βιβλίων με τα οποία δεν ασχολούνταν στο παρελθόν. Συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία τους ενδιαφέρουν (όπως για παράδειγμα η επιστημονική φαντασία σε κάποιον που μέχρι τώρα προτιμούσε το ρεαλισμό) και ότι με λίγη προσπάθεια τα πηγαίνουν καλά και σε αυτά.

  Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι, όσο οι αναγνώστες και μελλοντικοί συγγραφείς μεγαλώνουν, δέχονται ερεθίσματα τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον, όσο και από τον εαυτό τους, τα οποία τους παρακινούν να αναζητήσουν νέα λογοτεχνικά είδη και να στραφούν σε αυτά.

  Γιατί πολλοί συγγραφείς ξεκινούν να ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και καταλήγουν σε κάτι τελείως διαφορετικό;

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here