Τρίτη, 13 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Ήρα Βλάχου

  Συνέντευξη – Ήρα Βλάχου

  -

  Συνέντευξη – Ήρα Βλάχου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την παιδαγωγό και συγγραφέα Ήρα Βλάχου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Ο γιατρός του γέλιου» από τις Εκδόσεις 24 γράμματα.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα, κυρία Βλάχου. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας, ένα παιδικό παραμύθι. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας και ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί «Ο γιατρός του γέλιου»;

  Ηρ.Βλ.: Σας ευχαριστώ πολύ εγώ για το βήμα που μου δίνετε ώστε να μιλήσω για το πρώτο μου παραμύθι!

  Αγαπώ πολύ τα βιβλία! Πάντα έψαχνα λίγο χρόνο ανάμεσα στις υποχρεώσεις μου για να διαβάσω. Η ιδέα για να γράψω ένα βιβλίο υπήρχε πάντα στο μυαλό μου. Όταν συνέλαβα την θέμα της «Αλλαγής», η συγγραφή έγινε για μένα επιτακτική ανάγκη!

  Συνέντευξη - Ήρα Βλάχου
  Συνέντευξη – Ήρα Βλάχου

  «Ο γιατρός του γέλιου» γράφτηκε παράλληλα με το πρώτο μου βιβλίο. Δεν υπήρξε κάποια αφορμή που να έγινε η έμπνευση για αυτό το παραμύθι. Το γέλιο από μόνο του είναι και αφορμή αλλά και έμπνευση. Είναι το βασικό συστατικό στη συνταγή μιας ευτυχισμένης ζωής! Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι είχα στείλει τότε το παραμύθι σε διάφορους εκδοτικούς, αλλά δεν είχα πάρει θετική απάντηση. Νομίζω πως «Ο γιατρός του γέλιου» κυκλοφόρησε τώρα που, αν πραγματικά υπήρχε, θα τον είχαμε απόλυτη ανάγκη.

  Στο βιβλίο σας αναφέρεστε στο γέλιο και στη σημασία που έχει στη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια, με όλες τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, το γέλιο πια έχει χαθεί από τα χείλη μας. Μπορούμε να το επαναφέρουμε; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό; Ποιο είναι το δικό σας μαγικό κόλπο για να γελάτε και να διώχνετε τη στεναχώρια;

  Ηρ.Βλ.: Δεν ξέρω αν μπορούμε να το επαναφέρουμε. Ξέρω ότι επιβάλλεται να το επαναφέρουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι, γιατί όντως είναι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Όσο οι εποχές εναλλάσσονται, για όσο η μέρα θα δίνει τη θέση της στη νύχτα και το αντίθετο, για όσο θα έρχονται στον κόσμο μας καινούργιες ζωές, οφείλουμε να γελάμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Αυτός είναι και ο δικός μου τρόπος σκέψης και προσπάθειας για να διώχνω τις στενοχώριες.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: O γιατρός του γέλιου

  Εκτός όμως από το παραμύθι, συστηθήκατε στο αναγνωστικό κοινό με ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

  Ηρ.Βλ.: Δεν κάνω σχέδια, η έμπνευση είναι απρόβλεπτη. Η μόνη μου έγνοια είναι να προσεγγίζω την κάθε ιδέα και το κάθε λογοτεχνικό είδος με τον σεβασμό που του αρμόζει.

  Συναντήσατε δυσκολίες ως νέα συγγραφέας μέχρι να βρείτε εκδοτική στέγη; Τι θα συμβουλεύατε νέους συγγραφείς που ενδεχομένως έχουν κουραστεί από τις απορρίψεις των εκδοτικών οίκων;

  Ηρ.Βλ.: Συνάντησα αρκετές δυσκολίες, αλλά τελικά όλα γίνονται για κάποιο λόγο! Άλλωστε πιστεύω πως ό,τι έρχεται στη ζωή μας εύκολα, το ίδιο εύκολα φεύγει!

  Η συμβουλή που θα έδινα -όχι μόνο στους νέους συγγραφείς, αλλά στον κάθε άνθρωπο που αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει- είναι να μην παρατήσει το όνειρό του. Τα όνειρα είναι οι φλόγες που μας δείχνουν τον δρόμο προς την προσωπική μας ευτυχία.

  Συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται κανείς με σεμινάρια δημιουργικής γραφής, μελέτη και πολλή προσπάθεια;

  Ηρ.Βλ.: Συγγραφέας γίνεσαι αν έχεις γεννηθεί έχοντας μέσα σου τον σπόρο!

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

  Ηρ.Βλ.: Ναι, αυτή την περίοδο υπάρχουν ήρωες που σιγά σιγά γεννιούνται, γνωριζόμαστε, τους μαθαίνω και με μαθαίνουν και ανυπομονώ να έρθει η ώρα που θα μεγαλώσουν και θα πάρουν τον δρόμο τους!

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Ηρ.Βλ.: Να αλλάζουν και να γελούν!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και εύχομαι το βιβλίο σας να προσφέρει τη χαρά σε πολλά πολλά παιδιά.

  Ηρ.Βλ.: Σας ευχαριστώ ολόψυχα για τις θερμές ευχές και την όμορφη συνέντευξη!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here