Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Νικολέτα Τρίψα-Μανουσιδάκη

  Συνέντευξη – Νικολέτα Τρίψα-Μανουσιδάκη

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Νικολέτα Τρίψα-Μανουσιδάκη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μιτζού, ένα φιλόδοξο ψαράκι», από τις Εκδόσεις Κομνηνός. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κομνηνός το βιβλίο σας «Μιτζού, ένα φιλόδοξο ψαράκι». Έχετε επίσης λάβει διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για ποιήματά σας. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;

  Μιτζού, ένα φιλόδοξο ψαράκι - Νικολέτα Τρίψα
  Συνέντευξη – Νικολέτα Τρίψα-Μανουσιδάκη

  N.Tρ.M.: Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνάντηση. Η συγγραφή μ’ ακολουθεί από τα μαθητικά μου χρόνια. Εκεί γύρω στη δευτέρα γυμνασίου βραβεύτηκα για μία έκθεση μου. Ήταν ένα εφαλτήριο να πιστέψω στη γραφή μου. Αργότερα κάποια άρθρα μου δημοσιεύονταν στην τοπική εφημερίδα της Κηφισιάς, δίνοντάς μου την ευκαιρία της έκφρασης και της δημόσιας έκθεσης των γραπτών μου. Όσον αφορά την ποίηση, πάντα εκφραζόμουν μέσα από αυτή. Αν κι έγραφα, η αλήθεια είναι πως περισσότερο διάβαζα.

  Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί στο μυαλό σας ο Μιτζού, ο ήρωάς σας;

  N.Tρ.M.: Ένα κάλεσμα για τη συγγραφή ενός παραμυθιού από τη διαδικτυακή ομάδα Ιαπωνική βεντάλια ποίησης και πολιτισμού, ήταν η αιτία να γεννηθεί ο μικρός μου Μιτζού.

  Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι του Σπύρου Ζαχαρόπουλου. Κατάφερε με τις εικόνες του να δημιουργήσει τους ήρωές σας όπως εσείς τους είχατε πλάσει στη φαντασία σας; Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας.

  N.Tρ.M.: Ο αγαπημένος μου Σπύρος Ζαχαρόπουλος έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Από την πρώτη στιγμή της επαφής μας τον εμπιστεύτηκα τυφλά και το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο όπως το είχα φανταστεί, ακόμα καλύτερο. Είναι ένας υπέροχος και συνεννοήσιμος άνθρωπος! Η όποια συνεργασία μαζί του μόνο χαρά φέρνει.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Μιτζού, ένα φιλόδοξο ψαράκι

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις σε σχολεία ή βιβλιοπωλεία μέσα στο φθινόπωρο για να γνωρίσουν τα παιδιά τον Μιτζού;

  N.Tρ.M.: Ήδη κάποια σχολεία γνώρισαν τον μικρό μου Μιτζού. Ωστόσο κάποια προβλήματα υγείας μού έβαλαν φρένο, μεταφέροντας κάποιες συζητήσεις για τα μέσα Νοέμβρη και για τον Δεκέμβρη.

  Συναντήσατε δυσκολίες ως νέα συγγραφέας στον δρόμο προς την έκδοση;

  N.Tρ.M.: Για να είμαι ειλικρινής, όχι, δεν βρήκα δυσκολίες. Οι όποιες δυσκολίες προέκυπταν από τις δικές μου απαιτήσεις.

  Η ποίηση τι ρόλο κατέχει στη ζωή σας; Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε στο μέλλον να ασχοληθείτε;

  N.Tρ.M.: Λυτρωτικό και παιδαγωγικό, θα έλεγα. Δρα ενάντια στον ορθολογισμό και στην αδρανοποίηση του ατόμου. Μυεί τα παιδιά στην αρμονία, στη μουσικότητα, στην ανακάλυψη της γλώσσας και την εκφορά του λόγου. Συμβάλλει στον εμπλουτισμό της φαντασίας και του λεξιλογίου. Θεωρώ πως η ποίηση κρύβει μέσα της τόσες αρετές, που είναι απαραίτητη όχι μόνο για την παιδαγωγική και μορφωτική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης, αλτρουιστικής κοινωνίας.

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  N.Tρ.M.: Δημιούργησα μια ποιητική συλλογή από ποιήματά μου που αγαπήθηκαν, διακρίθηκαν, συγκίνησαν φίλους και δημιούργησαν φιλίες. Αυτή η ποιητική συλλογή θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Κομνηνός κι ευελπιστώ να αγαπηθεί όπως ο μικρός μου Μιτζού!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ