Πέμπτη, 12 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Ντένια Πάτρα

  Συνέντευξη – Ντένια Πάτρα

  -

  Συνέντευξη – Ντένια Πάτρα

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Ντένια Πάτρα, με αφορμή την κυκλοφορία του παιδικού βιβλίου της «Η Αέρινη Παρέα» από τις εκδόσεις Πνοή. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Συστήνεστε στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο σας για παιδιά «Η Αέρινη παρέα». Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;

  Ν.Π. Καλησπέρα σας.  Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στον ιστότοπό σας. Από μικρή αγαπούσα πολύ τα βιβλία. Μέσα από τις ιστορίες που διάβαζα ταυτιζόμουν με τους ήρωες, γινόμουν μέρος της ιστορίας και μεταφερόμουν σε έναν συναρπαστικό φανταστικό κόσμο. Η συγγραφή δεν ήταν ένα παιδικό μου όνειρο, αλλά προέκυψε αργότερα.  Ήταν μια εσωτερική ανάγκη. Η απόλαυση της ανάγνωσης δημιούργησε την ανάγκη να πω κι εγώ τις δικές μου ιστορίες.

  Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί ο ήρωας του βιβλίου σας, ο Ορέστης;

  Ν.Π. Αφορμή για το βιβλίο στάθηκε η διστακτικότητα που έδειχναν ορισμένα παιδιά στα ομαδικά παιχνίδια. Με συγκινεί πολύ η εικόνα ενός ανθρώπου που η εσωστρέφεια του στέκεται εμπόδιο στην κοινωνικότητά του ή στις επιθυμίες του. Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα ενός παιδιού που ζωγράφιζε κοιτώντας το ανοιχτό παράθυρο του δωματίου του. Αυτή η εικόνα μου δημιούργησε ένα έντονο συναίσθημα. Έμεινε στη σκέψη μου και σταδιακά άρχισε να δημιουργείται μια ιστορία. Θεωρώ, ότι δεν είναι κάθε εικόνα ισχυρή για να δημιουργήσει ένα δυνατό συναίσθημα που θα εξελιχθεί σε μια ιστορία ή ένα βιβλίο. Υπάρχει ένας μαγικός συνδυασμός συναισθήματος και εικόνας που υποσυνείδητα σε προκαλεί να τον αναδείξεις, να ασχοληθείς  μαζί του, σε συγκινεί. Ο Ορέστης με συγκίνησε και ένιωσα από την πρώτη στιγμή ότι μπορεί να γίνει ήρωας ενός παιδικού βιβλίου. 

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο Η Αέρινη Παρέα

  Το βιβλίο είναι υπέροχα εικονογραφημένο από την Ιωάννα Καλοστεφάνου. Κατάφερε να αποτυπώσει με τις εικόνες της την ιστορία όπως την είχατε φανταστεί;  

  Συνέντευξη - Ντένια Πάτρα
  Συνέντευξη – Ντένια Πάτρα

  Ν.Π. Η εικόνα συμπληρώνει και αναδεικνύει το κείμενο. Γράφοντας την «Αέρινη παρέα» δεν είχα συγκεκριμένες εικόνες στο μυαλό μου, μόνο συναισθήματα και λέξεις. Οι μορφές των ηρώων δεν είχαν συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, γνώριζα μόνο τον εσωτερικό τους κόσμο, τον χαρακτήρα τους.

  Ο εικονογράφος θα σταθεί στα σημεία του κειμένου που θα τον εμπνεύσουν και θα δημιουργήσει τις δικές του εικόνες. Με είχε κυριεύσει μια γλυκιά περιέργεια και αγωνία μέχρι να δω τους ήρωες αποτυπωμένους στο χαρτί. Η Ιωάννα Καλοστεφάνου με εξέπληξε πολύ ευχάριστα, η εικονογράφησή της είναι υπέροχη και υπάρχει αρμονία μεταξύ κειμένου και εικόνας. Την ευχαριστώ θερμά για τις γεμάτες ευαισθησία εικόνες της.   

  Ζείτε σε ένα πανέμορφο νησί του Ιονίου, τη Ζάκυνθο. Ασχολείστε με τον συντονισμό της λέσχης ανάγνωσης για ενήλικες αλλά και με προγράμματα φιλαναγνωσίας για παιδιά.  Πείτε μας λίγα λόγια για την ανταπόκριση των παιδιών σε αυτά τα προγράμματα.

  Ν.Π. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Στη σύγχρονη εποχή τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά δεν διαβάζουν πια ή διαβάζουν ελάχιστα. Το βιβλίο έχει αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα. Oι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουμε τεράστια ευθύνη. Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας, είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους  ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να κερδίσουν τα οφέλη και την απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου. Μέσα από δράσεις φιλαναγνωσίας τα παιδιά δημιουργούν μια ελεύθερη σχέση με το βιβλίο. Θεμελιώνεται η αυτομόρφωση και η καλλιέργειά τους, ταξιδεύουν σε φανταστικούς τόπους. Οι δράσεις φιλαναγνωσίας καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, προάγουν τις αξίες, το ήθος, τον πολιτισμό και ευαισθητοποιούν τα παιδιά για διάφορα θέματα.

  Έχετε προγραμματίσει παρουσιάσεις του βιβλίου σας, δια ζώσης ή διαδικτυακά, για να γνωρίσετε στα παιδιά την «Αέρινη Παρέα».

  Ν.Π. Έχει προγραμματιστεί μια δια ζώσης παρουσίαση βιβλίου στη Ζάκυνθο, το επόμενο διάστημα. Ο Ορέστης ανυπομονεί να συστήσει την αέρινη παρέα του σε μικρούς και μεγάλους. Θα ήθελα η «Αέρινη Παρέα» να συντροφεύει τα παιδιά, να τα συγκινήσει, να τα εμπνεύσει να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους. Να γίνει αφορμή να ψυχαγωγηθούν και να δώσουν λύση σε ό,τι τα απασχολεί.  

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  Ν.Π. Αυτό το διάστημα σχεδιάζω το επόμενο παιδικό μου βιβλίο. Πολλές ιστορίες κρύβονται στα συρτάρια μου. Μια εικόνα, ένας αγαπημένος άνθρωπος, μια ιστορία, ένα συναίσθημα, όσα αγγίζουν την ψυχή μας αποτελούν πηγή έμπνευσης, ωστόσο η έμπνευση δεν είναι αρκετή αν δεν ακολουθήσει σκληρή δουλειά για να αποτυπωθεί στο χαρτί.

  Χιλιάδες ιδέες κατακλύζουν το μυαλό μου καθημερινά, έχω όμως εμπιστοσύνη στις εικόνες και τα συναισθήματα που γεννά η φαντασία και είμαι σίγουρη ότι θα αισθανθώ ποια ιστορία από όλες θα ολοκληρωθεί. 

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Ν.Π. Αυτό το διάστημα δοκιμαστήκαμε όλοι. Εύχομαι να έχουμε υγεία και ψυχική ανθεκτικότητα. Η συντροφιά ενός βιβλίου μπορεί να προσφέρει ηρεμία και γαλήνη.  Ένα παραμύθι, ένα βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμο μαγικό. Είναι πολύ όμορφο να μεγαλώνει ένα παιδί με παραμύθια γιατί διασκεδάζει, ψυχαγωγείται, μαθαίνει, καλλιεργεί τη φαντασία του, τη δημιουργικότητά του και άλλα πολλά. Ειδικά στην εποχή μας είναι όχι απλώς ωραίο, αλλά απαραίτητο, κυρίως για έναν λόγο. Μέσα σε κάθε βιβλίο το παιδί ζει σε έναν διαφορετικό κόσμο. Όσο περισσότερες ζωές άλλων ζει, τόσο περισσότερο αγαπά και τόσο λιγότερο κρίνει. Αποδέχεται τη διαφορετικότητα, αποδέχεται τις αδυναμίες του. Γι’ αυτό και τα παραμύθια, οι ιστορίες, τα βιβλία είναι πιο απαραίτητα από ποτέ.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ