Πέμπτη, 12 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Θεοχάρης Μποϊντάς

  Συνέντευξη – Θεοχάρης Μποϊντάς

  -

  Συνέντευξη – Θεοχάρης Μποϊντάς

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών θα γνωρίσουμε τον κύριο Θεοχάρη Μποϊντά, συγγραφέα του βιβλίου «Φλογισμένες πόλεις: οι φοιτητές που χαράζουν το μέλλον» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Καλησπέρα, κύριε Μποϊντά, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέτετε. Οι «Φλογισμένες πόλεις» είναι το πρώτο έντυπο βιβλίο σας. Πώς νιώσατε όταν το κρατήσατε τυπωμένο στα χέρια σας;

  Θ.Μπ.: Γεια σας, εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε!

  Τεράστια χαρά! Αλλά κι ένα μούδιασμα, ένα άγχος για τον κόσμο που θα το διαβάσει κι αν θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του. Είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας που αρχίζει και η εκτύπωση του βιβλίου σηματοδοτεί την έναρξή του.

  Στο βιβλίο σας παρουσιάζετε ένα άσχημο περιβάλλον στις Πανεπιστημιακές σχολές, και εννοώ κυρίως το κλίμα φόβου που επικρατεί. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πιθανότητες κάποια στιγμή να οδηγηθούμε σε τέτοιες καταστάσεις; Βρισκόμαστε κοντά σε αυτό το σημείο;

  Θ.Μπ.: Σίγουρα δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Υπάρχουν περιπτώσεις σχολών και κάμπους που ταλανίζονται από προβλήματα και σήμερα, όπως την έλλειψη χρηματοδοτήσεων για έρευνα και διδακτικό προσωπικό μέχρι και το εμπόριο ναρκωτικών και την εγκληματικότητα, αλλά σίγουρα η κατάσταση δεν είναι όπως στο βιβλίο. Τα χειρότερα, πιστεύω, φοβάμαι ότι θα έρθουν μόλις η πανεπιστημιακή αστυνομία αρχίσει να λειτουργεί, διότι αυτοί που θα φοβούνται δεν θα είναι άλλοι από τους φοιτητές, οι οποίοι θα νιώθουν ότι πρέπει να προσέχουν τι λένε και πώς το λένε, μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενά τους από κάποιον ένστολο. Είναι ένα σώμα που ιδρύθηκε για προστασία, αλλά περισσότερο φαντάζει ως μέσο καταστολής κινητοποιήσεων.

  Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου σας είναι φοιτητές που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, τις συνθήκες που επικρατούν στην καθημερινότητά τους, και δεν διστάζουν να αναλάβουν δράση για να το πετύχουν. Πιστεύετε ότι στ’ αλήθεια η σημερινή νεολαία έχει το κουράγιο και τη διάθεση να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο;

  Θ.Μπ.: Όπως και στο βιβλίο, πιστεύω κι ελπίζω ότι οι νέοι άνθρωποι -φοιτητές και μαθητές- έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για να αλλάξουν κακώς κείμενα της κοινωνίας και του κράτους, απλά ζούμε πλέον σε μία εποχή φόβου, που η απάντηση για όποια κινητοποίηση είναι οι κυρώσεις και η βία από τα κρατικά όργανα, γεγονός που κάνει τους πάντες, όχι μόνο τους νέους, να διστάζουν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες σε κάθε τομέα.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Φλογισμένες πόλεις

  Υπήρξε κάποιο έναυσμα που σας ώθησε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο ή ωρίμαζε ως σκέψη καιρό στο μυαλό σας μέχρι να πάρετε την απόφαση;

  Θ.Μπ.: Το βιβλίο άρχισα να το γράφω λίγους μήνες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση, σκεπτόμενος τι θα μπορούσε να γίνει αν ένα ακροδεξιό κόμμα έμενε έξω από το κοινοβούλιο, αλλά παρ’ όλα αυτά δρούσε σαν να έχει απεριόριστες δυνάμεις, με την ανοχή του ίδιου του κράτους. Με βάση αυτό το ερώτημα δόμησα αυτήν τη φοιτητική επανάσταση που σύντομα επεκτείνεται και την αγκαλιάζουν μαθητές και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και οι γονείς και καθηγητές των φοιτητών. Δεν ήταν αποτέλεσμα έντονης προεργασίας, οι εξελίξεις έτρεχαν στο μυαλό μου όσο το έγραφα.

  Βρήκατε τη διαδικασία συγγραφής εύκολη; Πιο δύσκολη απ’ ό,τι περιμένατε; Ευχάριστη; Περιγράψτε μας λίγο τα συναισθήματά σας όσο γράφατε το βιβλίο.

  Θ.Μπ.: Για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν συνάντησα κάποια ουσιαστική δυσκολία, διότι το θέμα με είχε συνεπάρει και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που έγραφα για μία επανάσταση στη σύγχρονη ή του κοντινού μέλλοντος Ελλάδα. Ήταν πολύ συναρπαστικό να γράφω την πορεία του αγώνα κι αρκετά ανατρεπτικό, διότι ούτε εγώ ήξερα όλες τις εξελίξεις από την αρχή.

  Υπάρχει στο μυαλό σας η σκέψη ή η πλοκή ενός καινούριου βιβλίου;

  Θ.Μπ.: Έχω σκεφτεί ένα νέο βιβλίο, με εντελώς διαφορετική θεματολογία, που θα κινείται περισσότερο στα νερά του αστυνομικού-θρίλερ και του κοινωνικού μυθιστορήματος.

  Η λογοτεχνία τι θέση έχει στη ζωή σας; Περνάτε ώρες διαβάζοντας βιβλία; Ποιο είδος είναι το αγαπημένο σας, αυτό που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε; Μπορείτε να μας προτείνετε ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα που αγαπήσατε στα παιδικά ή εφηβικά σας χρόνια καθώς και στην ενήλικη ζωή σας;

  Θ.Μπ.: Μεγάλωσα σε σπίτι που οι γονείς μου ανέκαθεν διάβαζαν λογοτεχνία, με αποτέλεσμα να εντρυφήσω κι εγώ στον κόσμο της. Οι βιβλιοθήκες μας πλέον δεν χωράνε τα βιβλία που αγοράζουμε, οπότε θα έλεγα ότι η λογοτεχνία κατέχει την πιο σημαντική θέση. Υπάρχουν καιροί που διαβάζω ασταμάτητα, άλλες φορές πιο αργά και λιγότερο, όμως ποτέ δεν παύει να είναι ο αγαπημένος μου τρόπος χαλάρωσης. Τα αγαπημένα μου είδη είναι τα δυστοπικά και τα κοινωνικά μυθιστορήματα, αλλά και τα εφηβικά βιβλία.

  Υπάρχουν πάρα πολλοί συγγραφείς και βιβλία! Θα σας προτείνω σίγουρα να διαβάσετε όλα τα βιβλία της Μάργκαρετ Άτγουντ και τα υπέροχα παιδικά κι εφηβικά μυθιστορήματα της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

  Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά σας, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Θ.Μπ.: Όσοι επιλέξετε να σας κρατήσει συντροφιά το βιβλίο μου, ελπίζω όσο θα το διαβάζετε να νιώθετε μία συνεχή αγωνία κι αγανάκτηση για όσα ζουν οι ήρωες. Να πιστέψετε κι εσείς πως μόνο η επανάσταση ήταν και θα είναι η λύση, όταν ένα σύστημα είναι αυταρχικό κι οπισθοδρομικό. Αυτό που ευελπιστώ να μείνει στον καθένα, είναι ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο και πως πάντα οι νέοι άνθρωποι, με το καθαρό τους βλέμμα και τα όνειρα για έναν διαφορετικό κόσμο, μπορούν ενωμένοι να πετύχουν τα πάντα. Σας ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για την τιμή αυτή, ήταν μεγάλη μου χαρά!

  Συνέντευξη – Θεοχάρης Μποϊντάς

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ