Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Το δέντρο που έδινε - Silverstein Shel

  Το δέντρο που έδινε – Silverstein Shel

  -

  Το δέντρο που έδινε 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το δέντρο που έδινε κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1964. Συγγραφέας του βιβλίου ο Σελ Σιλβερστάιν. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωρικός. Σε κάθε σελίδα, το κείμενο που υπάρχει είναι μικρό κι απλό, με εξαίρεση δυο σελίδες όπου συναντάμε κείμενο σε μεγαλύτερη έκταση. Ένα βιβλίο που δίνει τροφή για σκέψη.

  Είμαι μεγάλος πια για να σκαρφαλώνω και να παίζω, είπε το αγόρι. Θέλω να αγοράσω πράγματα και να καλοπεράσω. Θέλω λεφτά. Μπορείς να μου δώσεις λεφτά;

  Λυπάμαι, είπε η μηλιά, μα εγώ δεν έχω λεφτά. Έχω μονάχα φύλλα και μήλα. Πάρε τα μήλα μου, Αγόρι και πούλησέ τα στη πόλη. Έτσι θα ‘χεις λεφτά και θα’ σαι ευτυχισμένο.

  Το δέντρο που έδινεΜια  μηλιά αγαπάει ένα αγόρι και κάθε φορά που εκείνο την επισκέπτεται, του δίνει ό, τι έχει και δεν έχει για να το βλέπει ευτυχισμένο. Το αγόρι όμως συνεχώς ζητάει κι άλλα, κι άλλα. Μέχρι που η μηλιά έχει μείνει ένα σκέτο κούτσουρο γιατί προσέφερε τα πάντα σε αυτό το αγόρι.

  Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι με πολλά μηνύματα. Το δέντρο, θα μπορούσε να είναι η μάνα που δίνει στο παιδί της με αυταπάρνηση ό, τι έχει και δεν έχει έχει, αρκεί το παιδί να είναι ευτυχισμένο και να μην στερηθεί το παραμικρό.

  Το δέντρο επίσης θα μπορούσε να είναι ένας απλά δοτικός άνθρωπος που θέλει μόνο να προσφέρει στους άλλους χωρίς να τον ενδιαφέρει τι θα πάρει εκείνος στο τέλος. Γιατί το μόνο που ίσως επιζητεί είναι τη χαρά και τη πληρότητα που αισθάνεται όταν προσφέρει.

  Πόση μοναξιά όμως μπορεί να αισθανθεί ένα τέτοιο δοτικό άτομο όταν αντιληφθεί ότι όλοι τον εκμεταλλεύτηκαν και τον εγκατέλειψαν, όταν πια δεν είχε τίποτα άλλο να προσφέρει;

  Γραμμένο κι εικονογραφημένο απ’ τον προικισμένο και πολυσύνθετο Σελ Σιλβερστάιν, αυτό το τρυφερό και παραβολικό παραμύθι καταφέρνει να συγκινήσει αναγνώστες κάθε ηλικίας. Είναι μια συναισθηματική ερμηνεία του χαρίσματος που έχουν εκείνοι που ξέρουν να δίνουν κι εκείνοι που ξέρουν να ανταποδίδουν με αγάπη.

  Ένα βιβλίο που μπορεί να δώσει αφορμές για πολλές συζητήσεις και σίγουρα ένα βιβλίο για μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες, χωρίς έτοιμα διδάγματα. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Περίληψη: Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια μηλιά… κι αγαπούσε ένα αγοράκι. Έτσι αρχίζει αυτό το όμορφο παραμύθι που το διάβασμα του αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας. Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της έκανε κούνια στα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της… κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα το αγόρι όσο μεγάλωνε τόσα περισσότερα ζητούσε από το δέντρο και το δέντρο έδινε, έδινε, έδινε αδιάκοπα. Είναι μια συναισθηματική ερμηνεία του χαρίσματος που έχουν εκείνοι που ξέρουν να δίνουν κι εκείνοι που ξέρουν να ανταποδίδουν με αγάπη.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το δέντρο που έδινε 

  Συγγραφέας/Eικονογράφος: Silverstein Shel

  Εκδόσεις: Δωρικός

  ISBN: 9789602792834

  Αριθμός Σελίδων: 52

  Έτος Έκδοσης: 1998 

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here