Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία ενός βιβλίου που θα μας κάνουν να...

  Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία ενός βιβλίου που θα μας κάνουν να το επιλέξουμε ανάμεσα σε άλλα;

  -

  Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία ενός βιβλίου που θα μας κάνουν να το επιλέξουμε ανάμεσα σε άλλα;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Κάθε φορά που αποφασίζουμε να επισκεφθούμε μια δανειστική βιβλιοθήκη του δήμου, να αγοράσουμε ένα καινούργιο βιβλίο ή να δανειστούμε κάτι από τη βιβλιοθήκη ενός φίλου, συναντάμε μπροστά μας κι άλλα έργα πέρα από τα κλασσικά και τα ευρέως γνωστά και τότε καλούμαστε να επιλέξουμε ένα ή δύο από το μεγάλο αριθμό που έχουμε εκείνη τη στιγμή απέναντί μας.

  Κάποια από αυτά μας φαίνονται τελείως αδιάφορα και δεν θα μπαίναμε ποτέ στον κόπο να τα διαβάσουμε, ενώ άλλα μας τραβάνε αμέσως την προσοχή. Αυτές οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι απαραίτητα σωστές, αφού έχουμε απογοητευτεί πολλές φορές από κάτι που επιλέξαμε στο παρελθόν. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που τραβάνε την προσοχή μας με την πρώτη ματιά;

  Ο τίτλος

  Είναι η πρώτη μας επαφή με το περιεχόμενο του βιβλίου, αφού καλείται μέσα από μία συνοπτική φράση να περιγράψει την πλοκή του, να προϊδεάσει για το τι θα ακολουθήσει ή να προκαλέσει ένα μυστήριο και μία περιέργεια για την ιστορία που πρόκειται να διαβάσουμε. Ένας τίτλος με συνηθισμένες εκφράσεις, χωρίς καμία ποιητικότητα και χωρίς κάποια λέξη που θα τον «χρωματίσει», περνάει απαρατήρητος.

  Το εξώφυλλο

  Σε αυτήν την περίπτωση έχουν μεγάλη σημασία τα ερεθίσματα, τα ενδιαφέροντα και ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης του κάθε ατόμου, αφού ο καθένας ικανοποιείται οπτικά με διαφορετικές εικόνες. Ένα σκίτσο ή μια φωτογραφία ανάλογα με αυτό που απεικονίζει και με το αν προκαλεί ηρεμία, φόβο, θυμό ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον διαφορετικών ατόμων.

  Η περίληψη

  Συνήθως στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου είναι γραμμένη μία σύντομη περίληψη, η οποία είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που έχουμε στα χέρια μας και να κρίνουμε αν μας ενδιαφέρει να διαβάσουμε κάτι τέτοιο ή σε ποιο λογοτεχνικό είδος ανήκει (π.χ. φανταστικό ή ρεαλιστικό). Έτσι, βιβλία στα οποία δεν υπάρχει περίληψη είναι τα πρώτα που συνήθως απορρίπτονται, ενώ αυτά που προκαλούν την περιέργεια γράφουν αρχικά λίγα λόγια για το περιεχόμενό τους και επιπλέον τις αξίες που αναδεικνύει ο συγγραφέας μέσα από το έργο και ίσως τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

  Οι κριτικές και τα βραβεία

  Κάποια βιβλία περιέχουν είτε στο οπισθόφυλλο είτε στο εσωτερικό φύλλο κριτικές γνωστών εφημερίδων ή λογοτεχνικών συλλόγων, οι οποίοι εξηγούν τι ήταν αυτό που τους τράβηξε την προσοχή και τους έκανε να τα ξεχωρίσουν από άλλα βιβλία της ίδιας κατηγορίας και τα προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό. Επίσης, βιβλία τα οποία αναγράφουν στο εξώφυλλό τους κάποιο βιβλίο που απέσπασαν (π.χ. καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του 2008) δίνουν την αίσθηση στον υποψήφιο αναγνώστη ότι θα διαβάσει κάτι αξιόλογο, αφού το προτιμούν και οι ειδικοί του είδους.

  Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία ενός βιβλίου που θα μας κάνουν να το επιλέξουμε ανάμεσα σε άλλα;

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here