Δευτέρα, 23 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 13-16Το πέρασμα των αγγέλων - Φώτω Σκορδά

  Το πέρασμα των αγγέλων – Φώτω Σκορδά

  -

  Μια νύχτα μου πήρε να διαβάσω το εξαιρετικό βιβλίο Το πέρασμα των αγγέλων από τη συγγραφέα Φώτω Σκορδά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Το εξώφυλλο ανήκει στην κυρία Μαρία Μανουρά. Απευθύνεται κυρίως σε εφήβους.

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Όταν πρωτοδιάβασα τον τίτλο, όταν είδα το εξώφυλλο, δεν θα μπορούσα να μαντέψω το περιεχόμενό του. Άνοιξα την πρώτη σελίδα με σκοπό να διαβάσω λίγες γραμμές προτού κοιμηθώ, όμως… γελάστηκα. Βρέθηκα το επόμενο πρωινό γεμάτη ανάμεικτα συναισθήματα. Θυμό, λύπη, προβληματισμό.

  Ο Γιάγκος αρνείται να αντικρίσει κατάματα την αλήθεια για τον γιο του. Ζητάει κρυφά μετάθεση στην επαρχία, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει μια δύσκολη, μια σκοτεινή κατάσταση. Δεν ήθελε να νιώθει, δεν άντεχε. Θύμωσα με την αντίδρασή του, αλλά κυρίως με τη δειλία του. Ερωτήματα τύπου “Τι θα πει ο κόσμος;”, ερωτήματα που ταλανίζουν τον καθένα μας, μας εγκλωβίζουν στο φαίνεσθαι αντί το γίγνεσθαι.

  Πού είχε κάνει λάθος; Πού είχαν κάνει λάθος; Γιατί σε αυτούς;

  «Δεν έχει τίποτα, η ηλικία φταίει» της έλεγε. Όμως, κατά βάθος το ήξερα από την αρχή. Τα ανέκφραστα μάτια του, το γερμένο κεφάλι, το αργό περπάτημα.

  «Άσ’ το παιδί να χαρεί τη ζωή του» έλεγε στη Δανάη που τον εκλιπαρούσε να την ακούσει.

  Η Δανάη, μητέρα του Παναγιώτη, είναι η κλασική φιγούρα μιας απεγνωσμένης μάνας, με το δράμα, με τον αβάσταχτο πόνο, με τις προσευχές, που στέκει βράχος ακλόνητος να βοηθήσει τον μοναχογιό της, να σώσει το παιδί της. Όταν ο Παναγιώτης πουλάει τα κοσμήματά της, η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι…

  Ζωή χαρτοπόλεμος

  Ο Παναγιώτης, παιδί πατριαρχικής οικογένειας, κάποια στιγμή χάνει τον δρόμο της ζωής του κι εγκλωβίζεται ανάμεσα στην παραβατικότητα και το σκοτάδι του. Να παρασύρθηκε; Έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο και κόκκινη γραμμή, διώχνεται από το σπίτι. Όλοι του κλείνουν την πόρτα. Κυκλοφορεί άπλυτος, άστεγος ζητιάνος για την “Ευτύχω”, καθώς έτσι ονομάζει τη δόση του. Κάποιες φορές η Ευτύχω μεταμορφώνεται σε “Δυστύχω” και κυβερνά τη ζωή του.

  Η Ευτύχω πάντα πεισματάρα και δυναμική…

  Βρες με, βρες με…

  Πότε να χορεύει στην άμμο, πότε να μεταμορφώνεται σε κακιά μάγισσα που λιμπιζόταν τη ζωή του.

  Ο «μη χειρότερας» ήταν το όριο του Παναγιώτη. Οι κόκκινες γραμμές του… ο προστάτης του, σαν να του έδινε δύναμη, σαν να τον πρόσεχε να μην ξεπερνά τα όρια!

  Πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ένας άνθρωπος ώστε να εξασφαλίσει λίγες στιγμές επίπλαστης ευτυχίας;

  Εκεί που όλα φαίνονται να έχουν έρθει σε αδιέξοδο, ένα απρόσμενο πρόσωπο εμφανίζεται στη ζωή του Παναγιώτη: ο Σίμος. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν μαζί όσα τους ενώνουν, αναπτύσσοντας μια δυνατή φιλία.

  Μέσα από τις δυσκολίες και τον πόνο, θα οδηγηθούν στην εξιλέωση; Θα καταφέρει ο Σίμος να αλλάξει τη ζωή του Παναγιώτη ή εκείνος θα συνεχίσει να κατρακυλά στον βούρκο των ψευδαισθήσεων;

  «Άκου, άμυαλε! Την ανάσα να σ’ την κόψει ένας μεγάλος έρωτας, ο θάνατος του γονιού σου, η γέννηση των παιδιών σου» του είπε και τον τράνταζε σαν μαριονέτα. «Την ανάσα να σ’ την κόψει ένα ηλιοβασίλεμα, ένας κεραυνός που σκάει δίπλα σου, η σφιχτή αγκαλιά του φίλου σου. Την ανάσα να σ’ την κόψει το πρώτο πτυχίο σου, τα δάκρυα της μάνας σου που κλαίει από υπερηφάνεια για σένα. Την ανάσα να σου κόβει ένα πεφτάστερο, αυτά εδώ τα φύλλα που κουνιούνται χωρίς να φυλάει στάλα. Την ανάσα να σου κόβουν οι άγγελοι που πιστεύεις πως περνάνε από εδώ… Και όχι αυτό το πράμα που κουβαλάς στην τσέπη σου».

  Οι ήρωες, τραγικές φιγούρες μια απτής καθημερινότητας όπου επιλέγουμε να εθελοτυφλούμε.

  Σκηνικό απελπισίας, αρρώστιας, θανάτου.

  Προσωπικά, παρασύρθηκα σ’ ένα κρεσέντο αγωνίας, μύχιων σκέψεων, σ’ ένα ξεγύμνωμα ψυχής, σε μια παγίδα στην οποία εάν δεν προσέξεις θα πέσεις μέσα και το να γλυτώσεις αποτελεί από μόνο του ένα θαύμα.

  Το βιβλίο θίγει τη μάστιγα των ναρκωτικών. Πόσο εύκολα μπορεί να μπλέξει κάποιος άνθρωπος, πώς μεταμορφώνεται και έως πού μπορεί να οδηγηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση του.

  Η τριτοπρόσωπη αφήγηση είναι γεμάτη δύσβατες αλήθειες και σοκαριστικές εικόνες. Η γλώσσα παρουσιάζεται απλή και συνάμα σκληρή, όπου χρειάζεται. Η συγγραφέας επιμένει στην ουσία, χωρίς να πληγώνει. Ολοκληρώνει επιτυχώς την ενασχόληση με ένα ακανθώδες θέμα.

  Η ονομασία του τίτλου οφείλεται σ’ ένα φυτό με πλατιά φύλλα το οποίο είχε φυτέψει η Δανάη στον κήπο της. Ακόμη και με άπνοια, τα φύλλα του κουνιούνταν κι εκείνη έλεγε στον Παναγιώτη πως από εκεί περνάνε οι άγγελοι, βιαστικοί, για να πάνε να βοηθήσουν τους ανθρώπους…

  Άραγε θα σταθούν και στο μικρό σπίτι στο Παγκράτι; Θα ανταποκριθούν στη βουβή ικεσία της μάνας; Θα γίνει το θαύμα;

  «Σας παρακαλώ, άγγελοι, ας σταματήσει κάποιος κι εδώ» μουρμούρισε.

  Η ζωή είναι το προσωπικό στοίχημα του καθενός μας. Όταν δεν τα καταφέρνεις, αρκεί μόνο να κάνεις νέα όνειρα. Μα να ματώνεις γι’ αυτά. Ακόμα κι αν χάσεις το πέρασμά σου, μη χαθείς. Το σταυρόλεξο της ζωής είναι δύσκολο αλλά μην το βάζεις κάτω. Κυνήγα το ουράνιο τόξο.

  Το αδύνατο από το δυνατό τα χωρίζει ένα γράμμα.

  Περίληψη: Τη δόση του την είχε ονομάσει «Ευτύχω» και της μιλούσε σαν να ήταν η πιο όμορφη γυναίκα στο σύμπαν.

  «Σας παρακαλώ, δώστε μου κάτι» έλεγε, όταν άπλωνε το χέρι του ζητιανεύοντας. «Όχι για μένα, για την Ευτύχω».

  Αλλά, λένε, πως η αγάπη από το μίσος είναι μια ανάσα δρόμος.

  Όσο την αγαπούσε, άλλο τόσο τη μισούσε.

  Γρήγορα η «Ευτύχω» έγινε «Δυστύχω»…

  Όλοι οι άνθρωποι είμαστε άγγελοι.

  Κάποιες φορές, στο πέρασμά μας από τη γη, χάνουμε τα βήματά μας και βαδίζουμε σε δρόμους με πολύ πόνο.

  Τότε χρειαζόμαστε κάποιον άλλον άγγελο να μας δείξει τον δρόμο και να μας βοηθήσει να πετάξουμε πάλι ψηλά…

  Το πέρασμα των αγγέλων - Φώτω ΣκορδάΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το πέρασμα των αγγέλων

  Συγγραφέας: Φώτω Σκορδά

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  ISBN: 978-960-563-393-6

  Σελίδες: 64

  Ημερομηνία έκδοσης: 15/1/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here