Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΤο Στοίχημα - Katherine Neville

  Το Στοίχημα – Katherine Neville

  -

  Το Στοίχημα είναι το δεύτερο από τα μόλις τέσσερα βιβλία που έχει κυκλοφορήσει η Katherine Neville, η συγγραφέας του δημοφιλούς, πολυσυζητημένου Οχτώ, και πρόκειται για ένα θρίλερ οικονομικής και τεχνοκρατικής θεματολογίας.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Στο κέντρο της πλοκής του, βρίσκεται μία ληστεία υψηλού προφίλ. Η Βέριτι Μπανκς είναι η μοναδική γυναίκα μεγαλοστέλεχος στην τράπεζα που δουλεύει. Έχει αφιερώσει τη ζωή της στην καριέρα της, είναι η καλύτερη σε αυτό που κάνει, κι όμως ακόμη βρίσκει εμπόδια στην ανέλιξή της, καθότι γυναίκα. Συνεπώς, ακόμα κι αν στην αρχή προσεγγίζεις την ηρωίδα με καχυποψία μιας και είναι πλούσια, τραπεζίτισσα και χωμένη στο σύστημα μέχρι τον λαιμό, παρ’ όλα αυτά δεν μπορείς να μην αρχίσεις να τη συμπαθείς βλέποντας τις τρικλοποδιές που της βάζουν λόγω του φύλου της. Και τη συμπαθείς ακόμα περισσότερο όταν, μπουχτισμένη, αποφασίζει να διοργανώσει μία ληστεία για να αποδείξει στα «αγόρια» πόσο διάτρητο είναι το σύστημα ασφαλείας της τράπεζας και πόσο λάθος κάνουν όταν τη χλευάζουν για τις ανησυχίες της.

  Με τη ληστεία αυτή, η Βέριτι αρχικά δεν έχει σκοπό το κέρδος, αλλά να αποδείξει την αξία της και την ορθότητα των προτάσεών της. Τα πράγματα αλλάζουν όταν μπαίνει στο κάδρο ο πρώην μέντοράς της, ο δόκτωρ Ζόλταν Τορ, ο οποίος έχει τη δική του ατζέντα εναντίον της διαφθοράς και της απληστίας των τραπεζικών στελεχών, και τη δελεάζει με μια πρόκληση στην οποία δεν μπορεί να αντισταθεί: να διαπράξουν δύο ληστείες, η Βέριτι μέσω υπολογιστών, εκείνος με τον πατροπαράδοτο τρόπο, και όποιος τη διεξαγάγει επιτυχημένα πρώτος, κερδίζει –μαζί με χρήματα– και μία επιθυμία από τον άλλον.

  «Ενδόμυχα, πάντα με διασκέδαζε η επιθυμία σου να γίνονται όλα όπως τα θες εσύ», δήλωσε χτυπώντας με το μολύβι του τα διαγράμματα μπροστά του. «Σύμφωνα μ’ αυτά τα νούμερα, πρέπει να φέρεις σε πέρας το κόλπο σου σε διάστημα δύο μηνών – όχι παραπάνω. Και το μέγιστο ποσό που θα μπορούσες να υπεξαιρέσεις θα ήταν γύρω στα δέκα εκατομμύρια». Πήρε το φλιτζάνι του και ήπιε λίγο καφέ.

  «Να υποθέσω ότι θεωρείς ότι εσύ θα τα κατάφερνες καλύτερα;» ρώτησα σαρκαστικά.

  «Αγαπητό μου κορίτσι», μου απάντησε χαμογελώντας, «ήξερε ο Στράους από βαλς; Μου φαίνεται πως ξέχασες όλα όσα είχες μάθει κάποτε υπό την μπαγκέτα του μαέστρου».

  Έσκυψε μπροστά έτσι που βρεθήκαμε σχεδόν μύτη με μύτη και βύθισε το βλέμμα του στα μάτια μου.

  «Εγώ μπορώ να κλέψω ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε δύο εβδομάδες», μου δήλωσε.

  Το βιβλίο περιέχει πολλές εξηγήσεις και ορολογία αναφορικά με τις τραπεζικές διαδικασίες, από τις οποίες δεν κατάλαβα γρι, γιατί παραδοσιακά ο εγκέφαλός μου αρνείται να καταλάβει γρι από το πώς λειτουργούν οι τράπεζες, τα ομόλογα, το χρηματιστήριο και όλοι αυτοί οι απεχθείς για μένα θεσμοί. Ωστόσο, αυτή η αδυναμία κατανόησης δεν με ενόχλησε καθόλου στην ανάγνωση του βιβλίου. Πρώτον, γιατί θεωρώ ότι μπορεί ο αδαής σαν εμένα αναγνώστης να «πιάσει» αρκετά ώστε να παρακολουθεί επαρκώς την υπόθεση, δεύτερον γιατί έμαθα κάποια πράγματα παραπάνω για το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα –τουλάχιστον πώς λειτουργούσε τότε, μιας και το βιβλίο είναι γραμμένο το 1992– και οι γνώσεις είναι πάντα χρήσιμες, και τρίτον γιατί παρασύρθηκα στον ενθουσιασμό της ληστείας, στην έξαψη και τη σκοτεινή ικανοποίηση του να δω πώς μία ομάδα ευφυών ανθρώπων θα γκρέμιζε αυτούς τους πανίσχυρους διεφθαρμένους άντρες από τους θρόνους τους. Κοινώς, διάβαζα με ενδιαφέρον σκεπτόμενη «Δεν με νοιάζει πώς ακριβώς θα τους τη φέρετε, αρκεί να το πετύχετε».

  Η σαρκαστική Βέριτι και ο γοητευτικός Τορ συγκεντρώνουν ο καθένας γύρω του μία ομάδα χαρισματικών συνεργατών που ο καθένας τους συνεισφέρει κάποια ξεχωριστή δεξιότητα στο σχέδιο και μια διακριτή «γεύση» στο σύνολο με την προσωπικότητά τους. Οι ανατροπές, οι εκπλήξεις, τα πισωγυρίσματα και οι κίνδυνοι δεν λείπουν από καμία από τις δύο ομάδες, καθώς στην πορεία της εκτέλεσης του σχεδίου θα αναγκαστούν να αυτοσχεδιάσουν, να ρισκάρουν, να δοκιμαστούν οι ίδιοι, οι πεποιθήσεις τους και οι μεταξύ τους σχέσεις. Κι ενώ όλη αυτή η αποστολή είναι αγωνιώδης και ενδιαφέρουσα από μόνη της, η χημεία μεταξύ της Βέριτι και του Τορ και τα περίπλοκα συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον δημιουργούσαν ένα romance στο φόντο που και μου κέρδισε την προσοχή και δεν υπερκάλυπτε την πλοκή. Ίσως τελικά αυτό το romance και η διαδικασία τού να βρει το θάρρος η Βέριτι να βγει από το αποστειρωμένο και νεκρωμένο καβούκι της και να πάρει τη ζωή της στα χέρια της να ήταν το αγαπημένο μου κομμάτι στο βιβλίο.

  Συνολικά, παρόλο που δεν διαβάζω συνήθως τεχνοκρατικές και «μοντέρνες» περιπέτειες, μπορώ να πω ότι το Στοίχημα, λόγω των χαρακτήρων του και της γρήγορης ροής του, το παρακολούθησα ευχάριστα.

  Περίληψη – Το Στοίχημα:  Έρωτας και χρήμα

  –Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, αιγαιοπελαγίτικα νησιά– Μηχανορραφίες, μυστικές συμφωνίες, διεφθαρμένοι τραπεζίτες, αδίστακτοι χρηματομεσίτες.

  Όταν το αφεντικό της απορρίπτει την τελευταία της πρόταση, η Βέριτι Μπανκς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας του Κόσμου, καταστρώνει την έσχατη επιχειρηματική εκδίκηση: να παραβιάσει τα μηχανογραφημένα συστήματα ασφαλείας και να κρύψει μερικά χρήματα κάπου όπου δεν θα μπορεί κανείς να τα εντοπίσει, για να καταδείξει στην ανώτατη διοίκηση πόσο εύκολη είναι ουσιαστικά η υπεξαίρεση μεγάλων κεφαλαίων. Αλλά τότε ο άσος στα οικονομικά δόκτωρ Ζόλταν Τορ, πρώην μέντορας της Βέριτι, ανεβάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη. Της προτείνει να κλέψουν από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, να τα επενδύσουν με στόχο να κερδίσουν τριάντα εκατομμύρια μέσα σε λίγους μήνες και να ξαναβάλουν το αρχικό ποσό στη θέση του πριν αντιληφθεί κανείς ότι λείπει. Και, για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η πρόκληση, προσθέτουν το στοιχείο του μεταξύ τους ανταγωνισμού – με τον δόκτορα Τορ να παραχωρεί ένα πλεονέκτημα στη χαρισματική μαθητευόμενή του: εκείνη μπορεί να διαπράξει τη ληστεία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ αυτός όχι…

  Το Στοίχημα – Katherine Neville

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το Στοίχημα

  Συγγραφέας: Katherine Neville

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Ημερομηνία έκδοσης: 2020

  Σελίδες: 472

  ISBN: 978-960-19-0822-9

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here