Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου - Άννα Δαμιανίδη

  Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου – Άννα Δαμιανίδη

  -

  Το βιβλίο «Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου» της συγγραφέως Άννας Δαμιανίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός, ενώ η Ντανιέλα Σταματιάδη έχει κάνει μια υπέροχη εικονογράφηση.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρώτη μου γνωριμία με τις εκδόσεις Ποταμός. Αφορμή για να διαβάσω αυτό το βιβλίο, στάθηκε το πανέμορφο εξώφυλλό του που με ταξίδεψε αρκετά χρόνια πίσω, τότε που ήμουν κι εγώ παιδί και διάβαζα παραμύθια.

  Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σταμάτησα να διαβάζω παραμύθια και νομίζω ότι δεν θα σταματήσω όσο ζω. Αλλά αυτό το εξώφυλλο έχει μια νοσταλγία, μια παιδικότητα που δεν τη συναντάς εύκολα σήμερα. Μου κίνησε την περιέργεια όμως και ο υπότιτλος του βιβλίου – Ιστορίες για παιδιά που βιάζονται να μεγαλώσουν.

  Στο βιβλίο θα διαβάσουμε έξι παραμύθια. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν απευθύνονται σε παιδιά που βιάζονται να μεγαλώσουν. Διαβάζοντας τα παραμύθια, ένιωσα ότι απευθύνονται σε γονείς που έχουν ξεχάσει ότι κάποτε ήταν και αυτοί παιδιά. Τούτο το βιβλίο έρχεται να τους το θυμίσει. Να τους δώσει πίσω λίγες στιγμές από την παιδική τους ηλικία.

  Η συγγραφέας ανακατεύει με το μαγικό της ραβδί το σήμερα με το χθες. Η αχαλίνωτη φαντασία της δημιουργεί ήρωες που μικροί μεγάλοι τους αναγνωρίζουν, αφού θα μπορούσαν να τους συναντήσουν παντού στο παρόν, αλλά θα μπορούσαν να είχαν βγει και από σελίδες παραμυθιών που γράφτηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν.

  Κι έτσι αποχαιρέτησαν και οι τρεις τον πατέρα τους. Κανένας δεν έμεινε να αναλάβει τη βασιλεία. Και ο γερο-βασιλιάς, τι να κάνει; Αναγκάστηκε να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

  Η Ντανιέλα Σταματιάδη, εκτός από ένα πανέμορφο εξώφυλλο, είναι υπεύθυνη για τις μοναδικές ζωγραφιές σε λεπτό, διαφανές φύλλο. Συγχωρείστε με που δεν γνωρίζω ακριβώς την ονομασία του. Μπορεί να λέγεται ριζόχαρτο. Αυτές οι ασπρόμαυρες εικόνες, όμως, κρύβουν μια αθωότητα, μια γλύκα. Πρωτότυπη εικονογράφηση και τόσο ταιριαστή σε αυτό το βιβλίο!

  Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου – Άννας Δαμιανίδη

  Θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες περιγράφοντας τα συναισθήματα που μου έβγαλαν τα έξι αυτά παραμύθια. Συγκίνηση, γέλιο, χαμόγελο, γλυκιά νοσταλγία. Και όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα, μια μικρή στεναχώρια ήρθε και με βρήκε. Δεν ήθελα να ήταν μόνο έξι τα παραμύθια. Είχα περάσει τόσο όμορφα μαζί τους και είχα ανάγκη να διαβάσω κι άλλα.

  Ο παππούς κατάλαβε ότι η κόρη του ντρεπότανε για το χωριό της και δεν είχε σκοπό να ανεβάσει τα παιδιά. Απελπισία τον έπιασε. Να έχει εγγόνια και να μην τα βλέπει ποτέ! Αποφάσισε να κατέβει εκείνος στην Αθήνα. Θα τα έπαιρνε μαζί του! Τα παιδιά θα ήθελαν πολύ να τα δουν από κοντά!

  Η συγγραφέας, μέσα από τις ιστορίες της, αποδεικνύει περίτρανα αυτό που είχε πει ο μεγάλος παραμυθάς Χ. Κ. Άντερσεν: «Οτιδήποτε βλέπεις, μπορεί να γίνει ένα παραμύθι, και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις». Διαβάστε το μαζί με τα παιδιά σας και είμαι σίγουρη ότι το παιδί που όλοι κρύβουμε βαθιά μέσα μας θα βρει τρόπο να βγει στην επιφάνεια.

  Περίληψη: Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα του κόσμου; Δύσκολο να το βρεις και να το αποκτήσεις. Δεν ξέρεις καν με τι μπορεί να μοιάζει, τι μπορεί να είναι, αν χωράει σε τσάντα, αν έχει ρόδες, αν μεταφέρεται.

  Τρία παιδιά ξεκινάνε να ψάξουν το ωραιότερο πράγμα του κόσμου χωρίς να έχουν ιδέα στην αρχή.

  Έξι παραμύθια από μια σκληρά ορθολογιστική μαμά που χάρις στα παιδιά της πίστεψε στη μαγεία, τους δράκους, και τα παράλληλα σύμπαντα.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου

  Συγγραφέας: Άννα Δαμιανίδη

  Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

  Εκδόσεις: Ποταμός 

  ISBN: 9789606691911

  Έτος έκδοσης: 2012

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here