Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Τριάντα έξι ώρες βροχής - Πασχάλης Πράντζιος

  Τριάντα έξι ώρες βροχής – Πασχάλης Πράντζιος

  -

  Τριάντα έξι ώρες βροχής

  Προσωπική άποψη: Αναστασία Ελευθεριάδου

  Ο μύθος της Φαίδρας και του Θησέα με άλλη ματιά, με διαφορετική πορεία, με απρόσμενο τέλος. Το βιβλίο στην κυριολεξία το διάβασα απνευστί, χάθηκα στις σελίδες του θαυμάζοντας ξανά και ξανά τη γραφή του συγγραφέα.

  Η γνωριμία των ηρώων αβίαστη, με συναισθηματική αφήγηση. Oι διάλογοι τόσο ζωντανοί, τόσο δυνατοί, θα έλεγα θεατρικοί, καθώς ήταν στιγμές που ένιωθα ότι παρακολουθώ κάποια παράσταση. Μπήκα στη θέση των ηρώων, κατανόησα  τα συναισθήματά τους. 

  “Είναι κάποιες φορές στη ζωή μας, Ιππόλυτε, που καίγεσαι από τον πόθο να πεις ναι σε μια πρόκληση και πρέπει να φωνάξεις όχι. Εκεί βρίσκεται η αξία της εμπειρίας.”

  Η Φαίδρα, ο Θησέας, ο Ιππόλυτος ως κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, και η Άρια με τον γέρο Μένη σε δευτερεύοντα ρόλο, απαρτίζουν τη σύγχρονη ιστορία του μύθου, και φυσικά παρών ο έρωτας, που εδώ, σε αντίθεση με τον μύθο, μπορεί να είναι απαγορευμένος, αλλά είναι αμοιβαίος.

  Κάθε ερωτευμένος στο μυαλό του κρύβει τη χίμαιρα της τελειότητας. Ο έρωτας -όποια μορφή και αν έχει- στα μάτια του ερωμένου παίρνει την όψη του τέλειου.

  Μέσα από τον γέρο Μένη, ο συγγραφέας περνάει πολλά μηνύματα. Καθοριστικός ο ρόλος του στην όλη υπόθεση και, τελειώνοντας το βιβλίο, θα αποτελεί πάντα έναν από αυτούς τους ήρωες των βιβλίων που δεν ξεχνιέται.

  Τριάντα έξι ώρες βροχής – Πασχάλης Πράντζιος

  Η πλοκή με ανατροπές, χωρίς τίποτε περιττό, επιτείνει την αγωνία, φτάνοντας σε ένα τέλος συγκινητικό.

  Ξημέρωνε ένας χειμώνας θυμωμένος κι η νύχτα μαζεύτηκε στα γόνατά της τρομαγμένη. Έκανε κρύο στην ψυχή της Φαίδρας, παγωνιά στο μυαλό της κι η ματιά της απόκαμε απ’ τις σκέψεις που τη βασάνιζαν. Δεν είχε επιλογή. Έπρεπε να φύγει.

  Το θέμα του έρωτα κατά την άποψή μου αποδόθηκε σπουδαία!

  Εξαιρετική δουλειά!

  Κάθε που το χώμα θα μυρίζει βροχή, θα έρχομαι στα όνειρά σου.

  Περίληψη Βιβλίου

  Σιγοβρέχει.

  ―Ξημερώνει…

  ―Σ’ αγαπώ.

  ―Σςςςςςςςς.

  ―Εσύ δεν μ’ αγαπάς;

  ―Θα σ’ αγαπώ κάθε που το χώμα θα μυρίζει βροχή.

  Ξεκίνησε βροχή. Έβρεχε ασταμάτητα. Τριάντα έξι ώρες βροχής. Αλλιώτικης βροχής. Όχι σαν εκείνη που είχε ενώσει κάποτε τη Φαίδρα με τον Θησέα. Ήταν άλλη βροχή αυτή. Τριάντα έξι ώρες βροχής, τριάντα έξι ώρες ενοχής.

  Στις εκδοχές του μύθου της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους δημιουργούς της τέχνης, ο έρωτας παρουσιάστηκε μιαρός, ενοχικός, χωρίς ηθική. Έχει όμως ο έρωτας ηθική; Άραγε, έχει φτάσει ο καιρός να δικαιωθεί ο έρωτας της Φαίδρας; Σε ποιο δικαστήριο όμως και με ποιους δικαστές; Μέσα από μια ιστορία σύγχρονη, τα πρόσωπα του μύθου ζωντανεύουν ξανά και μας παρασύρουν στη δίνη του έρωτά τους, που αν και απαγορευμένος, είναι αμοιβαίος.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Τριάντα έξι ώρες βροχής

  Συγγραφέας: Πασχάλης Πράντζιος

  Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

  ISBN: 978-960-461-951-1

  Ημ. Έκδοσης: 15/5/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here