Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας - Σωτηρία Τσέλιου-Παππά

  Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας – Σωτηρία Τσέλιου-Παππά

  -

  Από τις εκδόσεις Πνοή, κυκλοφορεί το βιβλίο της Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας», σε εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας στήνει το σκηνικό της ιστορίας της στα γαλάζια νερά της Μεσογείου, με πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές όλα τα πλάσματα του θαλάσσιου βασιλείου. Κείμενο και εικόνες εναρμονίζονται και μεταφέρουν τους αναγνώστες του βιβλίου στον βυθό της θάλασσας, ακολουθώντας τα θαλάσσια πλάσματα που δρουν στην ιστορία.

  Ο Ώκυ είναι ένας ξιφίας με εξαιρετικές ικανότητες στις αναδύσεις και τις καταδύσεις. Κυρίως, όμως, είναι ένα καλόκαρδο ψάρι που βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Για αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα πλάσματα του βυθού. Σε αντίθεση με τον φίλο του τον Τρίτωνα, που είναι υπεροπτικός, επιθετικός και σκληρός με τα αδύναμα ψάρια.

  Και ενώ τα ψάρια της Μεσογείου ζουν ήσυχα και ειρηνικά, κάνει την εμφάνισή του ένας Καρχαρίας από τον παγωμένο ωκεανό και, με τη βία σχεδόν, αναλαμβάνει την εξουσία της Μεσογείου.

  Γιατί ξέχασα να σας πω πως όλους τους Ωκεανούς και τις θάλασσες τις κυβερνούσαν καρχαρίες που πολλές φορές πολεμούσαν μεταξύ τους για το ποιος θα επικρατήσει. Αυτοί οι πόλεμοι διαρκούσαν μέρες, μήνες και χρόνια ακόμα, και πολλά ψάρια που τα στρατολογούσαν και από τις δύο πλευρές θυσιάζονταν.

  Δύσκολες στιγμές θα βιώσουν τα ψάρια και ιδιαίτερα εκείνα που έρχονται στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα, αναζητώντας έναν καλύτερο βυθό να ζήσουν, αφού στα δικά τους μέρη μαίνεται πόλεμος.

  Θα καταφέρει ο Ώκυ να φέρει και πάλι την ηρεμία στη Μεσόγειο διώχνοντας τον τύραννο Κάρχα;

  Μέσα από την υπέροχη ιστορία που έγραψε η συγγραφέας, δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό σε όλους τους αναγνώστες. Αναφέρεται σε πολέμους και τυραννικές εξουσίες, στη μετανάστευση, στον εκφοβισμό.

  Ένα βιβλίο που μπορούν να απολαύσουν και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ακούγοντας τους γονείς τους να το διαβάζουν. Μια περιπέτεια με δράση και ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Θα έχουν όμως και την ευκαιρία να μάθουν για όλα τα θαλάσσια πλάσματα που αναφέρονται στο κείμενο, αλλά να ενημερωθούν και για τη ρύπανση της θάλασσας.

  Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς ως μια εξαιρετική αφορμή για συζητήσεις πάνω στα θέματα που αναφέρεται η συγγραφέας, και είναι θέματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς. Είναι ένα βιβλίο που κινείται σε πολλά επίπεδα και αξίζει να διαβαστεί.

  Υπέροχη είναι και η εικονογράφησή του από τη Δήμητρα Πέππα, που με τα σύνεργά της έχει δημιουργήσει μοναδικές εικόνες, σαν να βλέπεις πίνακες ζωγραφικής σε κάποια πινακοθήκη.

  Περίληψη: Ο Ωκύανος είναι ένας χαρούμενος και φιλικός ξιφίας που ζει ευτυχισμένος στον θαυμαστό κόσμο της Μεσογείου. Οι φίλοι του τον φωνάζουν Ώκυ, κι όλα τα ψάρια και τα θαλάσσια όντα τον συμπαθούν. Ο Ώκυ αγαπάει την ειρήνη, και χρησιμοποιεί το ξίφος του μόνο για να σκίζει το νερό με μεγάλη ταχύτητα.

  Στη Μεσόγειο όλα τα πλάσματα ζουν αρμονικά γιατί σέβεται ο ένας τα δικαιώματα του άλλου, και τα σύνορά της είναι ανοιχτά για όλα τα ψάρια που ζητούν καταφύγιο. Όμως τι θα γίνει όταν ο Κάρχας, ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας που διψάει για εξουσία, περάσει το στενό του Γιβραλτάρ και μπει στη Μεσόγειο; Θα μπορέσει άραγε ο Ώκυ μαζί με τους φίλους του να διατηρήσουν την ελευθερία και την ειρήνη;

  Στοιχεία βιβλίου

  Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας - Σωτηρίας Τσέλιου – ΠαππάΤίτλος: Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας

  Συγγραφέας: Σωτηρία Τσέλιου-Παππά

  Εικονογράφος: Δήμητρα Πέππα

  Εκδόσεις: Πνοή 

  Σελίδες: 60

  ISBN: 978 618 5520 13 7

  Ημ. Έκδοσης: 06/2021 

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here