Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική Λογοτεχνία1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα - Γιώργος Κουντουράκης

  1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα – Γιώργος Κουντουράκης

  -

  1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα. Δύο άντρες είναι νεκροί στο εστιατόριο “Κάμπος του δεσπότη” στο πέρασμα της Κατάρας, και γρήγορα αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν στη ληστεία μιας χρηματαποστολής στη Λάρισα.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα
  1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα

  Η αστυνομία δρα άμεσα και ανακρίνει τους υπαλλήλους και τους πελάτες του εστιατορίου, μεταξύ των οποίων και μια παρέα φοιτητών του Πολυτεχνείου.

  Ενώ στην αρχή φαίνεται ότι η λύση της υπόθεσης είναι εύκολη, ένα συμβάν στο οποίο είναι παρόντες οι φοιτητές περιπλέκει τα πράγματα και αναγκάζει τον “Αρχιεπίσκοπο”, τον συνταξιούχο αστυνομικό που συνεργάζεται με την αστυνομία για να λύσει την υπόθεση, να αλλάξει τρόπο σκέψης και να αναζητήσει νέους ενόχους.

  “Τα πάντα είναι οργανωμένα. Λίγο μετά τα σύνορα θα βρεθούμε μ’ αυτόν που θα τα “ξεπλύνει” και θα κάνουμε τη μοιρασιά. Αν βέβαια χρωστάς σε τίποτα τοκογλύφους, δε χρειάζεσαι “ξέπλυμα”. Σιγά μη σε ρωτήσουν πού τα βρήκες!”

  1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα
  1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα

  Ως βιβλίο μού άρεσε πολύ. Ο συγγραφέας έχει επικεντρωθεί στην περιγραφή των γεγονότων και στη λύση του εγκλήματος, χωρίς να αναλωθεί σε εξωτερικούς παράγοντες που συνήθως αποσπούν τον αναγνώστη από τη ροή της ιστορίας, όπως η περιγραφή του χαρακτήρα ή του παρελθόντος των ηρώων. Αυτό στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία είναι πια σπάνιο, αφού οι περισσότεροι συγγραφείς προτιμούν να έχουν έναν κεντρικό ήρωα-αστυνομικό με προβληματικό παρελθόν για το οποίο εμείς σταδιακά πρέπει να μάθουμε τα πάντα, οπότε το χάρηκα πραγματικά.

  Η ιστορία ρέει ήρεμα, χωρίς πολλές εντάσεις, η διαδοχή των γεγονότων είναι στρωτή και τα πάντα εξηγούνται με σαφήνεια. Η διακριτική περιγραφή των τραυμάτων όπου είναι απαραίτητο, κάνει το βιβλίο ιδανικό για να το διαβάσουν και άτομα που δεν αντέχουν την πολλή βία στα αναγνώσματά τους.

  Η έρευνα ολοκληρώθηκε κι όλοι άρχισαν ν’ αναχωρούν, καθώς ο καιρός το επέτρεπε πλέον λόγω παύσης της χιονόπτωσης. Τα εκχιονιστικά είχαν καθαρίσει το οδόστρωμα κι είχαν ρίξει κι αλάτι, οπότε ο καθένας πήρε το δρόμο του. Έμειναν τρεις αστυνομικοί πίσω για κάποιες τελευταίες διαδικασίες, όπως η παραλαβή των πτωμάτων. 

  Ο λόγος του συγγραφέα μού άρεσε πολύ. Περιγράφει με ακρίβεια και επαρκείς λεπτομέρειες όλη την ιστορία χωρίς να μακρηγορεί και να κουράζει, ενώ ομολογώ ότι δεν μάντεψα τα γεγονότα και η τελική λύση με εξέπληξε ευχάριστα.

  Γενικά, βρήκα την κεντρική ιδέα ωραία και εύστοχα εκτελεσμένη, ενώ μου άρεσε πολύ και η επιλογή της «Κατάρας» ως χώρος για να διαδραματιστεί τμήμα αστυνομικού βιβλίου.

  Περίληψη: Μια καλά οργανωμένη ληστεία στη Λάρισα δείχνει να στέφεται με επιτυχία. Εντούτοις, λίγες ώρες μετά και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται νεκροί στην ορεινή διάβαση της Κατάρας, σε υψόμετρο γύρω στα 1350 μ. Δύο Αστυνόμοι αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την υπόθεση με τη συνδρομή του κεντρικού ήρωα του μυθιστορήματος, ενός απόστρατου αξιωματικού της Αστυνομίας με το παρατσούκλι «Αρχιεπίσκοπος». 

  Φαινομενικά η υπόθεση μοιάζει εύκολη, δεδομένου ότι οι εμπλεκόμενοι είναι νεκροί, όμως υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πολλά ανεξήγητα στοιχεία που ενοχοποιούν και άλλα πρόσωπα. Παράλληλα, μια παρέα φοιτητών βρίσκεται, κατά περίεργο τρόπο, συνεχώς στο επίκεντρο, προσφέροντας σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτουν μυστικά κι επιτρέπουν τη σταδιακή εξέλιξη της εξιχνίασης της υπόθεσης.

  1352μ. Έγκλημα στην ΚατάραΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: 1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα

  Συγγραφέας: Γιώργος Κουντουράκης

  Εκδόσεις: Πηγή

  Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2019

  Αριθμός σελίδων: 142

  ISBN: 978-960-626-176-3

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ