Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 0-5To Πετροκάραβο - Αγγελική Δαρλάση

  To Πετροκάραβο – Αγγελική Δαρλάση

  -

  To Πετροκάραβο – Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση είναι μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πριν λίγο καιρό, είχα την ευκαιρία να διαβάσω το πρώτο βιβλίο της σειράς που δημιούργησε για τις εκδόσεις Μεταίχμιο, «Το Πετροκάραβο», που ανήκει στις Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας. Υπεύθυνη για την εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου είναι η Θέντα Μιμηλάκη. Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 5+.

  To Πετροκάραβο – Αγγελική Δαρλάση

  Η σειρά βασίζεται σε θρύλους και παραδόσεις του τόπου μας, που με μοναδικό τρόπο μας παρουσιάζει η συγγραφέας. Η γραφή της λυρική, ταξιδεύει τον αναγνώστη σε τόπους μυθικούς και καιρούς αλλοτινούς. Ιστορίες που κάποιοι μπορεί να έχουν ακούσει από τον παππού ή τη γιαγιά.

  Στο πρώτο βιβλίο της σειράς,  η συγγραφέας αναφέρεται στα πετρωμένα καράβια που συναντάμε στις θάλασσες της πατρίδας μας και στους θρύλους που τα συνδέουν. Έμπνευση για το συγκεκριμένο βιβλίο η συγγραφέας άντλησε από το Πετροκάραβο που υπάρχει στον Πόρο και η ιστορία του βρίσκεται στο βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη.

  Δεν ήταν πάντοτε νησί, δεν ήταν πάντα πέτρα. Στα χρόνια τα πολύ παλιά, καράβι ήταν, μπρατσέρα, και κάποιοι λένε μάλιστα, του κόσμου η πιο μεγάλη.

  Είναι από τα βιβλία που μπορεί να διαβαστούν από παιδιά αλλά και ενήλικες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι, στα χρόνια τα παλιά, τέτοιες αφηγήσεις μάγευαν μικρούς και μεγάλους.

  Μες του Αιγαίου τα νερά, μικρό μου αγαπημένο,

  αν τύχει και βρεθείς ποτέ και βάλεις το αυτί σου

  σε τρύπα που υπάρχει εκεί, καταμεσής του βράχου,

  θ’ ακούσεις κάτι σαν φωνές, κάτι σαν μοιρολόγια.

  Εκεί λένε πως ήταν η κάμαρα της νεράιδας.

  Μια σειρά πολύ προσεγμένη, ένας θησαυρός που πρέπει να βρίσκεται στα σπίτια μας, διασώζοντας με αυτόν τον τρόπο την παράδοσή μας. Μέσα από τα εξαιρετικά κείμενα της σειράς, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Αξία ανεκτίμητη.

  To Πετροκάραβο – Αγγελική Δαρλάση

  Αναζητείστε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς και είμαι σίγουρη ότι θα τα αγαπήσετε. Μέσα από την δωρεάν εφαρμογή QR code reader, δίνεται η ευκαιρία στους αναγνώστες από το κινητό τους ή το τάμπλετ να ακούσουν τη συγγραφέα να αφηγείται την ιστορία του βιβλίου.

  Περίληψη: Το φανταστικό έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει τόσο μακριά όσο φτάνει ο νους. Και η ελληνική παράδοση μάς χαρίζει πλούσιες υπερβατικές ιστορίες από τα βάθη της. Νεράιδες και ξωτικά, δράκοι και φίδια, γοργόνες, νάνοι και μάγισσες, πόρτες που κρύβουν θησαυρούς, τέρατα αλλά και γενναίοι ήρωες ζωντανεύουν στη νέα σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας, η οποία είναι εμπνευσμένη από τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας.

  Μια νεράιδα θέλησε να παραβγεί με το καράβι της το ίδιο το φεγγάρι. Εκείνο πάλευε τρία μερόνυχτα να τη νικήσει και τελικά τα κατάφερε. Η νεράιδα όμως θύμωσε και μέσα στον θυμό της είπε λόγια βαριά. Και το φεγγάρι την πέτρωσε μαζί με το καράβι της. Έτσι πετρωμένο στέκεται ακόμα και σήμερα. Κι αν πας να πλησιάσεις μπορεί να ακούσεις το κλάμα της.

  To Πετροκάραβο - Αγγελική Δαρλάση
  To Πετροκάραβο – Αγγελική Δαρλάση

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το Πετροκάραβο

  Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

  Εικονογράφος : Θέντα Μιμηλάκη

  Εκδόσεις : Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-0886-0

  Ημ. Έκδοσης: 25/05/2017

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here