Τετάρτη, 21 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Από μακριά - Αγγελική Δαρλάση

  Από μακριά – Αγγελική Δαρλάση

  -

  Το βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση «Από μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη. Απευθύνεται σε ηλικίες 7+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Αγγελική Δαρλάση δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Για άλλη μια φορά, έγραψε ένα βιβλίο που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αναγνώστη, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, ασυγκίνητο. Κέντησε μια μια τις λέξεις και δημιούργησε ένα αναγνωστικό αριστούργημα, από αυτά που χαίρεσαι να τα διαβάζεις πολλές φορές και κάθε φορά όλο και κάτι νέο ανακαλύπτεις στο κείμενο.

  Ειλικρινά, δεν ξέρω αν καταφέρω να αποτυπώσω μέσα σε λίγες παραγράφους όλα όσα βίωσα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Τα συναισθήματα που μου δημιούργησε ήταν έντονα. Η ιστορία της συγγραφέως και η ηρωίδα της θα με ακολουθούν για πολύ καιρό.

  Η Άλη έρχεται μαζί με ένα Λούνα Παρκ σε μια ελληνική πόλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Άλη δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Είναι Ρομά. Το Λούνα Παρκ είναι η μόνη διασκέδαση για τα παιδιά και περνούν εκεί τα βράδια τους. Οι γονείς των παιδιών δεν αργούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την Άλη. Ζητούν από τα παιδιά να κρατηθούν μακριά της. Σιγά σιγά, τα παιδιά πείθονται από τα λόγια των μεγάλων και συμπεριφέρονται πολύ άσχημα στο μικρό κορίτσι.

  Κανείς απ’ τους μεγάλους δε μας είπε πως δεν ήταν παιχνίδι, αλλά άνθρωπος. Κι ότι, με τους ανθρώπους δεν παίζεις – όχι τουλάχιστον μ’ αυτό τον τρόπο. Αντίθετα, σχεδόν όλοι τους μουρμούριζαν.

  «Στο κάτω κάτω είναι μια πιο φτηνή διασκέδαση από το Λούνα Παρκ».

  Η συγγραφέας αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα των Ρομά από τους Γερμανούς. Τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι συγκλονιστικά και σίγουρα άγνωστα στους περισσότερους από εμάς. Μια ιστορία που μιλάει για τις φυλετικές διακρίσεις, το μίσος και τη σκληρότητα των ανθρώπων. Με πολύ εύστοχο τρόπο, μας δείχνει πόσο σκληροί μπορούμε να γίνουμε εμείς οι ενήλικες και να «σκοτώσουμε» κάθε αγνό συναίσθημα που φωλιάζει σε μια παιδική ψυχή.

  Η Αγγελική Δαρλάση λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις και δίνει τροφή για σκέψη, κυρίως σε μας τους ενήλικες, αλλά και αφορμή για πολλές συζητήσεις πάνω στη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό.

  Μοναδική είναι και η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, που πετυχαίνει να αποδώσει με τις εικόνες του τη μαγεία του κειμένου. Ένα βιβλίο υπέροχο, που αξίζει να διαβαστεί.

  Περίληψη: Εκείνο το καλοκαίρι, στην απομακρυσμένη αλάνα της μικρής μας πόλης, μαζί με τους πλανόδιους και το Λούνα Παρκ τους ήρθε και η Άλη. Το Λούνα Παρκ είχε κι ένα καρουζέλ, που το ονειρευόμασταν ακόμα και στον ξύπνιο μας. Η Άλη δεν είχε τίποτα – αλλά αυτό θα το μαθαίναμε αργότερα. Αυτό που ξέραμε τότε ήταν ότι ήταν αλλιώτικη και, όπως μας είπαν οι μεγάλοι, θα έπρεπε να τη φοβόμαστε και να την αποφεύγουμε. Γι’ αυτό μας έδωσαν ένα μαντίλι να της φορέσουμε για να ξεχωρίζει. Μέχρι που εμείς ανακαλύψαμε ότι η Άλη μπορούσε να κάνει μάγια…

  Μια ιστορία για τις προκαταλήψεις, τον ρατσισμό, αλλά και το Ολοκαύτωμα των Ρομά. Για τη στενομυαλιά των μεγάλων και τη σκληρότητα μα κι ευαισθησία των παιδιών. Πάνω απ’ όλα, όμως, η ιστορία μιας αληθινής, γενναιόδωρης φιλίας κι ενός μαγικού καλοκαιριού… Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.

   

  Από μακριά - Αγγελική ΔαρλάσηΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Από μακριά

  Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

  Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο 

  ISBN: 978-618-03-2615-4

  Ημ. Έκδοσης: 13/05/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here