Τετάρτη, 21 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΓεράκια στο κλουβί - Κωνσταντίνα Μόσχου

  Γεράκια στο κλουβί – Κωνσταντίνα Μόσχου

  -

  Γεράκια στο κλουβί. Μάιος 1829. Το ιστιοφόρο Νόρφοκ ξεκινά το ταξίδι του από τη Βρετανία με προορισμό την Αυστραλία, με πλοίαρχο τον Αλεξάντερ Γκρέιγκ. Αποστολή του να μεταβεί στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου και θα παραλάβει διακόσιους κατάδικους (για εγκλήματα διαφορετικής βαρύτητας) και θα τους μεταφέρει στη μακρινή Αυστραλία, που θα αποτελέσει τον τόπο της εξορίας τους.

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Αζαριάδης

  Μέχρι στιγμής, όλα όσα περιγράφηκαν είναι πραγματικά γεγονότα. Με αφετηρία μία ιστορική βάση, λοιπόν, η Κωνσταντίνα Μόσχου ξεκινά το νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο Γεράκια στο κλουβί, το οποίο μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις BELL. Η συγγραφέας εμπλουτίζει τα γεγονότα με τη δική της ιδιαίτερη φαντασία (στην οποία μας έχει συνηθίσει από τα προηγούμενα έργα της).

  Είχε κυκλοφορήσει ήδη η φήμη πως σήμερα το θέαμα θα ήταν έξοχο: ούτε ένας ούτε δυο, αλλά διακόσιοι ένας κατάδικοι, στοιβαγμένοι σε πέντε μεγάλες κλούβες, όλοι σε άθλια κατάσταση. Νόμιζες πως άκουγες τα φτερά τους να χτυπιούνται πάνω στα κάγκελα – γιατί αυτά δεν ήταν χέρια, ήταν κάτι τσακισμένες φτερούγες.

  Η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από τη μοναδική γυναίκα κατάδικο, που ακούει στο όνομα Καρμέλα Μουχάγιαρ, η οποία παρακολουθεί από τη μία τους διακόσιους κατάδικους στοιβαγμένους στα αμπάρια του ιστιοφόρου σαν τα αγρίμια. Κάποιοι από αυτούς είναι στυγνοί δολοφόνοι, κάποιοι κλέφτες, κάποιοι πειρατές (με ορισμένους, μάλιστα, να είναι Έλληνες). Κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες περιμένοντας την ευκαιρία τους για να αποδράσουν. Και το ταξίδι αυτό θα τους δώσει πολλές. Από την άλλη, ο κυβερνήτης, Αλεξάντερ Γκρέιγκ. Ένας λαμπερός τζέντλεμαν που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Η Καρμέλα βιώνει μία συναισθηματική διελκυστίνδα προσπαθώντας να επιλέξει ποια πλευρά θα στηρίξει. 

  Αν ο αναγνώστης, όμως, νομίσει έστω για μία στιγμή ότι θα διαβάσει άλλο ένα λαβ στόρι με φόντο τις θάλασσες του κόσμου, θα κάνει μεγάλο λάθος. Το βιβλίο ασχολείται με τη λύση πίσω από έναν φόνο. Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι του μυστηρίου πίσω από τη δολοφονία ενός Έλληνα πειρατή, η ιστορία βγάζει χρώματα και ήχους και μυρίζει θάλασσα και μπαχαρικά.

  Εκείνη τη νύχτα δεν κοιμήθηκε κανένας, ακόμα κι όταν, κοντά στα ξημερώματα, πήρε η θάλασσα να ηρεμεί. Καθώς όλα κόπαζαν και η γαλήνη των νερών καθρέφτισε το πρώτο φως της αυγής, οι άντρες πάνω στο καράβι πηγαινοέρχονταν ψάχνοντας κάθε σπιθαμή του σκάφους. Με σώματα εξαντλημένα αλλά με τα μάτια ορθάνοιχτα από την αγωνία, το πλήρωμα του Νόρφοκ και οι στρατιώτες του λοχαγού Χιλ βρίσκονταν σε επιφυλακή.

  Παρ’ όλα αυτά, δεν θα ήταν δυνατόν η Κωνσταντίνα Μόσχου να μην έχει κάτι να πει, να μην έχει ένα βαθύτερο νόημα στην ιστορία της. Ο λαός μας έχει μία θυμοσοφία: “Ο πραγματικός χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται στις άσχημες καταστάσεις”. Και ένα ταξίδι προς τους αντίποδες στον ανοικτό ωκεανό, με διακόσιους καταδίκους εκτός ελέγχου, ναι, μπορεί να θεωρηθεί άσχημη κατάσταση. Εκεί θα φανεί το αληθινό εγώ του καθενός. Η Μόσχου, όμως, είναι μία έμπειρη συγγραφέας και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που βάζει τους πρωταγωνιστές της στο μικροσκόπιο. Είναι δίκαιη απέναντί τους. Δεν επηρεάζεται από το αν πλάθει άντρα ή γυναίκα, κατάδικο ή στρατιώτη, δολοφόνο ή πορτοφολά. Παρατηρεί πράξεις, συμπεριφορές, κίνητρα, χωρίς να στοχοποιεί με ταμπέλες. Και στο τέλος, όλοι, νικητές και χαμένοι, θα μπούνε σε ένα ζύγι. Και θα δούμε τι θα γράψει.

  Στα θετικά της (άρτια επιμελημένης) έκδοσης του οίκου BELL, το Σημείωμα της Συγγραφέως στο τέλος του βιβλίου.

  Περίληψη: Ενενήντα έξι μέρες στη θάλασσα. Θα αντέξουν μόνο οι δυνατοί.

  Καλοκαίρι του 1829. Για μέρες και νύχτες, το βρετανικό ιστιοφόρο Νόρφοκ ταξιδεύει σε ωκεανούς έχοντας στοιβαγμένους στ’ αμπάρια του κατάδικους, με ρότα για την Αυστραλία, τόπο της εξορίας τους. Αρκεί όμως μια σπίθα για να ανατραπούν οι ισορροπίες. Και κάποιοι ίσως να μη φτάσουν στον προορισμό τους. Τα ερωτήματα πολλά. Οι κίνδυνοι ακόμα περισσότεροι.

  Η μοναδική γυναίκα κατάδικος πάνω στο καράβι, η Καρμέλα Μπουχάγιαρ, γνωρίζει πως η λύση του αινίγματος –και το εισιτήριο για την επιβίωσή της– βρίσκεται στο δεύτερο αμπάρι. Εκεί που κρατούνται οι καταδικασμένοι για πειρατεία Έλληνες…

  Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα μυστηρίου, βασισμένο σε ιστορικό γεγονός. Ένα βιβλίο για τις αντιθέσεις: πόλεμος και ειρήνη, φωτιά και θάλασσα, αρσενικό και θηλυκό. Για ενενήντα έξι μέρες, ώσπου να πιάσουν λιμάνι.

  Γεράκια στο κλουβί - Κωνσταντίνα ΜόσχουΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Γεράκια στο κλουβί

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Μόσχου

  Eκδόσεις: BELL

  Σελίδες: 352

  ISBN: 978-960-620-874-4

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 202

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here