Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020
More
  Αρχική Βιογραφίες Αποχαιρετώντας τον Μανώλη Γλέζο

  Αποχαιρετώντας τον Μανώλη Γλέζο

  -

  Αποχαιρετώντας τον Μανώλη Γλέζο. Στις 30 Μαρτίου 2020, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ένας σπουδαίος Έλληνας: ο Μανώλης Γλέζος. Σε οποιαδήποτε πολιτική παράταξη κι αν ανήκει κάποιος, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη του Μανώλη Γλέζου για την Ελλάδα.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Γεννήθηκε το 1922 στον Απείρανθο Νάξου. Πολιτικός, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξε συμπρωταγωνιστής σε μία από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες στην κατεχόμενη Ελλάδα και ευρύτερα στην κατεχόμενη από τον Άξονα Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941 κατέβασαν τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

  Αποχαιρετώντας τον Μανώλη Γλέζο

  Αυτή η τολμηρή πράξη των δυο νεαρών γέμισε με ενθουσιασμό τον ελληνικό λαό. Στις 24 Μαρτίου του 1942, ο Μ. Γλέζος και ο συνεργός του συλλαμβάνονται από γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί, ο Γλέζος, εξαιτίας βασανιστηρίων, προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.

  Μετά την απελευθέρωση, ο Μανώλης Γλέζος εργάσθηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» μέχρι τις 10 Αυγούστου του 1947, οπότε και ανέλαβε αρχισυντάκτης και υπεύθυνος της έκδοσης της εφημερίδας μέχρι το κλείσιμό της από τις ελληνικές Αρχές στα τέλη Δεκέμβρη του 1947.

  Στις 3 Μαρτίου 1948 συνελήφθη για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και καταδικάστηκε αρκετές φορές με διάφορες ποινές και μια φορά σε θάνατο (Οκτώβριος 1948) για «αδικήματα τύπου» και μια φορά ακόμα σε θάνατο για παράβαση του Γ’ Ψηφίσματος στις 21 Μαρτίου 1949. Εντούτοις, οι ποινές θανάτου του δεν εκτελέσθηκαν, λόγω της δημόσιας κατακραυγής του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης. Προσωπικότητες όπως ο Πικάσο, ο Σαρλ ντε Γκωλ και άλλοι κινητοποιήθηκαν υπέρ του. Οι ποινές του θανάτου του μετατράπηκαν σε μια καταδίκη σε “ισόβια δεσμά” το 1950, που ούτε και αυτή τελικά εκτελέστηκε. Αποφυλακίστηκε στις 26 Ιουλίου 1954, επί κυβερνήσεως Αλέξανδρου Παπάγου.

  Στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Γλέζος συνελήφθη τα ξημερώματα στην οδό Φαιδριάδων στην Κυψέλη όπου διέμενε μαζί με την οικογένεια του, μαζί με το υπόλοιπο των πολιτικών ηγετών, και κρατήθηκε επί τέσσερα έτη διαδοχικά στο Γουδί, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ’ όπου και απελευθερώθηκε το 1971 μετά από γενική αμνηστία. Συνολικά έχει καταδικασθεί 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητά του, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο. Ο συνολικός χρόνος παραμονής του Μανώλη Γλέζου στις φυλακές είναι 11 έτη και 5 μήνες, ενώ 4 έτη και 6 μήνες συμπλήρωσε στην εξορία. Έγιναν εννέα απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Το 1968, από την εξορία, καταδικάζει την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Το 1967, το καθεστώς της 21ης Απριλίου δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του.

  Την τελευταία πενταετία της ζωής του πήρε σαφή θέση υπέρ του “όχι” στο δημοψήφισμα του 2015 και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών του 2018.

  Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από τη ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Την περίοδο της πρώτης μεταπολεμικά δίωξης του Γλέζου, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

  Εκτός από την αρθρογραφία του σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες, καθώς και περιοδικά, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, μελέτες, δοκίμια και συνεντεύξεις, από το 1942 έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 16 βιβλία, ενώ ως πρόεδρος της επιτροπής ίδρυσης βιβλιοθηκών, έχει δημιουργήσει δεκάδες βιβλιοθήκες σε απομονωμένα νησιά του Αιγαίου καθώς και μικρά χωριά της Ελλάδας.

  Ο Μανώλης Γλέζος ενέπνευσε πολλούς με το θάρρος και τη μαχητικότητά του πέρα από κόμματα και πολιτικές πεποιθήσεις. Έφυγε ένας αιώνιος έφηβος που ήξερε να αγωνίζεται και να μη σκύβει ποτέ το κεφάλι.

  Πηγή: https://el.wikipedia.org/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here