Παρασκευή, 3 Μαρτίου, 2023
More
    ΑρχικήΜουσείαDante Alighieri - To σπίτι-μουσείο του στη Φλωρεντία

    Dante Alighieri – To σπίτι-μουσείο του στη Φλωρεντία

    -

    Ο Dante Alighieri θεωρείται ένας από τους πατέρες της ιταλικής λογοτεχνίας, μαζί με τους Francesco Petrarca και Giovanni Boccaccio. Ένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Θεία Κωμωδία. Χωρίζεται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος. Αναφέρεται στο φανταστικό ταξίδι του ποιητή στο Βασίλειο των Νεκρών, με οδηγούς την αγαπημένη του Βεατρίκη και τον ποιητή Βιργίλιο.

    Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Ο Dante Alighieri γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1265 και πέθανε στη Ραβέννα το 1321. Έχασε τη μητέρα του όταν ήταν πέντε ετών. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την εκπαίδευσή του. Κυρίως έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση από Λατίνους συγγραφείς της εποχής του.

    Dante Alighieri
    Dante Alighieri

    Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του ήταν η γνωριμία του με τη Βεατρίκη. Ο θάνατός της το 1290 τον επηρέασε. Δεν είναι τυχαίο που της έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Θεία Κωμωδία. Η Βεατρίκη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Φλωρεντίας. Το 1296, ο ποιητής παντρεύεται τη Gemma Donati και αποκτά μαζί της τρία παιδιά. Δυο αγόρια και ένα κορίτσι.

    Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Dante στη Φλωρεντία, έχει μετατραπεί σε μουσείο και αποτελείται από τρεις ορόφους. Βρίσκεται στην οδό Santa Margherita 1, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες και εκπαιδευτικά εργαστήρια με στόχο να φέρει τα μικρά παιδιά πιο κοντά στον Δάντη και τη μεσαιωνική ιστορία. Εκτός από τα εργαστήρια, το μουσείο διοργανώνει και ομαδικές ξεναγήσεις σε σχολεία. 

    Από το 2020 το μουσείο χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία και πολυμέσα για μια διαδραστική ξενάγηση των επισκεπτών του στον κόσμο του ποιητή. 

    Eίναι χωρισμένο σε ορόφους με αφιερώματα στη ζωή του ποιητή, στη μάχη του Campaldino στην οποία έλαβε μέρος, αλλά και στη Φλωρεντία την εποχή που έζησε ο ποιητής. 

    Φυσικά, υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο του, τη Θεία Κωμωδία. Ο ηθοποιός Francesco Pannofino διαβάζει αποσπάσματα από την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, ενώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σπάνιες εκδόσεις της Θείας Κωμωδίας να διακοσμούν τους τοίχους του μουσείου. 

    Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του ποιητή αλλά και για το μουσείο μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.museocasadidante.it/museo/

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ