Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στην Ξάνθη

  Διαβάζοντας στην Ξάνθη

  -

  Διαβάζοντας στην Ξάνθη

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ακούσαμε ότι στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης υπάρχει ένα καφέ-αρτοποιείο που κάνει την καλύτερη σοκολάτα σε όλη την Ξάνθη. Δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να πάμε για ακόμα μια φορά στην Παλιά Πόλη με τα υπέροχα νεοκλασικά, τους κήπους και τα πλακόστρωτα σοκάκια που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

  Είμαστε λοιπόν στο «Ψωμί και σοκολάτα». Καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ και από εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για εσάς.

  Πρώτη μας αναγνωστική επιλογή, το βιβλίο «Πληροφορίαι εντός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέθεξις. Πρόκειται για μια συλλογή από δέκα διηγήματα. Συγγραφείς του βιβλίου είναι δέκα μέλη του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Ξάνθης.

  Διαβάζοντας στην Ξάνθη

  Περίληψη: Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου είναι το αντικείμενο του μόχθου της αεικίνητης ομάδας της δημιουργικής γραφής της Ξάνθης. Μετά από χρόνια συναντήσεων και μαθημάτων σκεφτήκαμε πως είναι καιρός να μάθει και ο κόσμος τι ενέργεια κουβαλάμε. Είναι το πρώτο μας βιβλίο και είναι μία συλλογή από δέκα διηγήματα. Εδώ μέσα θα δεις κομμάτια από τις ψυχές και των δέκα μας, με ήρωες που κάλλιστα θα μπορούσες να είσαι εσύ.

  Ποδήλατα σε μετενσάρκωση, κορίτσια με μάτια πράσινα σα χάντρες, βασανισμένοι καλλιτέχνες, δολοφόνοι αποκρουστικοί, εμπλεκόμενοι σε ερωτικά τρίγωνα, αυτόχειρες και παρ’ ολίγον αυτόχειρες, αντιστασιακοί με σθένος, πολυθρόνες με κόκκινο βελούδο, μετανάστες στο όνειρο. Και όλοι αυτοί οι ήρωες με κοινό φόντο: την πόλη της Ξάνθης.

  Επόμενο βιβλίο που σας προτείνουμε είναι του Ξανθιώτη συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου με τίτλο «Ο Θείο Κώτσο της Θράκης». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σπανίδης.

  Περίληψη: Παρόλο που και στο παρελθόν ασχολήθηκα με τον Κώστα Βάρναλη και το έργο του, έχοντας δημοσιεύσει σχετικά πονήματα, έκρινα σκόπιμο – φέτος που συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου βορειοθρακιώτη δημιουργού – να εκδώσω το παρόν έργο, φιλοδοξώντας να φωτίσω κάποιες πλευρές που στις μέρες μας έχουν επικαιρότητα – άρα συγκινούν περισσότερο το σύγχρονο αναγνώστη. Μια πρώτη πλευρά είναι η σχέση του με την πατρίδα του, τη Βόρεια Θράκη / Ανατολική Ρωμυλία. Δεύτερο στοιχείο είναι η σάτιρα και το χιούμορ του.

  Τέλος, θέλω να απαντήσω στο ερώτημα κατά πόσο είναι επίκαιρος ο Βάρναλης και το έργο του στην εποχή μας. Στην προσπάθειά μου αυτή, εκτός από παλιότερα βοηθήματα, κατέφυγα σε εργασίες και βιβλία που παρουσιάστηκαν στα τελευταία χρόνια, έτσι αναδεικνύεται και το ενδιαφέρον των μελετητών του βαρναλικού έργου. Εννοείται, προσπάθησα να δω από τη μεριά του Θρακιώτη το όλο εγχείρημα, μια και θέλουμε να τιμήσουμε το δημιουργό σε συνάρτηση με τις ρίζες του στο χώρο και στο χρόνο. Το βιβλίο μου το αφιερώνω στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που έκλεισε κι αυτό σαράντα δημιουργικά χρόνια στο χώρο της Θράκης. Ξάνθη, Σεπτέμβριος 2014

  Επόμενη επιλογή μας, ένα εφηβικό μυθιστόρημα της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου από τις εκδόσεις Καστανιώτη, «Οι φύλακες των αστεριών».

  Περίληψη: Ζουν στο ίδιο χωριό, κάτω από τον ίδιο ουρανό. Έφηβοι που έχουν τα ίδια όνειρα, τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες ελπίδες. Πηγαίνουν στο ίδιο γυμνάσιο, αλλά είναι ξένοι μεταξύ τους. Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Ρομά. Οι κοινωνίες όπου μεγαλώνουν στέκονται εμπόδιο στο να γίνουν μια δεμένη συντροφιά.

  Μια ομάδα τέτοιων παιδιών, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, αρχίζουν να αναρωτιούνται το γιατί. Κάνουν το μεγάλο βήμα μες στο σχολείο για να ενώσουν τους κρίκους της αλυσίδας τους. Με καλή θέληση βρίσκουν τα κοινά τους στοιχεία: την αγάπη τους για τη γνώση και τη μάθηση, για τη φύση, για τα άλογα, για τα αστέρια. Ανακαλύπτουν τις ομοιότητες των πολιτισμών τους και τις κοινές καταβολές των μύθων τους. Το παιχνίδι της μοίρας, που αποδίδει με το δικό της τρόπο τη δικαιοσύνη, τα μπλέκει σε μια περιπέτεια, από όπου βγαίνουν πιο δυνατά και πιο αποφασισμένα να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει.

  Ένα βιβλίο για την αγάπη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και την άρση των προκαταλήψεων μέσα από την κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου.

  Ελπίζουμε να σας άρεσαν τα βιβλία που διαλέξαμε και να περάσατε όμορφα στο ταξίδι μας στην Ξάνθη. Την επόμενη Κυριακή, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροΠεριοχή Καπναποθηκών
  Επόμενο άρθροΚλήρωση βιβλίου Ισμήνη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here