Κυριακή, 15 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Δύο σταγόνες νερού σε απίθανες περιπέτειες - Πηνελόπη Μωραΐτου & Μαρία Μωραΐτου

  Δύο σταγόνες νερού σε απίθανες περιπέτειες – Πηνελόπη Μωραΐτου & Μαρία Μωραΐτου

  -

  Δύο σταγόνες νερού σε απίθανες περιπέτειες. Οι συγγραφείς Πηνελόπη και Μαρία Μωραΐτου μας συστήνουν τη Γιαγιά Παράδοση. Μια γιαγιά που όλοι θα θέλαμε να είχαμε, αφού ξέρει ένα σωρό παραμύθια και, φυσικά, όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Γιαγιά Παράδοση αφηγείται στα εγγόνια της την ιστορία δύο σταγόνων που γεννήθηκαν στη συνοικία Μούσκεμα. Μέσα από αυτή την ιστορία, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τον κύκλο ζωής του νερού.

  Αλλά οι συγγραφείς δεν μένουν μόνο σε αυτό. Στο βιβλίο τους θα συναντήσουμε το νερό και τη σπουδαιότητά του στη θρησκεία μας. Θα μάθουμε όλες τις παροιμίες που αναφέρονται στο νερό. Θα βρούμε τη λύση σε αινίγματα, θα ζωγραφίσουμε εικόνες σχετικές με το νερό, θα παίξουμε με σπαζοκεφαλιές και θα γνωρίσουμε έθιμα του τόπου μας που σχετίζονται με το πολύτιμο αυτό υγρό.

  Ένα από τα παλιά έθιμα για να καταπολεμήσουν οι άνθρωποι την έλλειψη βροχής είναι η Περπερούνα. Στα χωριά στόλιζαν με λουλούδια και χλωρά κλαδιά ένα πολύ φτωχό κορίτσι, για να το λυπάται ο Θεός, και το γύριζαν στο χωριό πόρτα-πόρτα τραγουδώντας.

  Πεπερούνα περπατεί,

  για βροχή παρακαλεί.

  Κύριε, ρίξε μια βροχή

  μια βροχή καματερή.

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς, προσφέροντας στα παιδιά γνώση και διασκέδαση. Φυσικά, δεν λείπουν και οι αφορμές για έναρξη συζητήσεων.

  Πώς καταλήγει το νερό καθαρό στο ποτήρι μας;

  Τι είναι το υδραγωγείο;

  Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός;

  Πότε γιορτάζεται η Παγκόσμια μέρα νερού;

  Γιατί ακόμα και σήμερα το νερό σε κάποιες περιοχές είναι σπάνιο αγαθό;

  Αυτές αλλά και πολλές ακόμα απαντήσεις θα συναντήσουμε στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που δεν μοιάζει με τα βιβλία που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε.

  Πριν από αρκετά χρόνια, το νερό δεν έφτανε στα σπίτια των ανθρώπων γιατί δεν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης. Υπήρχε μόνο μια κεντρική βάση για να πάρουν νερό. Έτσι ο νερουλάς με ένα βαρέλι φορτωμένο στην καρότσα του, περνούσε τις γειτονιές και πουλούσε νερό.

  Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Νίκης Λεωνίδου. Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 6+. Θα κρατήσει πολύ καλή συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους, προσφέροντάς τους γνώση και ψυχαγωγία. Οι συγγραφείς πετυχαίνουν με ένα μοναδικό τρόπο έναν ταιριαστό συνδυασμό γνώσεων σε πολλούς τομείς, που γίνεται με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό.

  Δύο σταγόνες νερού σε απίθανες περιπέτειες – Πηνελόπη Μωραΐτου & Μαρία Μωραΐτου

  Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το πρώτο της σειράς «Ιστορίες με τη Γιαγιά Παράδοση». Ανυπομονούμε για τα επόμενα βιβλία.

  Περίληψη: Η Στραφταλίτσα και ο Χαλαζάκης είναι δύο παιχνιδιάρικες σταγόνες νερού. Μαζί τους αλλά και με τη Γιαγιά Παράδοση, ταξιδεύουμε στο χρόνο και ανακαλύπτουμε τι συμβαίνει όταν μία σταγόνα βροχής πέφτει από τον ουρανό, τη σημασία του νερού στη θρησκεία μας αλλά και όλα τα έθιμα και τις παροιμίες για αυτό.

  Η σειρά «Ιστορίες με τη Γιαγιά Παράδοση» είναι ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για δασκάλους, γονείς, παιδαγωγούς και κατηχητές.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Δύο σταγόνες νερού σε απίθανες περιπέτειες

  Συγγραφείς: Πηνελόπη Μωραΐτου – Μαρία Μωραΐτου

  Εικονογράφος : Νίκη Λεωνίδου

  Εκδόσεις: Σαΐτη  

  ISBN: 978-960-487-388-3

  Έτος Έκδοσης : 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ