Σάββατο, 27 Μαΐου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΆστραψε φως, Σολωμός / Ο «Φαίδων» στη λάσπη, Καρυωτάκης - Στρατής Πασχάλης

  Άστραψε φως, Σολωμός / Ο «Φαίδων» στη λάσπη, Καρυωτάκης – Στρατής Πασχάλης

  -

  Άστραψε φως, Σολωμός / Ο «Φαίδων» στη λάσπη, Καρυωτάκης. Από την Κάπα Εκδοτική κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα ξεχωριστό βιβλίο. Μικρό στο μέγεθος, όσο μια ατζέντα, αλλά με ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Υπεύθυνος αυτού του εξαιρετικού βιβλίου, ο κύριος Στρατής Πασχάλης. Το «Σολωμός- Άστραψε φως» είναι ένα μονόπρακτο που βασίστηκε αποκλειστικά σε στίχους και αποσπάσματα από κείμενα του εθνικού μας ποιητή.

  Ένας νέος της εποχής μας προσπαθεί να γνωρίσει τον ποιητή και τις ιδέες του. Ο αναγνώστης μαθαίνει τόσα πολλά για το έργο του ποιητή αλλά και τις ιδέες που πρέσβευε για το Ελληνικό Έθνος. Πολλές είναι και οι αναφορές στη μητέρα του ποιητή μας και στη μεταξύ τους σχέση.

  Γι’ αυτό είμαι δω ολομόναχος…

  Κανείς δεν θα μου έδινε ευχαρίστηση αν ερχόταν… κανείς… Κανένας δεν θα μου έδινε ευχαρίστηση.

  Για αυτό είμαι εδώ ολομόναχος…

  Πασχίζοντας να πετύχω τον έπαινο… τον έπαινο…

  Για τον εαυτό μου… Για την πατρίδα.

  Μια ευφάνταστη ιδέα, κάτι τελείως διαφορετικό λοιπόν θα συναντήσετε διαβάζοντας το μονόπρακτο «Σολωμός – Άστραψε φως».

  Άστραψε φως
  Άστραψε φως, Σολωμός / Ο «Φαίδων» στη λάσπη, Καρυωτάκης

  Στο ίδιο βιβλίο υπάρχει ο μονόλογος «Ο Φαίδων στη Λάσπη». Ο Καρυωτάκης μιλάει για τη ζωή του, τον έρωτα για την Πολυδούρη, την κοινωνία της εποχής του, την Πρέβεζα, τους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να δεχτεί, τις απόπειρες αυτοκτονίας του. Η γραφή άκρως λυρική, με γοήτευσε. Και το χέρι μου οδηγούσε συνεχώς ένα μολύβι να υπογραμμίζει λέξεις, φράσεις που τρύπωσαν στην ψυχή μου.

  Καλύτερα δυστυχισμένος παρά ασήμαντος… Κράτησε… Κράτησε τα όνειρά σου. Οι συνετοί και οι φρόνιμοι δεν έχουν τόσο ωραία σαν τους απελπισμένους.

  Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Ευφάνταστο, πρωτότυπο, από τα θεατρικά κείμενα που χαίρεσαι να διαβάζεις και απολαμβάνεις μέχρι την τελευταία σελίδα.

  Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές!!! Είμαι έτοιμος για ένα ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου. Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ήμουν άρρωστος.

  Περίληψη: Για να ξαναρχίσει από την αρχή η ιστορία της σκηνικής μαγείας, ακόμα και σε καιρούς αποδόμησης. (Σ.Π., από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  Στο μονόπρακτο «Σολωμός – Άστραψε φως», ένας νέος άντρας, βυθισμένος στον κόσμο των σολωμικών χειρογράφων, πασχίζει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, όταν δέχεται την επίσκεψη μιας φασματικής Γυναίκας. Στον μονόλογο «Καρυωτάκης – Ο “Φαίδων” στη λάσπη», ο ίδιος ο ποιητής εμφανίζεται ως δραματικός ρόλος. Ο Στρατής Πασχάλης συνθέτει δύο θεατρικά έργα, βασισμένος σε κείμενα των δύο κορυφαίων ποιητών, ποιητικά και πεζά, καθώς επίσης σε αποσπάσματα από αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα και δημοσιεύματα, και παραδίδει μια στερεή δραματουργία με την προτροπή «να ξαναρχίσει από την αρχή η ιστορία της σκηνικής μαγείας, ακόμα και σε καιρούς αποδόμησης».

  Άστραψε φωςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Άστραψε φως, Σολωμός / Ο «Φαίδων» στη λάσπη, Καρυωτάκης

  Συγγραφέας: Στρατής Πασχάλης

  Εκδόσεις: Κάπα Εκδοτική 

  Σελίδες: 72

  ISBN: 9789606280672

  Έτος έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ