Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Γιατί απέναντι; - Βαγγέλης Τασιόπουλος

  Γιατί απέναντι; – Βαγγέλης Τασιόπουλος

  -

  Γιατί απέναντι;

       Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο του συγγραφέα Βαγγέλη Τασιόπουλου «Γιατί απέναντι;», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10+. Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του οργανισμού Το χαμόγελο του παιδιού.

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στον σχολικό εκφοβισμό. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τρομερές διαστάσεις στη σχολική κοινότητα. Δεν είναι λίγες και οι τραγικές περιπτώσεις, όπου κάποιοι μαθητές έδωσαν τέλος στη ζωή τους, μην αντέχοντας το φόβο και τα πειράγματα.

  Γιατί απέναντιΟ συγγραφέας, μέσα από τη μυθοπλασία, παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο το προφίλ του θύματος. Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο βιβλίο, τα παιδιά θύματα κλείνονται στον εαυτό τους, ζουν μέσα σε κατάσταση μόνιμου φόβου ενώ κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό.

  Πώς όμως δημιουργείται ο θύτης; Πώς ένα παιδί ξεκινά να τρομοκρατεί κάποιους από τους συμμαθητές του, να τους πειράζει και να τους χτυπά; Μήπως το φταίξιμο δεν είναι μόνο του παιδιού; Τι ρόλο παίζει η οικογένεια ενός παιδιού στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του; Τι πρότυπα έχει ένα παιδί μέσα στην οικογένεια;

  Η απειλή του Άρη πραγματοποιήθηκε πολύ σύντομα. Την ώρα που ο Ντενίζ προσπαθούσε να ξεδιπλώσει το σάντουιτς, ε, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα με κομμένα δάχτυλα, έδωσε το σύνθημα και δήθεν τυχαία, ο Μάρκος τον έσπρωξε και το σάντουιτς του έφυγε από τα χέρια, πέφτοντας κάτω. Όμως δεν τους έφτανε αυτό, ακολούθησε ο Άρης και το πάτησε κοιτάζοντάς τον στα μάτια. «Εδώ κάνω κουμάντο εγώ, κατάλαβες, ξανθόψειρα;» του ψιθύρισε φεύγοντας.

  Τελικά υπάρχει λύση για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο; Τι χωρίζει το θύμα και τον θύτη;

  Όλο μεγάλα λόγια είστε εσείς οι μεγάλοι. Διαπιστώσαμε τούτο, διαπιστώσαμε το άλλο. Αριθμοί, χαρτιά και πως το είπε εκείνος με τα γυαλιά, «επίπεδα βίας» ή κάπως έτσι. Ζείτε αλλού, έκανε η Κατρίν. Ούτε περνάει από το μυαλό σας τι είναι ο νόμος της σιωπής. Ποιοι φτιάχνουν νόμους, μου λέτε;

  Στο τέλος της ιστορίας, οι αναγνώστες του βιβλίου θα βρουν συμβουλές που απευθύνονται στο παιδί που βιώνει τον σχολικό εκφοβισμό, στο παιδί που εκφοβίζει, αλλά και στο παιδί θεατή που βλέπει όσα γίνονται και δεν αντιδρά.

  Ένα βιβλίο που σκοπό έχει να ενημερώσει και να αφυπνίσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για την ενδοσχολική βία. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί πρώτα από τους γονείς.

  Περίληψη: Γιατί απέναντι;  Λοιπόν, ξέρουμε τι έχει συμβεί. Προτείνω να το λύσουμε μόνοι μας. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Η κάθε τάξη, το κάθε τμήμα να κάνει συνέλευση και να αποφασίσει το τέλος του νόμου της σιωπής. Να μιλήσουμε πρέπει. Γιατί, όσο μιλάς ελευθερώνεσαι…

  Μια ιστορία που αναφέρεται στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Θύτες και θύματα απέναντι σ’ ένα γιατί, που θα απαντήσουν τα ίδια τα παιδιά.

  Γιατί απέναντιΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Γιατί απέναντι;

  Συγγραφέας: Βαγγέλης Τασιόπουλος

  Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες

  ISBN: 960-398-426-4

  Έτος Έκδοσης: 2013

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here