Γράφοντας με την ψυχή μας

Γράφει η Ηώ Αυγέρη

Σε μια εποχή που ο πλούτος των λέξεων τείνει να χάνει την αξία του, οι υπηρέτες τους καλούνται να την αναδείξουν μέσα από κείμενα, τοποθετώντας τες, άλλες φορές άτακτα και άλλες πάλι οργανωμένα μα αυστηρά. Αράδες ολόκληρες καταλαμβάνουν θέση, σε μήκη και πλάτη, τόσο της διαδικτυακής πολιτείας όσο και του έντυπου κόσμου.

Η γραφή δεν παύει να είναι ένα είδος τέχνης, μια αναπαράσταση έκφρασης και οι μορφές της πολλαπλές. Η χρήση αφηρημένων χαρακτήρων, η εικονογράφηση, η ζωγραφική ανήκουν στην κατηγορία της συμβολικής γλώσσας που αποδίδουν τις έννοιες των λέξεων.

Η ανάγκη του ανθρώπου για μεταφορά πληροφοριών τον οδήγησε στην επέκταση της γλώσσας του στον χώρο και τον χρόνο. Οι αρχαίοι πολιτισμοί διατηρούσαν ιστορικά αρχεία αλλά η σημαντικότερη αιτία ήταν οι δραστηριότητες που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες της μνήμης. Η αποτύπωση της γλώσσας σχηματιζόταν πάνω σε κατάλληλο υλικό όπως πέτρα, περγαμηνή και αργότερα χαρτί.

ΓράφονταςΣήμερα η συγγραφή κατατάσσεται στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου τονίζοντας το ύφος και αναδεικνύοντας την υπαρξιακή γραφή του ατόμου. Ο πνευματικός κόσμος και η ελευθερία της σκέψης δεν έχουν όρια. Η φαντασία μια καλή φίλη μα η ψυχή ο δαδούχος, γιατί ο άνθρωπος γράφοντας βρήκε τον τρόπο να της δώσει μορφή, να την ζωγραφίσει με λέξεις και να την καταθέσει θαρρετά.

Η επιστήμη της γραφολογίας έρχεται να μας αποδείξει πως τα γράμματα αποκαλύπτουν ποιοι είμαστε. Αν διατηρούσαμε την συνήθεια να αποτυπώνουμε τις σκέψεις μας χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι, τότε η ανάλυση της ψυχοσύνθεση μας θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Δεν είναι μόνο αυτά που γράφουμε, αλλά και ο τρόπος ο οποίος τα γράφουμε, που βοηθούν στην ανάδειξη του χαρακτήρα μας. Σήμερα, όσο ονομαστικό και να είναι ένα γραπτό, όποια προσωπικότητα και να κρύβεται πίσω του, δεν αρκεί για να αναγνωριστεί ο ψυχισμός του δημιουργού και η ερμηνεία πλέον εξαρτάται… απλώς εξαρτάται. Έτσι, η ψυχή ενός κειμένου βρίσκεται στο έλεος του κοινού.

Τι είναι όμως και πως εκφράζεται με λέξεις; Πως τη βλέπει κανείς και πως  την κατανοεί;

Δεν έχει εικόνα αλλά φτιάχνει πολλές. Δεν έχει ήχο μα μπορεί να κραυγάσει. Δεν έχει άρωμα αλλά δημιουργεί τα πιο σπάνια. Δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς αλλά εκείνη το κάνει σε όλους. Δεν έχει ανάγκη το σώμα αλλά συνεργάζεται με το πνεύμα.

Οι άνθρωποι είναι ικανοί να φτάσουν την αλήθεια αλλά την ομορφιά μόνο μια ευαίσθητη Γράφονταςψυχή… είχε πει ο Φρίντριχ. Ενώ ο Πλάτωνας υποστήριζε πως η αληθινή ουσία της, η αχρωμάτιστη και ασχημάτιστη και ανέγγιχτη είναι θεατή μόνον από τον κυβερνήτη της ψυχής που είναι ο νους.

Ο γραπτός λόγος ένας χειροτονημένος κήρυκας της που ωφελεί να μεταδώσει την αξία της. Οι λέξεις δούλοι και το χέρι εκτελεστικό όργανο. Τα μάτια την αγναντεύουν και η καρδιά την ερμηνεύει.

Γράφοντας. Κάπως έτσι φτιάχνεται η μεγαλοπρέπεια του κόσμου, από το σύνολο των ανθρώπων που όχι μόνο γράφουν με την ψυχή τους μα ξέρουν και να διαβάζουν με τα δικά της μάτια. Αληθινά, βαθιά, με ομορφιά και σοφία. Απαλλαγμένοι από εγωισμούς και μνησικακία. Αναγκεμένοι από εμμονές, αποφεύγοντας το επιφανειακό προσπέρασμα. Άξιοι εξερευνητές των κρυφών θησαυρών κάτω από λέξεις απλές. Γιατί η ψυχή μας φυλάσσει τις καλύτερες και πιο πλούσιες ιστορίες της ζωής μας αρκεί να αναδεύσει κανείς τα βάθη της για να τις βγάλει στην επιφάνεια. Η ψυχή ολόκληρη ένα βιβλίο που αξίζει να γράψεις ή και να διαβάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here