Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΣυν Γραφής ΛεγόμεναΜια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις;

  Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις;

  -

  Η φράση «Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» ειπώθηκε το 1911 από τον Αμερικανό εκδότη Άρθουρ Μπρίσμπειν.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Δεν διαφωνώ. Πολλές φορές, μια εικόνα είναι τόσο «δυνατή», που δεν χρειάζονται οι λέξεις για να αποτυπώσεις ό,τι βλέπεις. Η φράση λοιπόν αυτή, από κάποιους έχει παρερμηνευτεί.

  Όσοι ασχολούνται με τα βιβλία και δεν ανασαίνουν χωρίς αυτά, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις λέξεις. Στις λέξεις που βρίσκονται στις σελίδες κάθε βιβλίου και αποτελούν κομμάτι της ψυχής του συγγραφέα.

  Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ασχολούνται με τα βιβλία αλλά δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην εικόνα και μικρότερη στις λέξεις. Φωτογραφίζουν κάθε βιβλίο που λαμβάνουν από εκδοτικούς, σε διάφορα σημεία. Φροντίζουν βέβαια να υπάρχει και κάποιο θέμα, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ανάλογα με την εποχή, υπάρχει και η αντίστοιχη φωτογράφιση. Δίπλα στο τζάκι, πάνω στο χιόνι, δίπλα σε βρεγμένο από τη βροχή παράθυρο, σε ανθισμένες γλάστρες, πάνω σε βάρκες, γύρω από κοχύλια κ.λπ.

  Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις

  Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από μικρής έκτασης κείμενα με την άποψη του συντάκτη-φωτογράφου, την περίληψη του βιβλίου, άλλη μια εικόνα με κάποιο απόσπασμα και η παρουσίαση του βιβλίου έχει ολοκληρωθεί. Άλλωστε το unboxing καλά κρατεί και υπάρχουν δεκάδες βιβλία που περιμένουν υπομονετικά να φωτογραφηθούν. Το θέμα της φωτογράφισης όμως πρέπει να είναι διαφορετικό. Η φαντασία πρέπει να οργιάζει και το αποτέλεσμα να διαφέρει από τις προηγούμενες φωτογραφίσεις. Πολλές φορές επιστρατεύονται φίλοι και συγγενείς των «βιβλιόφιλων-φωτογράφων», που διαβάζουν απορροφημένοι το βιβλίο, χαμογελώντας βεβαίως και για τη φωτογράφιση.

  Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία, τα διαβάζουν από την αρχή ως το τέλος χωρίς να πηδούν σελίδες ή να «δανείζονται» φράσεις από κριτικές άλλων. Συνδυάζουν ολοκληρωμένη άποψη για το βιβλίο με ένα καθαρής ευκρίνειας εξώφυλλο χωρίς φρου-φρου και αρώματα. Ένα καλό βιβλίο δεν έχει ανάγκη από λουλούδια, καρδούλες, κοχύλια και κεριά για να φτάσει στα χέρια των αναγνωστών.

  Καλές φωτογραφίσεις λοιπόν, και καλές αναγνώσεις. Ας επιλέξει ο καθένας αυτό που του ταιριάζει.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ