Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΓκρίζος κύκνος - Έρση Σεϊρλή

  Γκρίζος κύκνος – Έρση Σεϊρλή

  -

  Από τις Εκδόσεις Σμίλη κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Έρσης Σεϊρλή «Γκρίζος κύκνος». Πρόκειται για ένα αφήγημα που προέκυψε από την ανάγκη της κυρίας Σεϊρλή να καθορίσει εκ νέου τη σχέση της με τον χορό. Καθαρά αυτοβιογραφικό βιβλίο, με γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της στον χορό.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο βιβλίο της συγγραφέως για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη γραφή της. Οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι οι γνώσεις μου πάνω στον χορό είναι ελάχιστες ως μηδαμινές. Η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου για μένα ξεκίνησε μετά από ένα δυνατό μυθιστόρημα που γύριζε συνεχώς στο μυαλό μου μέρες μετά την ανάγνωσή του.

  Δεν κρύβω ότι με δυσκολία έφτασα μέχρι το τέλος του «Γκρίζου κύκνου». Όχι γιατί δεν μου άρεσε η γραφή, αλλά γιατί όλα όσα αναφέρονται είναι καθαρά αυτοβιογραφικά. Το ξεκίνημα της συγγραφέως στη ρυθμική, ύστερα στο μπαλέτο, οι σχέσεις της με τους καθηγητές και τους υπόλοιπους χορευτές κ.λπ. 

  Η συγγραφέας αναφέρει για το βιβλίο της: Γνωρίζω ότι δεν έχει τίποτα  να προσθέσει στις ιστορίες ενηλικίωσης ούτε στα πολυσχιδή ψυχολογικά αφηγήματα. Πολύ δε περισσότερο δεν κομίζει κάτι νέο στη γνώση μας για το χορό. Αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Στόχος μου ήταν να ρίξω φως σε μια σχέση που καθόρισε τη ζωή μου. Δε με απασχόλησε η λογοτεχνικότητα, η εξέλιξη του ύφους όπως στα άλλα μου βιβλία.

  Από το αφήγημα ξεχώρισα την αναφορά που κάνει σε κτήρια ιστορικά της Αθήνας που δυστυχώς η Πολιτεία τα αφήνει έρμαια στη φθορά του χρόνου, δημιουργώντας μια εικόνα παρακμής της πόλης.

  Σίγουρα αναγνώστες με εμπειρία στον χορό όπως η συγγραφέας θα βρουν ενδιαφέρον το αφήγημα, αφού θα έχουν παρόμοιες ευχάριστες ή δυσάρεστες εμπειρίες.

  Περίληψη: «Τόσα χρόνια θεωρούσα τον χορό φυσική ικανότητα, όπως την ομιλία ή το βάδισμα. Ποτέ δεν τον αντιμετώπισα σαν κάτι ξεχωριστό με τη δική του αξία. Κατά καιρούς υπήρχαν ανακατατάξεις, αλλά έπειτα από τη σύντομη ερωτική έκλαμψη, εγώ και ο χορός επιστρέφαμε στη ρουτίνα της υπερβολικής οικειότητας.

  Πρόκειται εξάλλου για ιστορία έρωτα και μίσους, ταλέντου και αδεξιότητας, εύνοιας και απαξίας. Που δεν της λείπουν οι ίντριγκες και οι παραξενιές της τύχης. Για μία σχέση αλλόκοτη, που κράτησε πάνω από έξι δεκαετίες. Όχι πως δεν διείδα τους κινδύνους. Η ρουφήχτρα του βιώματος καιροφυλακτούσε. Τα προσωπικά πάθη, χωρίς ειδικούς χειρισμούς, συνήθως καταλήγουν σε μιαν αδιάφορη κοινοτοπία…»

  Στοιχεία βιβλίου

  Γκρίζος Κύκνος - Έρση Σεϊρλή Τίτλος: Γκρίζος Κύκνος

  Συγγραφέας: Έρση Σεϊρλή 

  Εκδόσεις: Σμίλη 

  Σελίδες: 200

  ISBN: 978-618-5399-58-0

  Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ