Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια - Ευδοκία Ποιμενίδου

  Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια – Ευδοκία Ποιμενίδου

  -

  Από τις Εκδόσεις Γράφημα κυκλοφορεί το παραμύθι της παιδαγωγού και συγγραφέως Ευδοκίας Ποιμενίδου «Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια» σε εικονογράφηση Τέτης Σώλου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα παραμύθι με πολλά μηνύματα για τα παιδιά και με μια υπέροχη εικονογράφηση με έντονα χρώματα και καθαρές γραμμές χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

  Ο Χρήστος αγαπάει πολύ τα παραμύθια. Η βιβλιοθήκη στο δωμάτιό του είναι γεμάτη με βιβλία. Μια μέρα, παίρνοντας από τη βιβλιοθήκη του ένα παραμύθι, διαπιστώνει ότι οι σελίδες του είναι ολόλευκες. Ούτε κείμενο ούτε εικόνες υπάρχουν μέσα σε αυτό. Ύστερα παίρνει άλλο βιβλίο, αλλά και αυτό έχει ολόλευκες σελίδες. Δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί. Πού πήγαν οι εικόνες και τα κείμενα;

  «Τα έφαγε ο κακός δράκος», ακούστηκε να λέει μια φωνή από ψηλά. Ο Χρήστος σήκωσε το κεφάλι του και είδε πως του μιλούσε μια κουκουβάγια από το εξώφυλλο ενός βιβλίου με πουλιά που βρισκόταν στο πάνω-πάνω ράφι της βιβλιοθήκης. 

  Γιατί έφαγε τα παραμύθια ο δράκος; Θα καταφέρει ο Χρήστος να πάρει πίσω τα αγαπημένα του παραμύθια;

  Έμμεσα η συγγραφέας προωθεί τη φιλαναγνωσία. Ο ήρωάς της είναι ένα αγόρι που λατρεύει τα βιβλία και μέσα στο δωμάτιό του υπάρχει μια βιβλιοθήκη για να μπορεί να διαβάζει όποτε θέλει. 

  Πολλά τα μηνύματα που περνάει στους αναγνώστες της. Μέσα από την ευφάνταστη ιστορία, αναφέρεται στη διαφορετικότητα, στην ευκολία με την οποία βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους κρίνοντας μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση. Η φιλία, η καλοσύνη, ο σεβασμός είναι έννοιες που θίγονται επίσης στο κείμενο. 

  Ένα βιβλίο που μπορεί να εγείρει συζητήσεις ανάμεσα σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς και να δώσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

  Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου με χρώματα φωτεινά και χαρούμενα, που έλκουν την προσοχή των παιδιών. Το βιβλίο περιέχει επίσης πολλές ευχάριστες δραστηριότητες για να περάσουν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο τους μετά την ανάγνωση του βιβλίου.

  Αξίζει να γνωρίσετε τον δράκο που έφαγε τα παραμύθια. Γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. 

  Περίληψη: Δεν τον ήθελαν στην παρέα τους, γιατί πετούσε φλόγες από τα ρουθούνια του και τους τσουρούφλιζε. Το έκανε από κακία; Μήπως ήταν το μόνο που ήξερε να κάνει; Δεν τους ένοιαζε. Απλά, δεν τον ήθελαν για φίλο. Δεν τους άρεσε η όψη του. Εκείνος ένιωθε μόνος και θυμωμένος. Ήθελε να τους τιμωρήσει. Ένα παραμύθι που μιλά, με λόγο αλληγορικό, για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή του άλλου και τις σχέσεις των μικρών παιδιών.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια - Ευδοκία Ποιμενίδου Τίτλος: Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια

  Συγγραφέας: Ευδοκία Ποιμενίδου

  Εικονογράφος: Τέτη Σώλου

  Εκδόσεις: Γράφημα 

  ΙSBN: 978-618-5494-91-9

  Σελίδες: 38

  Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2022

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ