Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας - Μαρία Καριωτάκη

  Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας – Μαρία Καριωτάκη

  -

  Το βιβλίο «Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας» της συγγραφέως Μαρίας Καριωτάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, σε εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά. Απευθύνεται σε ηλικίες 8+, συμμετείχε στον 63ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και τιμήθηκε με έπαινο.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα που συνδυάζει την περιπέτεια και τη γνώση, ενώ δεν λείπει από το κείμενο το χιούμορ, δημιουργώντας ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

  Η Πλαστικούρα, μια σπουδαία διασημότητα του κόσμου, είναι η ηρωίδα του βιβλίου. Απολαμβάνει την αγάπη και τον θαυμασμό του κόσμου. Ως διασημότητα, διαθέτει μάνατζερ, τον Λώτη (το όνομά του αρχικά ήταν καταναΛΩΤΙσμός), αλλά και αμπιγιέζ-μαγικιέζ, την Κλως (το όνομά της αρχικά ήταν ανακύΚΛΩΣη). Ταξιδεύει καθημερινά από χώρα σε χώρα και απολαμβάνει τις τιμές που της αποδίδουν.

  Στην Αυστραλία τη ζητωκραύγαζαν, στην Αραβία τής έκαναν τεμενάδες, στη Ρωσία την προσκυνούσαν και στην Κίνα… α, εκεί την είχαν σαν θεά. Πιο πολύ κι από το ρύζι τη λάτρευαν.

  Κατά τη διάρκεια της πτήσης της για την Κίνα, μια βλάβη στο αεροπλάνο που τη μετέφερε θα την αναγκάσει να χρησιμοποιήσει ένα αλεξίπτωτο για να σώσει τη ζωή της. Πού θα βρεθεί αμέσως μετά όμως η διάσημη Πλαστικούρα;

  Πολλοί θα μιλήσουν για εξαφάνιση, καθώς τα ίχνη της έχουν χαθεί. Η ίδια θα βρεθεί δεμένη σε ένα μικρό αυτοκίνητο. Ποιος την απήγαγε; Θέλει χρήματα ή μήπως όχι; Τι ρόλο θα παίξουν τα παιδιά του απαγωγέα της; Θα τη βοηθήσουν να δραπετεύσει; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της απαγωγής για την ίδια;

  Ώστε γι’ αυτό με κρατάς κλεισμένη εδώ μέσα, ε; Θες να με εξαφανίσεις, γιατί εσύ και τα φιλαράκια σου με θεωρείτε βλαβερή… Δεν με ξέρεις όμως καλά εμένα, εμένα με λένε Πλαστικούρα και δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα με υποτιμήσει.

  Απόλαυσα την ανάγνωση του βιβλίου και έμαθα ένα σωρό πράγματα για τις επιπτώσεις του πλαστικού στη φύση, χωρίς να κουραστώ ή να βαρεθώ από την πληροφόρηση. Η γνώση έρχεται αβίαστα μέσα από τη ροή του κειμένου, χωρίς να μοιάζει με σχολικό μάθημα. Εξαιρετική είναι και η εικονογράφηση, που συμπληρώνει το κείμενο και δίνει στους αναγνώστες μια σαφή εικόνα για τις επιπτώσεις στον πλανήτη από την αλόγιστη χρήση πλαστικού. Εικόνες που αφυπνίζουν τον αναγνώστη και τον προκαλούν να δράσει. Να πάρει θέση για να προστατέψει τη φύση.

  Νομίζω ότι φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, οι αναγνώστες θα δουν με άλλο μάτι κάθε πλαστικό αντικείμενο που βρίσκεται γύρω τους. Για να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο, απαιτείται πρώτα από όλα σωστή ενημέρωση. Γνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο εύκολο να αποφασίσεις τη δράση που θα οδηγήσει στη διάσωση της φύσης. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα που δημιούργησε ένα τόσο απολαυστικό βιβλίο όπου γνώση, ψυχαγωγία και οικολογία συνδυάζονται άρτια, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

  Περίληψη: Η Γη μας είναι πνιγμένη στα πλαστικά.
  Η Πλαστικούρα έχει φροντίσει γι’ αυτό.
  Χάρη στις πλαστικές δημιουργίες της,
  είναι η πιο αγαπητή διασημότητα του κόσμου.
  Μια μέρα, όμως, εξαφανίζεται.
  Όλοι την αναζητούν… Εκείνη έχει παγιδευτεί σε έναν τόπο
  όπου κανείς δεν τη θαυμάζει.
  Εκεί συναντά τον Πέτρο και τη Λένα,
  δυο παιδιά που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες
  της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού.
  Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε
  και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης;
  Θα αλλάξει η Πλαστικούρα, για να σωθεί ο πλανήτης μας;

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας

  Συγγραφέας: Μαρία Καριωτάκη

  Εικονογράφος: Μαρία Μανουρά

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

  ISBN: 978-960-563-285-4

  Ημ. Έκδοσης: 11/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here