Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Η Τελευταία Μάχη - C. S. Lewis

  Η Τελευταία Μάχη – C. S. Lewis

  -

  Η Τελευταία Μάχη είναι το έβδομο (χρονολογικά) βιβλίο των Χρονικών της Νάρνια, και με αυτό πέφτει η αυλαία αυτής της σειράς βιβλίων που αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Πολλές εκατοντάδες χρόνια και αρκετές γενιές μετά τα γεγονότα του Ασημένιου Θρόνου, βασιλιάς της Νάρνια είναι πια ο Τιριανός, του οποίου ο πιο πιστός σύντροφος είναι ο μoνόκερος Αδάμας. Ο Τιριανός θα βρεθεί μπροστά σε μία δύσκολη πρόκληση. Ένας Πίθηκος, με τη βοήθεια ενός αφελούς γαϊδάρου και χρησιμοποιώντας ένα τομάρι λιονταριού που βρίσκουν τυχαία, θα παραπλανήσουν τους κατοίκους της Νάρνια. Εκείνοι, πιστεύοντας ότι έχει επιστρέψει ο Ασλάν, θα εκτελούν όλες τις εντολές του Πιθήκου, με όποιες καταστροφικές συνέπειες αυτές φέρουν για τα ίδια και τη χώρα. Σε συνεργασία με τους Καλορμινέζους, ο Πίθηκος μετατρέπει τους Ναρνιανούς σε σκλάβους. Ο Τιριανός έχει έναν άνισο αγώνα μπροστά του για να σώσει τη Νάρνια και να αποκαταστήσει την πίστη στον αληθινό Ασλάν, και θα αναζητήσει συμμάχους στον κόσμο των ανθρώπων, τους ήρωες που βοήθησαν τη Νάρνια στο παρελθόν.

  «Ήμουνα κοντά του την τελευταία ώρα της ζωής του και μου έδωσε το παρακάτω μήνυμα για τη Μεγαλειότητά σου: “να θυμάσαι ότι όλοι οι κόσμοι φτάνουν σ’ ένα τέλος κι ότι ο ευγενικός θάνατος είναι θησαυρός που κι ο πιο φτωχός μπορεί να τον αγοράσει”.»

  Μιας και ήταν το τελευταίο βιβλίο της σειράς, είχα υψηλές προσδοκίες από αυτό, καθώς και αρκετή εμπιστοσύνη στον συγγραφέα. Δυστυχώς, απογοητεύτηκα. Σοκαρίστηκα, βασικά. Αυτό το βιβλίο είναι τόσο διαφορετικό από τα προηγούμενα, που αναρωτιέσαι αν το έγραψε ο ίδιος άνθρωπος. Κι όμως, αναγνωρίζεις από το στυλ της γραφής ότι είναι ο Lewis, αλλά αυτός είναι ένας Lewis σκοτεινός και καθόλου συμπαθητικός. Όποια δυσκολία κι αν περνούσαν οι χαρακτήρες του και η Νάρνια στα προηγούμενα βιβλία, πάντα ο τρόπος του είχε ένα φως, μία ζωντάνια, χρώματα κι ελπίδα. Εδώ, έχει δύσει κάθε φως και επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, η πικρία, η κακία, το θανατικό. Και τα Έγκατα της Γης στον Ασημένιο Θρόνο, απείρως πιο φωτεινά ήταν.

  Η Τελευταία Μάχη, εκτός από βαρύ για τα παιδιά βιβλίο, είναι και άκρως προβληματικό. Η σύγκρουση ανάμεσα στους Ναρνιανούς και τους Καλορμινέζους αποτελεί έναυσμα για να εξαπολύσει ο συγγραφέας έναν ανεξήγητο βομβαρδισμό ρατσιστικών σχολίων και εκφράσεων. Και όχι, δεν δικαιολογούνται όλα από το γεγονός ότι έγραφε τη δεκαετία του ’50. Άλλωστε, τότε μπορεί κάποια πράγματα να ήταν αποδεκτά, τώρα όμως βρισκόμαστε στο 2020, κι ο κόσμος έχει προχωρήσει: κάποια πράγματα δεν είναι πλέον αποδεκτά. Σε ένα βιβλίο ενηλίκων, ο αναγνώστης έχει την κριτική σκέψη να κάνει τον διαχωρισμό, να καταλάβει τη διαφορά των δεκαετιών και των αντιλήψεων. Στα παιδιά αυτή η κριτική σκέψη δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη.

  Ανατρίχιασα στη σκέψη τα παιδιά να επαναλάβουν χαρακτηρισμούς που θα διαβάσουν στο βιβλίο αυτό προς μελαμψούς συμμαθητές τους. Άλλο προβληματικό θέμα είναι το μένος προς τη Σούζαν, η επικριτικότητα και η κοροϊδία προς αυτήν, στα οποία ένας σύγχρονος ενήλικας αναγνωρίζει μισογυνικά στοιχεία, μιας και η Σούζαν ήταν η μοναδική που –άκουσον, άκουσον– τόλμησε να κάνει διαφορετικές επιλογές από τα αδέλφια της, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με εξοστρακισμό από την οικογένειά της και να μην «ανταμειφθεί» όπως αυτά στο τέλος. Η οποία ανταμοιβή ακροβατεί ανάμεσα σε αυτό που αναγνωρίζω ότι θα ήθελε να πει ο Lewis και στη ρομαντικοποίηση του θανάτου, επίσης αναγνωρισμένα επικίνδυνο θέμα για την προεφηβεία.

  Θα πρότεινα τα παιδιά να σταματήσουν στον Ασημένιο Θρόνο, το έκτο βιβλίο, και να διαβάσουν την Τελευταία Μάχη σε μεγαλύτερη ηλικία, οπότε και θα μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τα μηνύματά της. Εάν πρέπει ντε και σώνει να διαβαστεί αυτό το βιβλίο από ένα παιδί, επειδή ενδεχομένως επιθυμεί να ολοκληρώσει τη σειρά, τότε είναι καλύτερο να διαβαστεί με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα, ο οποίος με αγάπη και υπομονή θα του εξηγεί κάποια πράγματα.

  Περίληψη:  Η Νάρνια… όπου επικρατεί ο απόλυτος φόβος… όπου η πίστη δοκιμάζεται… όπου κάθε ελπίδα μοιάζει να έχει χαθεί.

  Τις τελευταίες μέρες της Νάρνια, η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή – όχι από το εξωτερικό, αλλά από εσωτερικό εχθρό. Τα ψέματα και η προδοσία επικρατούν, και μόνο ο βασιλιάς και μια μικρή ομάδα που τον ακολουθεί πιστά μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή του κόσμου τους, στο συγκλονιστικό αυτό τέλος του Χρονικού της Νάρνια.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η Τελευταία Μάχη

  Συγγραφέας: C. S. Lewis

  Σειρά: Το Χρονικό της Νάρνια, Βιβλίο 7ο

  Εκδόσεις: Κέδρος

  Έτος έκδοσης: 1996

  Σελίδες:  216

  ISBN: 978-960-04-1142-3

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here