Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Η τελευταία πινιάτα - Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  Η τελευταία πινιάτα – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  -

  Η τελευταία πινιάτα

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αναγνωστικά, η νέα χρονιά ξεκίνησε με ένα υπέροχο βιβλίο από τις εκδόσεις Καστανιώτη. «Η τελευταία πινιάτα» της συγγραφέως Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, σε εικονογράφηση Χρύσας Σπυρίδωνος.

  Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η πινιάτα και χρησιμοποιείται  σε παιδικά πάρτι. Μια κατασκευή που λέγεται ότι έφερε ο Μάρκο Πόλο από την Κίνα. Τη συναντάμε στην Ισπανία, αλλά και στο Μεξικό, όπου εκεί την αγαπούν ιδιαίτερα.

  Μέσα από τη μυθοπλασία αλλά και τις πανέμορφες εικόνες, οι αναγνώστες μεταφέρονται νοερά στο Μεξικό και γνωρίζουν τον Δον Φουλχένσιο, που κατασκεύαζε πινιάτες και τις πουλούσε πάντα γεμάτες. Στο μαγαζί του, για τα πρώτα γενέθλια της κόρης τους, πήγαν οι γονείς της Πεπίτα, για να αγοράσουν μια πινιάτα γεμάτη με καραμέλες.

  Κάθε χρόνο, μια νέα πινιάτα αγοραζόταν για τα γενέθλια του κοριτσιού. Και καθώς μεγάλωνε η Πεπίτα, ζητούσε από τον Δον Φουλχένσιο να γεμίζει με διαφορετικά πράγματα την πινιάτα της.

  Η πινιάτα των τρίτων γενεθλίων της Πεπίτα είχε μέσα μπισκότα. Αλλά τι μπισκότα! Τριμμένα! Ψίχουλα που, όταν η πινιάτα έσπασε, σκόρπισαν σε κάθε γωνιά, κάνοντας την Πεπίτα να στεναχωρηθεί που δεν μπορούσε να τα φάει και τη μαμά της να στεναχωρηθεί που δεν μπορούσε να τα σκουπίσει.

  Μα κάθε φορά, αυτά που ζητούσε η Πεπίτα είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστρέφουν το πάρτι γενεθλίων της. Εκείνη όμως πήγαινε κάθε χρόνο στο μαγαζί του Δον Φουλχένσιο, μέχρι που έγινε 18 ετών. Όταν μπήκε στο κατάστημα για να παραγγείλει την πινιάτα της, δεν βρήκε τον αγαπημένο της Φουλχένσιο, αλλά έναν νεαρό που του έμοιαζε πολύ…

  Μια όμορφη, διασκεδαστική, αλλά συνάμα τρυφερή ιστορία μάς παρουσιάζει η συγγραφέας, γνωρίζοντάς μας όχι μόνο κάποια στοιχεία από την κουλτούρα του Μεξικού, αλλά και μεγάλες αλήθειες της ζωής που αξίζει να τις ακολουθήσουμε.

  Η τελευταία πινιάτα – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι αναγνώστες, γιατί τα καλά βιβλία έχουν να προσφέρουν σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία.

  Εύχομαι η χρονιά αυτή να έχει πολλά όμορφα βιβλία σαν και το βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου «Η τελευταία πινιάτα».

  Περίληψη: Οι πινιάτες του δον Φουλχένσιο ήταν οι πιο φημισμένες σ’ ολόκληρο το Μεξικό. Κι αυτό επειδή δεν τις πουλούσε άδειες, αλλά γεμάτες. 

  Απ’ αυτόν οι γονείς της Πεπίτα αγόρασαν για τα πρώτα της γενέθλια μια πινιάτα γεμάτη καραμέλες. Απ’ αυτόν αγόρασαν και για τα δεύτερά της γενέθλια μια πινιάτα γεμάτη σοκολατάκια. Απ’ αυτόν πήραν και την πινιάτα για τα τρίτα της γενέθλια, τότε που για πρώτη φορά πήγε και η Πεπίτα μαζί τους για να τον γνωρίσει. Έκτοτε κάτι παράξενο άρχισε να συμβαίνει. Κάθε χρονιά η Πεπίτα έλεγε στον δον Φουλχένσιο με τι ήθελε να γεμίσει την πινιάτα της. Κι εκείνος κάθε χρονιά ακολουθούσε πιστά την επιθυμία της, ωστόσο μέσα από την πινιάτα έβγαινε κάτι διαφορετικό. Κάτι που χαλούσε το πάρτι. Κάθε χρονιά. Μέχρι την τελευταία. Μέχρι την τελευταία πινιάτα…                                            

  Ένα βιβλίο που μιλά με πολύ διασκεδαστικό τρόπο για τις μεγάλες αλήθειες που μπορεί να κρύβονται σε πολύ μικρά πράγματα.

  Η τελευταία πινιάτα - Κωνσταντίνα ΤασσοπούλουΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος Η τελευταία Πινιάτα

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  Εικονογράφος: Χρύσα Σπυρίδωνος

  Εκδόσεις: Καστανιώτη 

  ISBN: 978-960-03-6643-3

  Ημ. Έκδοσης: 1/11/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here