Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Η Αγγελίνα - Ξένια Καλογεροπούλου

  Η Αγγελίνα – Ξένια Καλογεροπούλου

  -

  Η Αγγελίνα

   Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στην εκπνοή του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μάρτης το νέο βιβλίο της Ξένιας Καλογεροπούλου «Η Αγγελίνα», σε εξαιρετική εικονογράφηση του Daniel Egneus.

  Η ΑγγελίναΕίχα την τύχη να βρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Pick a book και άκουσα τη συγγραφέα να το αφηγείται στο κοινό, με μοναδικό τρόπο. Λίγο πριν ξεκινήσει η αφήγηση, η κυρία Καλογεροπούλου, μας πληροφόρησε ότι χρειάστηκαν δεκατρία χρόνια για να γραφτεί το συγκεκριμένο βιβλίο. Η Αγγελίνα είναι μια από τις αγαπημένες της ηρωίδες, ενώ η ίδια ενθουσιάστηκε με την εικονογράφηση, καθώς ο εικονογράφος έκανε την ηρωίδα της όπως την είχε φανταστεί κι ακόμα καλύτερη.

  Η κυρία Καλογεροπούλου έπλασε μια ξεχωριστή ηρωίδα. Δυναμική, έξυπνη, πεισματάρα, αλλά και προκομμένη. Το παραμύθι της διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός κλασικού παραμυθιού. Δοκιμασίες, μαγικά στοιχεία. Αλλά η ηρωίδα εδώ είναι σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή από τις ηρωίδες των κλασικών παραμυθιών, που όλοι – λίγο ή πολύ – έχουμε διαβάσει.

  Και μια νύχτα που δεν είχε ούτε φεγγάρι ούτε φώτιζαν τα αστέρια, έχασε το δρόμο της. Δεν ήξερε πια που πήγαινε, όμως και πάλι συνέχιζε να περπατάει. Φύσαγε παγωμένος αέρας και έριχνε χιονόνερο, και η Αγγελίνα είχε απελπιστεί. Κάπου έπρεπε να μπει να ζεσταθεί, αλλά σπίτι δεν φαινόταν πουθενά. Τότε έπεσε μια μεγάλη αστραπή και φωτίστηκε ο τόπος. Και η Αγγελίνα είδε πως δίπλα της ήταν ένας τοίχος τόσο ψηλός που δεν μπορούσες να δεις τι είχε από πίσω.

  Είναι φουρνάρισσα και καθημερινά ζυμώνει ψωμιά, τσουρέκια και κουλούρια. Θέλει να παντρευτεί, μα επιθυμεί έναν σύζυγο αλλιώτικο. Μια μέρα, εκεί που ζυμώνει και φαντάζεται τον άνδρα τον διαφορετικό, ξεχνιέται μέσα στις σκέψεις της και ζυμώνει ένα τσουρέκι ίσαμε το μπόι της, που μοιάζει με άνθρωπο. Όταν ψήνει το τσουρέκι και δαγκώνει λίγο το μικρό δακτυλάκι του, ο «τσουρεκάνθρωπος» αποκτά ζωή.

  Είναι ο Ζυμωτός της, ο άνδρας ο αλλιώτικος που έχει ονειρευτεί. Παντρεύονται και ζουν χαρούμενοι, δουλεύοντας στον φούρνο και τραγουδώντας στο σπίτι τους. Μα όλα τα όμορφα κάποτε τελειώνουν και έτσι έρχονται δοκιμασίες για την Αγγελίνα και τον Ζυμωτό, όπως άλλωστε και σε όλα τα κλασικά παραμύθια.

  Η Αγγελίνα θα δοκιμαστεί πολύ. Θα βρεθούν στον δρόμο της εμπόδια, μα διαθέτει πείσμα, επιμονή και υπομονή. Αυτό που επιθυμεί είναι να βρίσκεται με τον άνδρα τον αλλιώτικο, τον Ζυμωτό της…

  Οι εκδόσεις Μάρτης, για ακόμα μια φορά, μας παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό βιβλίο, από αυτά που μια ανάγνωση δεν είναι αρκετή. Ένα παραμύθι που θες να το διαβάσεις ξανά και ξανά και να ταξιδέψεις μαζί του σε καιρούς αλλοτινούς και μέρη μαγικά.

  Περίληψη:

  Αυτός δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι αλλιώτικος.
  Έναν τέτοιον άντρα ήθελα πάντοτε να βρω.

  Όταν η αρχόντισσα Δεβόρα αντικρίζει τον Ζυμωτό, τον ερωτεύεται και αποφασίζει να τον πάρει μαζί της στο μακρινό Αλχαμερίδο. Η Αγγελίνα δεν χάνει ούτε στιγμή. Ξεκινάει αμέσως για ένα μεγάλο ταξίδι, προσπαθώντας να ξαναβρεί τον αγαπημένο της. Περπατάει νύχτα μέρα γιαλό – γιαλό, κι ούτε ο καυτερός ήλιος, ούτε το χιόνι και η παγωνιά, ούτε οι τοίχοι που δεν έχουν πόρτες μπορούν να τη σταματήσουν.

  Η Ξένια Καλογεροπούλου δημιουργεί την Αγγελίνα, μια «αλλιώτικη» ηρωίδα, επίμονη και απτόητη, που ζωντανεύει μέσα από τις εκρηκτικές εικόνες του Daniel Egnéus.

  Η ΑγγελίναΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η Αγγελίνα

  Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου

  Εικονογράφος: Daniel Egneus

  Εκδόσεις: Μάρτης

  Ημ Έκδοσης: 11/2018

  ISBN: 9786188286498

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here