Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Μια φλόγα στο σκοτάδι - Μαρία Ρουσάκη

  Μια φλόγα στο σκοτάδι – Μαρία Ρουσάκη

  -

  Μια φλόγα στο σκοτάδι

   Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Ρουσάκη «Μια φλόγα στο σκοτάδι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9+. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Κατερίνας Ράπτη.

  Η Μαρία Ρουσάκη μας παρουσιάζει τη συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ. Ενός κοριτσιού που χάνει την όραση και την ακοή του, όταν ήταν μόλις δεκαεννιά μηνών, εξαιτίας μιας σοβαρής ασθένειας.

  Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολα για όλη την οικογένεια της Έλεν. Το μικρό κορίτσι μεγαλώνει σε έναν κόσμο που δεν τον βλέπει, ούτε τον ακούει. Μέχρι που στη ζωή της έρχεται η Άνν Σάλιβαν. Μια νεαρή δασκάλα που ξεπέρασε τα δικά της προβλήματα όρασης και με πολλή επιμονή και υπομονή θα προσπαθήσει να εκπαιδεύσει την Έλεν, για να επικοινωνεί με τους γύρω της.

  Ένα εξαιρετικό βιβλίο, όχι μόνο για μικρούς αναγνώστες. Δεν είναι μόνο η ιστορία της Έλεν που γίνεται γνωστή στους αναγνώστες του βιβλίου. Μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία προβάλλεται η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Για τον άνθρωπο τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, φτάνει μόνο να το θελήσει με όλο του το είναι. Αν το θελήσει πραγματικά, όλα τα εμπόδια θα τα ξεπεράσει. Η ανθρώπινη θέληση μπορεί να κάνει θαύματα.

  «Όταν διαβάζω τα χείλη σου είναι πιο εύκολο! Όμως κι εγώ θα’ θελα να μιλάω σαν εσένα» έλεγε στη δασκάλα της με παράπονο.

  Λίγους μήνες αργότερα, οι δάσκαλοι του ινστιτούτου και ο κύριος Ανάγνος, αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια νέα μέθοδο. Το Μάρτιο του 1890, η Έλεν γνώρισε τη κυρία Μαίρη Λάμσον, που όπως της είπαν, θα της μάθαινε να μιλάει.

  «Θα μπορέσω πραγματικά να μιλήσω»; ρωτούσε την Άνν με λαχτάρα και απαντούσε στον εαυτό της: «Και βέβαια. Θα βάλω τα δυνατά μου και θα τα καταφέρω».

  Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου μπορεί να είναι η Έλεν Κέλερ, αλλά η συγγραφέας πετυχαίνει να προβάλλει με εξαιρετικό τρόπο την προσωπικότητα της Σάλιβαν. Μια γυναίκα που δεν έπαψε στιγμή να ενθαρρύνει τη μαθήτριά της και να στέκεται δίπλα της σε κάθε της νέα προσπάθεια προκειμένου να πετύχει όλα όσα είχε ονειρευτεί.

  Περίληψη: Σε ηλικία μόλις δεκαεννέα μηνών η Έλεν Κέλερ έχασε την ακοή και την όρασή της από μια σοβαρή ασθένεια. Ως τα επτά της χρόνια ζούσε μπερδεμένη, χωρίς να μιλάει, να βλέπει και να ακούει.
  Μέχρι που η Ανν Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, ανέλαβε την εκπαίδευσή της και της αποκάλυψε τη μαγεία των λέξεων. Με επιμονή και υπομονή της έμαθε να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω της, να γράφει, να διαβάζει, να μιλάει με τη νοηματική και σιγά σιγά με τη φωνή της.
  Έτσι η Έλεν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, βγήκε από το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζούσε, μορφώθηκε, ταξίδεψε κι έγινε σύμβολο ελπίδας και δύναμης για γενιές ολόκληρες. Το φως της εκπέμπει μέχρι και σήμερα, μέσα από την ιστορία της συγκλονιστικής ζωής της.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Μια φλόγα στο σκοτάδι

  Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

  Εκδόσεις: Κέδρος

  Έτος Α’ έκδοσης: 2012 Έτος Βέκδοσης : 2017

  ISBN: 978-960-04-4243-4

  Σελ.: 80

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here