Από τις εκδόσεις γραφή κυκλοφορούν τα βιβλία «Η Αλφάβητος της Γενέθλιας Γης» και «Ο σοφός γάτος Ρουρούνος» της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου. Η πιανίστα και συνθέτρια γράφει μια ποιητική συλλογή και ένα αφήγημα που είναι άκρως συνδεδεμένα με τη μουσική.
Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
«Η Αλφάβητος της Γενέθλιας Γης» είναι μια ποιητική συλλογή πολύ διαφορετική από ό,τι συνήθως διαβάζουμε. Αποτελείται από είκοσι τέσσερα ποιήματα, ένα ποίημα για κάθε γράμμα της ελληνικής γλώσσας, και αποδεικνύει τη σχέση μουσικής και λόγου.
Ξόρκι
Ξορκίζω το τίποτα
σε ξερνώ ή σε ξεπερνώ
άσε με να ξεχαστώ στο τίποτα.
Άσε με να ξεφύγω από την ξέφρενη πορεία σου
γιατί δεν μπορώ πια να διακρίνω τις ξέρες
ξιφουλκώ με τις ξαστεριές
ξωμάχος σε ένα ξέφωτο ύπνου
με καταιγίδες ξαγρυπνώ και ξαναπεθαίνω.
Αν ήξερες με τι καημούς ξοδεύομαι
και στα σοκάκια της πανωλεθρίας
στα ξένα
ξημερώνομαι.
Περιγραφή: Η Αλφάβητος της Γενέθλιας Γης ξεδιπλώνεται σε 24 ποιητικά συμβάντα, ένα για κάθε γράμμα, 24 ψυχικά τοπία με συνεκτικό ιστό τα ηχοχρώματα των γραμμάτων της ελληνικής γλώσσας.
Η Γενέθλια Γη έχει αλφάβητο, φωνή και μνήμη.
Στοιχεία Βιβλίου
Τίτλος: Η Αλφάβητος της Γενέθλιας Γης
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
Εκδόσεις: γραφή
ΙSBN: 978-618-255-005-2
Ημ. Έκδοσης: 09/2026
Το δεύτερο βιβλίο είναι ένα αφήγημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία, μουσική και σαρκασμό. Ήρωας της συγγραφέως ένας γάτος αδέσποτος που βρίσκει θαλπωρή στο σπίτι της. Ένας γάτος που ζούσε στη φύση και τώρα μένει σε ένα σπίτι με πιάνο. Τα σκίτσα του βιβλίου είναι του Παναγιώτη Γάφου.
Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο γάτος Ρουρούνος μιλάει για τις αλλαγές στη ζωή του, τη σχέση του με τη «μαμά» του που του άνοιξε το σπίτι της, την αγάπη του για τα βιβλία, για τα όνειρά του, και τον έρωτα.
Προσαρμόστηκα γρήγορα. Στους βραδινούς μου περιπάτους, αντί να περιφέρομαι στους αγρούς όπου όλα κινούνταν, αντί να χαζεύω τον ασημένιο δίσκο του φεγγαριού που παίζει με τα σύννεφα και να απολαμβάνω την απαλή αύρα και τον δυνατό άνεμο ή να κυνηγάω μέσα στις πλεγμένες φυλλωσιές και τους θάμνους, τώρα περιφέρομαι μέσα στο σπίτι εξερευνώντας τον ακίνητο κόσμο των επίπλων.
Ο γάτος, με αφοπλιστική ειλικρίνεια αλλά και με έντονη δόση σαρκασμού, σχολιάζει τις συνήθειες των ανθρώπων, όλα όσα βλέπει στο σπίτι. Αναφορές κάνει στην έννοια του χρόνου, στη μουσική, στα βιβλία και τη συγγραφή.
Προσπαθώ να αφομοιώσω τις πνευματικές μου εμπειρίες και τις γνώσεις που συσσωρεύω κατά τη διάρκεια των νυχτερινών μου περιπλανήσεων στα ράφια της βιβλιοθήκης και στις στοές των ιδεών. Παράλληλα όμως η έμφυτη εξυπνάδα και η περιέργειά μου οξύνθηκε. Άρχισα να βλέπω εξαντλητικές λεπτομέρειες στον κόσμο γύρω μου και όσα οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν, πριν τα αναλύσουν, μετρήσουν ή αποδείξουν. Μπορώ να διακρίνω το καθημερινό, το θαυμαστό, το ελάχιστο και το πάρα πολύ.
Εν κατακλείδι, ένα κείμενο μικρής έκτασης, πλούσιο όμως σε μηνύματα που προσφέρουν τροφή για σκέψη.
Περιγραφή: Η ιστορία ενός γάτου που μεγάλωσε στους αγρούς και μετακόμισε σ’ ένα σπίτι με πιάνο.
Από γάτος των αγρών, αντί να γίνει αστός, εξελίχθηκε σε αυτοδίδακτο λόγιο με προσδοκίες και ιδανικά, που εκπλήσσεται με τους ανθρώπους, τους μιμείται αλλά και τους σατιρίζει με σοφία και αθωότητα.
Ανάμεσα σε βιβλία, μουσική, τέχνη και μικρές περιπέτειες της καθημερινότητας, ο Ρουρούνος ανακαλύπτει τον κόσμο των ιδεών και επιχειρεί, με τη δική του αφοπλιστική λογική, να κατανοήσει τις παράξενες συνήθειες των ανθρώπων — και ίσως τελικά τον ίδιο τον άνθρωπο.
Στοιχεία Βιβλίου
Τίτλος: Ο σοφός γάτος Ρουρούνος
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
Εικονογράφος: Παναγιώτης Γάφος
Εκδόσεις: γραφή
ΙSBN: 978-618-255-003-8
Ημ. Έκδοσης: 09/2026
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ