Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Η Έλλα στο περιθώριο - Cath Howe

  Η Έλλα στο περιθώριο – Cath Howe

  -

  Η Έλλα στο περιθώριο

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Όταν ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, μπορεί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον κι ενός ενήλικα αναγνώστη, τότε το βιβλίο είναι καλό. Αναφέρομαι στο βιβλίο της Cath Howe «Η Έλλα στο περιθώριο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απευθύνεται σε ηλικίες 10+.

  Η Έλλα στο περιθώριοΌταν ο πατέρας της Έλλα φυλακίζεται, εκείνη αναγκάζεται να μετακομίσει με τη μητέρα και τον αδελφό της. Κάνουν μια νέα αρχή όπως επιθυμεί η μητέρα της για να ξεχάσουν τα δυσάρεστα γεγονότα. Νέα γειτονιά, νέο σχολείο, νέο σπίτι.

  Η Έλλα στο καινούριο της σχολείο δεν γνωρίζει κανέναν και κανείς δεν γνωρίζει το μυστικό της. Αισθάνεται άσχημα και μόνη. Όταν την πλησιάζει η Λίντια, το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου για να γίνουν φίλες, η Έλλα δεν μπορεί να πιστέψει πόσο τυχερή είναι.

  Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Για να ανήκει στη παρέα των δημοφιλών του σχολείου, η Έλλα θα αναγκαστεί να κάνει ό,τι της ζητήσει η Λίντια. Χαίρεται που ανήκει κάπου κι έχει φίλες, αλλά το τίμημα είναι μεγάλο. Όταν θα συνειδητοποιήσει το κακό που έχει προκαλέσει για να είναι αρεστή, τότε όλα θα αλλάξουν.

  Παρακολούθησα ένα κορίτσι που το έλεγαν Λίντια. Συνέχεια ήταν περικυκλωμένη από άλλα κορίτσια. Κρατιόντουσαν από το χέρι και μιλούσαν ψιθυριστά. Είχε στιλπνά καστανά μαλλιά με πολλά κοκαλάκια. Άψογη. Το γέλιο της ηχούσε σαν μελωδία με χαρούμενες νότες. Όταν γελούσε, αμέσως έκανε το ίδιο και κάποια από τις φίλες της σαν να’ λεγε: «Ουάου, Λίντια! Δεν έχω ξανακούσει πιο αστείο πράγμα στη ζωή μου». Κι ένιωθες λες κι ήταν πράγματι έτσι.

  Η συγγραφέας θίγει προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στις σύγχρονες κοινωνίες. Πολλοί αναγνώστες θα βρουν στοιχεία του χαρακτήρα τους στους ήρωες του μυθιστορήματος.

  Η φιλία για τα παιδιά είναι σημαντική. Όλα σχεδόν επιθυμούν να έχουν μεγάλο κύκλο γνωριμιών και να είναι δημοφιλή. Βέβαια υπάρχουν και εκείνα που βρίσκονται στο περιθώριο, στο τελευταίο θρανίο, απομονωμένα από τα υπόλοιπα παιδιά χωρίς κανείς να τους δίνει σημασία. Έτσι όταν τα πλησιάσει κάποιος συμμαθητής τους και ζητήσει τη φιλία τους, αισθάνονται απίστευτα τυχερά που κάποιος ασχολήθηκε μαζί τους και ιδιαίτερα όταν αυτός ο κάποιος είναι περιζήτητος στο σχολείο.

  Η συγγραφέας χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο τα δύσκολα θέματα που θίγει στο βιβλίο της. Ένα απολαυστικό βιβλίο, που δίνει τροφή για σκέψη στους αναγνώστες του. Ένα βιβλίο που προκαλεί συγκίνηση αλλά και λύτρωση.

  Περίληψη: Η Έλλα βρίσκεται σε μια καινούρια πόλη. Στο νέο της σχολείο και μην έχοντας μαζί της την Γκρέις, την παιδική της φίλη, νιώθει πολύ μόνη. Η προσαρμογή δεν είναι εύκολη. Ο καλύτερος τρόπος να ενσωματωθεί είναι να μπει στην παρέα της Λίντια, του πιο δημοφιλούς κοριτσιού στην τάξη. Κάνει το παν γι’ αυτό αγνοώντας τα εμφανέστατα στραβά του χαρακτήρα της

  Η Έλλα στο περιθώριοΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η Έλλα στο περιθώριο

  Συγγραφέας: Cath Howe

  Μεταφραστής: Δέσποινα Δρακάκη

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-1579-0

  Ημ. Έκδοσης: 20/09/18

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here