Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η Κόρη των Μαργαριταριών - Lucinda Riley

  Η Κόρη των Μαργαριταριών – Lucinda Riley

  -

  Η Κόρη των Μαργαριταριών – Lucinda Riley

  Η τέταρτη ιστορία της σειράς Οι Κόρες των Αστεριών, με την Κέκε να πρωταγωνιστεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας με πρώτη στάση την Ταϊλάνδη και δεύτερη την Αυστραλία. Η διαφορά με τις προηγούμενες αδελφές είναι πως η Κέκε αποφασίζει να βρει τις ρίζες της εξαιτίας μιας κληρονομιάς και μίας παλιάς φωτογραφίας, και όχι λόγω των στοιχείων που της άφησε ο Πα Σαλτ, ο άντρας που την είχε υιοθετήσει.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Ο Πα Σαλτ έχει πεθάνει. Μοναδικό στήριγμα της Κέκε είναι η αδελφή της η Σταρ, με την οποία από μωρά είναι πάντα μαζί και συμπληρώνουν η μία την άλλη. Όμως, όταν η Σταρ βρίσκει την καταγωγή της και μία νέα οικογένεια να ανήκει, η Κέκε αισθάνεται προδομένη και πληγωμένη. Παρατάει τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών. Αποφασίζει να κάνει αυτό που πάντα έκανε: να ταξιδέψει στον κόσμο. Προορισμός της αυτή τη φορά είναι μια χώρα που φοβάται, η Αυστραλία. Ξέρει πως κάποιος την περιμένει εκεί. Της έστειλε ένα μεγάλο ποσό ως κληρονομιά και μία φωτογραφία που απεικονίζει δύο άντρες. 

  …συλλογιζόμουν πως αυτό που με πονούσε περισσότερο δεν ήταν το γεγονός ότι η Σταρ είχε βρει καινούριο σύντροφο στη ζωή και δουλειά, αλλά ότι, σιγά σιγά και βασανιστικά, είχε αποτραβηχτεί από εμένα. Ίσως νόμιζε πως θα ζήλευα, πως θα την ήθελα όλη δική μου, πράγμα που δεν ίσχυε. Την αγαπούσα περισσότερο από καθετί και το μόνο που ήθελα ήταν να τη βλέπω ευτυχισμένη.

  Πρώτη στάση στην Ταϊλάνδη, για να απολαύσει μερικές μέρες γεμάτες κολύμπι και ξεγνοιασιά. Εκεί γνωρίζει έναν μυστηριώδη άντρα με τον οποίο περνά τις μέρες της και μαθαίνει να εμπιστεύεται. Ο Έις έχει μυστικά τα οποία η Κέκε κατά λάθος προδίδει, εν αγνοία της. Φτάνοντας στην Αυστραλία μαθαίνει το κακό που έχει προκαλέσει. 

  Προέχει όμως να βρει την οικογένειά της. Με τη βοήθεια μιας νέας φίλης που αποκτά, της Κρισί, η Κέκε ξεκινά το ταξίδι της αναζήτησης. Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της την οδηγούν στην ενδοχώρα. Μέσα από την Κέκε γνωρίζουμε κι εμείς την ιστορία των Αβορίγινων με τις παραδόσεις και τις λατρευτικές τους συνήθειες, τη ζωή των πρώτων Ευρωπαίων μεταναστών στην Αυστραλία και τον παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος των μαργαριταριών. Ο Φραγκίσκος Αβραάμ είναι το πρόσωπο κλειδί και αποτελεί πηγή έμπνευσης για την Κέκε να βρει τον δρόμο της προς την αυτογνωσία αλλά και τη ζωγραφική. 

  …ευχήθηκα να ήξερα τις κατάλληλες λέξεις για να μπορούσα να εκφράσω όσα σκεφτόμουν. Γιατί ένιωθα πράγματα που δεν κατάφερνα να εξηγήσω με λόγια παρά μονάχα μέσα από τους πίνακες που ζωγράφιζα ή, τελευταία, μέσα από την καλλιτεχνική εγκατάσταση που είχε καταλήξει να μου γίνει μεγάλο πάθος.

  Ο αστερισμός των Πλειάδων από τον οποίο η Κέκε πήρε το όνομά της, Κελαινώ, έχει έντονη παρουσία στην αφήγηση, μιας και για τους Αβορίγινες οι Πλειάδες κατέχουν τη θέση θεότητας. Κάτω από τον ουρανό της Αυστραλίας που τα αστέρια είναι πιο φωτεινά από οπουδήποτε αλλού, ταξιδεύει και ο αναγνώστης εκατό χρόνια πριν, και γνωρίζει την Κίτυ. 

  Το 1906, η Κίτυ ΜακΜπράιντ, ως συνοδός μιας πλούσιας κυρίας στην Αυστραλία που θέλει να επισκεφτεί την οικογένειά της, φτάνει στην Αυστραλία. Εκεί, η Κίτυ γνωρίζει τους δίδυμους Μέρσερ. Ο Άντριου, σοβαρός και μάλλον βαρετός. Ο Ντράμοντ, απερίσκεπτος και περιπετειώδης. Τη διεκδικούν και οι δύο. Κι ενώ η Κίτυ γοητεύεται από τον Ντράμοντ, καταλήγει να παντρευτεί τον Άντριου και μετακομίζει μαζί του στο Μπρουμ, μία μικρή πόλη που στεγάζει τις επιχειρήσεις αλιείας μαργαριταριών. Ο γάμος δεν είναι ό,τι ονειρευόταν η Κίτυ για το μέλλον. Ο Άντριου, υπερβολικά αφοσιωμένος στο να ξεπεράσει τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση, αφήνει την Κίτυ συχνά μόνη με τον γιο τους. Υπό την προστασία της Κίτυ, στο σπίτι ζουν και η Καμίρα με την κόρη της, Αβορίγινες. Τα δύο παιδιά συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, πέρα από φυλετικούς και οικονομικούς περιορισμούς. 

  Όταν το καράβι που μεταφέρει τους άντρες της οικογένειας Μέρσερ από την Αγγλία στην Αυστραλία βυθίζεται και όλοι πνίγονται, η Κίτυ καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον της επιχείρησης αλλά και με τη ζωή της. Διχάζεται ανάμεσα στο σωστό και σε αυτό που επιθυμεί η καρδιά της. 

  Και το ήθελε. Ο Θεός να τη συγχωρέσει, αλλά το ήθελε… Με τι τίμημα όμως; Η Κίτι ήξερε ότι θα ήταν ένα τίμημα βαρύ, αλλά μετά τις ζωές που είχαν χαθεί τις τελευταίες βδομάδες, τι σημασία είχε; Αν η ζωή στην Αυστραλία της είχε διδάξει κάτι, ήταν το γεγονός ότι η ζωή ήταν εύθραυστη· για όλα αποφάσιζε η φύση και δεν της καιγόταν καρφάκι για το χάος που προκαλούσε σε όσους κατοικούσαν στη γη της.

  Η σχέση που υπάρχει μεταξύ της Κίτυ και της Κέκε είναι περίπλοκη. Η Lucinda Riley υφαίνει έναν τεράστιο ιστό γύρω από τον μύθο και την πραγματικότητα, εμπλέκοντας έντεχνα τις ζωές πολλών ανθρώπων και προσφέροντας ένα πλούσιο σε εικόνες και παράλληλες ιστορίες μυθιστόρημα. 

  Στην Κέκε, το ταξίδι αυτό χαρίζει χρόνο να ανακαλύψει τον εαυτό της και τι πραγματικά επιθυμεί στη ζωή της. Εκτός από τις ρίζες της, βρίσκει την κλίση της στην τέχνη, αλλά και τους τρόπους να εκφράζεται και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Μια χαμένη ψυχή, μία ανυπεράσπιστη καρδιά περιπλανάται στη Χώρα του Ποτέ Ποτέ και μαθαίνει πως η ομορφιά είναι εσωτερική υπόθεση. Υπερνικά τους φόβους και τις προκαταλήψεις της και οδηγείται, σταδιακά, σε ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και πληρότητας. Η γνωριμία με τον εαυτό της τής προσφέρει και τη διαύγεια να αντιμετωπίσει με σθένος προβλήματα και να βοηθήσει τους ανθρώπους που άγγιξαν την ψυχή της. 

  …διασταύρωση δύο πολιτισμών οι οποίοι εδώ και διακόσια χρόνια πάσχιζαν ακόμη να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο. Η Αυστραλία –κι εγώ– ήμαστε νέες και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τους εαυτούς μας.

  Η Κίτυ, στις αρχές του περασμένου αιώνα, πορεύτηκε με την καρδιά της σε έναν δαιδαλώδη κυκεώνα ενορχηστρωμένο από τη μοίρα. Πιστή στις κατηχήσεις του πάστορα πατέρα της, με γνώμονα τις αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκε, είχε μια ζωή γεμάτη προκλήσεις. Βάζοντας τον εαυτό της σε δεύτερη μοίρα, αγωνίστηκε για να προσφέρει το καλύτερο στους άλλους. Κι όταν η ζωή φαίνεται να την έχει προσπεράσει, η ίδια δέχεται να ακολουθήσει την καρδιά της και να ζήσει όλα όσα η ίδια είχε αρνηθεί παλιότερα. 

  Η συγγραφέας μαγεύει ακόμα μια φορά με την πένα της. Το ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος, μαζί με το ταλέντο της να διηγείται όμορφες ιστορίες, προσφέρουν ένα πανέμορφο ταξίδι στην Αυστραλία και σε περασμένες εποχές. Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται η ιστορία των Αβορίγινων και των Αυστραλών με ρεαλιστικότητα και απίστευτη λεπτομέρεια. Μαγικές περιγραφές τοπίων και ολοζώντανοι χαρακτήρες, συνθέτουν ένα ιστορικό ταξίδι. Η Κόρη των Μαργαριταριών συγκινεί και προσφέρει την απόλυτη αναγνωστική απόλαυση. 

  Περίληψη: Η ΚεΚε Ντ’ Απλειάζ ένιωθε πάντα ότι δεν ανήκε πουθενά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της –του μυστηριώδους δισεκατομμυριούχου Πα Σαλτ, που την είχε υιοθετήσει μαζί με τις πέντε αδελφές της–, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Παρατά τη Σχολή Καλών Τεχνών και την ίδια στιγμή βλέπει την πιο λατρεμένη αδελφή της να απομακρύνεται για να ακολουθήσει τον αγαπημένο της.
  Μες στην απελπισία αποφασίζει να αναζητήσει τις ρίζες της· τα μοναδικά στοιχεία που έχει είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία και το όνομα μιας πρωτοπόρου γυναίκας που έζησε στην Αυστραλία πριν από εκατό χρόνια. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού της είναι η Ταϋλάνδη. Εκεί η ΚεΚε γνωρίζει έναν μυστηριώδη άντρα τόσο μοναχικό όσο και η ίδια, ο οποίος, όμως, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό…
  Όταν φτάνει στον προορισμό της, αρχίζει να πιστεύει ότι τούτη η άγρια, αχανής ήπειρος της Αυστραλίας θα μπορούσε να της προσφέρει κάτι που η ίδια μέχρι τότε θεωρούσε αδύνατον· την αίσθηση ότι επιτέλους έχει βρει μια πατρίδα…
  Η κόρη των μαργαριταριών είναι το τέταρτο καθηλωτικό βιβλίο της best seller σειράς της Lucinda Riley που βασίζεται στον μύθο του αστερισμού των Πλειάδων.

  Στοιχεία βιβλίου

  Η κόρη των μαργαριταριώνΤίτλος: Η κόρη των μαργαριταριών

  Σειρά: Οι Κόρες των Αστεριών – Βιβλίο 4ο

  Συγγραφέας: Lucinda Riley

  Μετάφραση: Σοφία Τάπα

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Σελίδες: 752

  Έτος έκδοσης: 2018

  ISBN: 978-960-605-448-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα – Ελευθερία Παπαδημητρίου

  Από τις εκδόσεις Φίλντισι κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Ελευθερίας Παπαδημητρίου «Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα», σε εικονογράφηση Δανάης Δάφνη-Μητσάκου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Αναμφισβήτητα, η...

  Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα – Έφη Αργυροπούλου

  Η Έφη Αργυροπούλου είναι γνωστή στις περισσότερες μητέρες από την ιστοσελίδα της Workingmoms.gr.  Μια σελίδα με θέματα για τη μητέρα, το παιδί, αλλά και...

  Οι άθλοι του Ηρακλή – Λεύκη Σαραντινού

  Οι «άθλοι του Ηρακλή» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα της συγγραφέως Λεύκης Σαραντινού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα,...

  Το Πέρασμα – Χάρης Οικονομόπουλος

  Το «Πέρασμα» είναι το τρίτο βιβλίο του Χάρη Οικονομόπουλου το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, μετά την «Τελευταία Πόρτα» και την «Αποκαθήλωση». Προσωπική άποψη:...

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) – Lucinda Riley

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) - Lucinda Riley Στην αγγλική εξοχή η Πόουζι μεγάλωσε κυνηγώντας πεταλούδες με τον πατέρα της. Όταν τα χρόνια περνούν και...

  Ο γραφέας του παλατιού – Ahmet Ümit

  Στη σύγχρονη Τουρκία, η αρχαιολογική ανασκαφή φέρνει στο φως τις πινακίδες του γραφέα του παλατιού, Πατασάνα, που έζησε πριν σχεδόν τρεις χιλιετίες. Με έναν...