Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More

  Η Κόρη του Ήλιου – Lucinda Riley

  -

  Η σειρά Οι Κόρες των Αστεριών συνεχίζει το ταξίδι στον κόσμο με το έκτο βιβλίο, Η Κόρη του Ήλιου. Από το Μανχάταν στην Κένυα, η Ηλέκτρα Ντ’ Απλειάζ γνωρίζει τις ρίζες της.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η Lucinda Riley μεταφέρει ένα μέρος της μαγείας του παρελθόντος στο σήμερα και καθηλώνει με τη νοερή περιπλάνηση σε άγνωστους πολιτισμούς. Μια ματιά στην ιστορία των Αφροαμερικανών με νοσταλγική διάθεση και ένα κράμα βιογραφικών και μυθοπλαστικών στοιχείων συνθέτουν μία έξοχη αφήγηση.

  Ο Πα Σαλτ ταξιδεύει στον κόσμο και υιοθετεί μωρά. Έξι κορίτσια βρίσκουν αγάπη και φροντίδα στο σπίτι του στην Ελβετία. Ο χαμός του επηρεάζει όλες τις κόρες του, ανάμεσά τους και την Ηλέκτρα, που ήταν η πιο αντισυμβατική. Ο αδάμαστος χαρακτήρας της την οδηγεί από τα δεκαέξι της χρόνια στο Παρίσι, να προσπαθεί να βρει τον εαυτό της. Η απόλυτη ομορφιά τής χαρίζει μία εξέχουσα θέση στον χώρο του μόντελινγκ και η δόξα και το χρήμα την οδηγούν στην απέραντη μοναξιά αλλά και στην κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών. Ο θάνατος του Πα Σαλτ θεριεύει τον πανικό μέσα της και γιγαντώνει το τέλμα στο οποίο βυθίζεται. Αρνείται τη βοήθεια των ανθρώπων που την αγαπούν, μέχρι που καταρρέει.

  Το μόνο που ήξερα ήταν ότι ήμουν απελπιστικά δυστυχισμένη και ότι ζήλευα τις αδελφές μου που είχαν μια γεμάτη κι ευτυχισμένη ζωή.

  «Πώς γίνεται, ενώ υποτίθεται ότι έχω τα πάντα, να νιώθω ότι δεν έχω τίποτα;»

  Στρέφεται για βοήθεια σε ένα κέντρο απεξάρτησης. Εκεί γνωρίζει άτομα που δίνουν τη δική τους μάχη για να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι αλλά και για να κάνουν τον κόσμο περισσότερο ανθρώπινο. Στα χέρια της φτάνει ένα γράμμα που υποτίθεται έχει σταλεί από τη γιαγιά της. Έτσι αρχίζει μία νέα περίοδος στη ζωή της Ηλέκτρας. Η εσωτερική ανασκόπηση και η αναζήτηση του παρελθόντος την οδηγούν στην αυτογνωσία και στη θέληση για μια καινούργια αρχή στη ζωή της.

  Η Στέλλα, η γιαγιά της Ηλέκτρας, εμφανίζεται στη ζωή της την κατάλληλη στιγμή. Με αφετηρία το γράμμα, ξεκινά ένα ταξίδι στην Κένυα. Ο αποικισμός αυτής της χώρας από τους λευκούς και η ζωή εκεί στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα περιγράφονται μέσα από την ιστορία της Σέσιλι, την οποία αφηγείται η Στέλλα με μοναδικό τρόπο.

  Είναι τραυματική εμπειρία να αφηγείσαι το παρελθόν, ιδίως όταν είναι το δικό σου».
  «Μα πώς είναι το δικό σου;» την πίεσα να μου πει, ακολουθώντας τη στο χολ. «Αφού εσύ δεν έχεις εμφανιστεί πουθενά ακόμη».
  «Δεν είναι κινηματογραφική ταινία, Ηλέκτρα· είναι μια αληθινή ιστορία ζωής και πρέπει να καταλάβεις τι έχει προηγηθεί ώστε να συμφιλιωθείς με όσα συνέβησαν μετά».

  Το κουβάρι της ιστορίας της Σέσιλι ξετυλίγεται αργά, καθώς η κοπέλα, θέλοντας να αποφύγει τις συνέπειες ενός διαλυμένου αρραβώνα, ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη στην Κένυα όπου ζει η νονά της. Μια ατυχής εγκυμοσύνη αναγκάζει τη Σέσιλι να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της και να δεχτεί να παντρευτεί τον Μπιλ, έναν Άγγλο άποικο που λατρεύει τη ζωή των Μασάι. Η Κένυα γίνεται η νέα πατρίδα της Σέσιλι και το όνειρό της για μητρότητα πραγματώνεται μέσα από ένα μωρό των Μασάι, το οποίο ονομάζει Στέλλα. 

  Η επίσκεψη, μετά από μερικά χρόνια, στο πατρικό της στη Νέα Υόρκη τη φέρνει αντιμέτωπη με δύο διλήμματα. Πρώτον, αν αγαπά πιο πολύ τη ζωή στην Κένυα και τον Μπιλ από όσα έχει να προσφέρει η Αμερική στην κόρη της. Δεύτερο, τη συνειδητοποίηση πως ο κόσμος στον οποίο ζει δεν δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους. Ο ρατσισμός και η κοινωνική ανισότητα των Αφροαμερικανών της δίνουν τη δύναμη να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως για την ευημερία της μικρής Στέλλα, που είναι η γιαγιά της Ηλέκτρας. 

  Έτσι, με την αφήγηση του παρελθόντος η Ηλέκτρα συνειδητοποιεί το σθένος των γυναικών που πάλεψαν για τα δικαιώματα των ασθενέστερων ενάντια στο κατεστημένο και αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει κι αυτή στο έργο τους. Οι εμπειρίες που απέκτησε από τον πρότερο έκλυτο βίο της και το διάστημα της απεξάρτησής της από τους εθισμούς της, μαζί με την παγκόσμια φήμη της ως μοντέλο, αποτελούν τα ιδανικά δεκανίκια να ξεκινήσει τον δικό της προσωπικό αγώνα.

  Τα πάντα φάνταζαν γαλήνια σε τούτο το μικρό κομμάτι της Νέας Υόρκης, τώρα όμως που είχε αντικρίσει και μια άλλη πλευρά της –μια πλευρά αμαυρωμένη από την ανέχεια και την καταπίεση–, τίποτα δεν θα μπορούσε να ήταν ίδιο ξανά.

  Ένα ακόμα ταξίδι ολοκληρώνεται, με τη Lucinda Riley να το οδηγεί μέσα από την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τη μυθοπλασία. Γεμάτο περιγραφές της εξωτικής Κένυας και των κατοίκων της, ένα σύμπλεγμα λαϊκής παράδοσης των Μασάι και της δυτικοευρωπαϊκής κουλτούρας αποτελεί το φόντο για την εξιστόρηση της έναρξης του αγώνα των Αφροαμερικανών να είναι ισότιμοι πολίτες μιας κοινωνίας του μέλλοντος. Από το χρονοντούλαπό της η συγγραφέας μάς γνωρίζει την ιστορία μίας Αμερικής άγνωστης έως τώρα, αυτή που στιγματίζεται από φυλετικούς αγώνες και από ανθρώπους που δίνουν έμπνευση με το έργο τους. Ο συγχρονισμός αυτού του αγώνα με το σήμερα, μια κοινωνία που πάλλεται από τη μοναξιά και τον ατομικισμό, δίνει το ισχυρό μήνυμα στον αναγνώστη ότι πάντοτε, μα πάντοτε, υπάρχει ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. 

  Οι λεπτομέρειες στην αφήγηση προσδίδουν ρεαλισμό και στοχεύουν στη συμμετοχή όλων των αισθήσεων του αναγνώστη. Μαγικές πινελιές χρωμάτων, αρωμάτων και ήχων συνθέτουν έναν μυστηριώδη αλλά και ελκυστικό προορισμό για τον νου. 

  Ο πόνος, ο φόβος, η απώλεια, που βιώνονται έντονα μέσα από τους ζωντανούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, ενδίδουν τελικά μπροστά στη δύναμη της οικογένειας και της αγάπης. 

  …πρέπει να βρεις ποια άτομα είναι σημαντικά για σένα και να τα κρατήσεις γερά. Πρέπει να κάνεις τα πάντα προκειμένου να κάνεις ευτυχισμένο τον ίδιο σου τον εαυτό και αυτούς που αγαπάς, γιατί, προτού το καταλάβεις, μπορεί η ζωή σου να τελειώσει

  Ένα ακόμη εκπληκτικό βιβλίο που μας προϊδεάζει για το τελευταίο αυτής της σειράς. 
  Ανυπομονώ! 

  Περίληψη: Η δική τους ιστορία, δικό σου ταξίδι…
  Για όλο τον υπόλοιπο κόσµο η Ηλέκτρα Ντ’ Απλειάζ είναι µια γυναίκα που έχει τα πάντα: είναι παγκοσµίου φήµης µοντέλο, όµορφη και πλούσια.
  Κι όµως, κάτω από τη λάµψη, κρύβεται µια γυναίκα µε εύθραυστη ψυχολογία που κλονίζεται από τον θάνατο του πατέρα της, του µυστηριώδους δισεκατοµµυριούχου Πα Σαλτ, ο οποίος έχει υιοθετήσει τις έξι κόρες του από τις τέσσερις γωνιές της γης.
  Δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον χαµό του, γεγονός που την κάνει να στραφεί ακόµα περισσότερο στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Κι ενώ οι κοντινοί της άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία της, εκείνη δέχεται ένα γράµµα από µια άγνωστη, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η γιαγιά της και µε την παρουσία της ίσως φέρει αναπάντεχες ανατροπές στη ζωή της…
  Η Κόρη του Ήλιου, η έκτη επική ιστορία της σειράς Οι Κόρες των Αστεριών µε πωλήσεις πολλών εκατοµµυρίων σε όλο τον κόσµο, µας ταξιδεύει από το Μανχάταν στις µαγευτικές αχανείς πεδιάδες της Αφρικής.
  Ανακαλύψτε τον εαυτό σας στην καρδιά της ιστορίας!

  Στοιχεία βιβλίου

  Η κόρη του ΉλιουΤίτλος: Η Κόρη του Ήλιου

  Σειρά: Οι Κόρες των Αστεριών – Βιβλίο 6ο

  Συγγραφέας: Lucinda Riley

  Μετάφραση: Σοφία Τάπα

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Σελίδες: 968

  Έτος έκδοσης: 2020

  ISBN: 978-960-653-068-5

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here