Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Η Λούση Λου είναι μια από μας - Σταμάτης Κεσόγλου

  Η Λούση Λου είναι μια από μας – Σταμάτης Κεσόγλου

  -

  Το βιβλίο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Σταμάτη Κεσόγλου «Η Λούση Λου είναι μια από μας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η εικονογράφηση του εξωφύλλου έγινε από τη Θέντα Μιμηλάκη.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο συγγραφέας, μέσα από τους ήρωές του, μας μεταφέρει στην Αγγλία τη δεκαετία του ’60. Ο κύριος Ρότζερς είναι κυνηγός φαντασμένος και ζει σε ένα τεράστιο σπίτι στην εξοχή. Μαζί του μένει και ο υπηρέτης του, ο Σεβαστιανός, που τον φροντίζει και τον νοιάζεται.

  Ο κύριος Ρότζερς έχει ευγενική καταγωγή και κάθε βράδυ συνομιλεί με τα πορτρέτα των προγόνων του. Πολλές φορές μένει ξάγρυπνος μετά από αυτές τις συνομιλίες και βηματίζει νευρικά πάνω κάτω στο δωμάτιό του.

  «Υπάρχουν νύχτες, Σεβαστιανέ μου» μου λέει «που το μόνο που θέλω είναι να χώσω το πρόσωπό μου στο μαξιλάρι και να κλαίω συνέχεια. Κι ας λένε πως οι άντρες δεν κλαίνε, όλοι οι άνθρωποι κλαίνε, γιατί οι νύχτες υπάρχουν για όλους τους ανθρώπους».

  Μπορεί να δηλώνει στο επάγγελμα κυνηγός φαντασμάτων, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει και να εξολοθρεύσει κάποιο φάντασμα. Ο υπηρέτης του, ο Σεβαστιανός, θα τον πείσει να επισκεφτούν έναν ντετέκτιβ για να τους βρει εκείνος κάποιο φάντασμα και μετά ο κύριος Ρότζερς να το εξαφανίσει.

  Θα καταφέρει τελικά ο ντετέκτιβ, ο κύριος Που, να βρει το φάντασμα για να ηρεμήσει λίγο ο κύριος Ρότζερς και να αισθανθεί αντάξιος των προγόνων του;

  Ο συγγραφέας προσφέρει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα στους μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που γεννά πολλά και ποικίλα συναισθήματα. Το χιούμορ, η φαντασία, η αγάπη, όλα έχουν τη θέση τους στις σωστές αναλογίες.

  Ο συγγραφέας μεταμορφώνει τον δευτεραγωνιστή του βιβλίου σε πρωταγωνιστή. Μπορεί να είναι ένας φτωχός, ταπεινός υπηρέτης, αλλά έχει μια καρδιά γεμάτη αγάπη για όλους. Βλέπει την ομορφιά που υπάρχει γύρω του και η ψυχή του έχει ευγένεια.

  Εξάλλου τίποτα δεν μπορεί να μαραθεί αν δεν ανθίσει πρώτα. Και το σημαντικό είναι μια ψυχή ν’ ανθίσει, γιατί διαφορετικά, ελάτε τώρα – τι ψυχή έχει ένας άνθρωπος;

  Ο συγγραφέας, μέσα από τους ήρωες του βιβλίου, λέει αλήθειες για τη ζωή, την αγάπη. Αλήθειες που ίσως όλοι τις ξέρουμε αλλά μερικές φορές τις ξεχνάμε. Αναφέρεται στα φαντάσματα του παρελθόντος που στοιχειώνουν τις ζωές μας και δεν τις αφήνουν ελεύθερες, να δώσουν και να πάρουν αγάπη. 

  Έρχεται κάποια στιγμή ένα βιβλίο που μιλάει στην ψυχή σου, και σου βγάζει στην επιφάνεια συναισθήματα που ήταν καλά κρυμμένα. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το μυθιστόρημα του Σταμάτη Κεσόγλου. Γραμμένο με πολλή αγάπη και σεβασμό προς τους αναγνώστες του. Ένα άκρως λογοτεχνικό κείμενο που σίγουρα θα βρει μια θέση στην καρδιά σας.

  Περίληψη: Ο κύριος Ρότζερς είναι Κυνηγός φαντασμάτων. Τις μέρες του τις περνά διαβάζοντας χοντρούς τόμους βιβλίων Φαντασματολογίας, ενώ τις νύχτες συνομιλεί με τα πορτρέτα των προγόνων του, που ήταν επίσης Κυνηγοί φαντασμάτων και κάτι παραπάνω ξέρουν. Κι όλα κυλούν άψογα στη ζωή του κυρίου Ρότζερς, αλλά υπάρχει και κάτι που τον κάνει πότε πότε να δακρύζει: ότι ο ίδιος δεν έχει ποτέ του πιάσει ούτε ένα φάντασμα.

  Γι’ αυτό πηγαίνει μαζί με τον υπηρέτη του, τον Σεβαστιανό, στο γραφείο του κυρίου Πού, ενός ντετέκτιβ που έχει μια μύτη που όλο μεγαλώνει και μια απάντηση για όλα. Ο κύριος Πού μιλά στον κύριο Ρότζερς και τον Σεβαστιανό για τη Λούση Λου, μια γυναίκα που είναι φάντασμα και -ας πούμε ότι- ζει σε ένα χωριό της Αγγλίας. Τότε ο κύριος Ρότζερς αποφασίζει να βρει τη Λούση Λου και να την κυνηγήσει για όσο χρειαστεί. Και ο κύριος Ρότζερς είναι βέβαια πολύ αποφασισμένος, αλλά υπάρχει κάτι που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Ότι η Λούση Λου είναι μια από μας∙ κι ότι εμείς δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοι είμαστε.

  Λούση Λου είναι μια από μαςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η Λούση Λου είναι μια από μας

  Συγγραφέας: Σταμάτης Κεσόγλου

  Εκδόσεις: Πατάκης 

  ΙSBN: 9789601689777

  Σελίδες: 216

  Ημερομηνία έκδοσης:  Φεβρουάριος 2021 

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here