Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η μυρωδιά του αχινού - Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

  Η μυρωδιά του αχινού – Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

  -

  Τι ωραίο μυθιστόρημα! Η μυρωδιά του αχινού, με πλοκή καλοδουλεμένη, πλούσια, μου κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι τέλους. Τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων την ένιωσα άψογη, η προσέγγιση των καταστάσεων γίνεται με εξαιρετικό τρόπο και, το κυριότερο, απόλαυσα μια γραφή που σπάνια συναντάς, τόσο υπέροχη… αφοπλιστική, θα έλεγα!

  Προσωπική άποψη: Αναστασία Ελευθεριάδου

  Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να ξαναδιαβάζει κάποια πρόταση ή παράγραφο, έτσι, για τη χαρά της ανάγνωσης μιας γραφής που συνδυάζει άριστα τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

  Θα ήθελα να κάνω και μια επισήμανση. Η πρώτη εντύπωση ξεκινώντας το ήταν λίγο ανασταλτική – ένιωσα ένα μπέρδεμα, μια δυσκολία να γνωρίσω τους χαρακτήρες του βιβλίου, καθότι πολυπρόσωπο και με ένα συνεχόμενο εμπρός πίσω σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Πιστεύω ότι αν υπήρχε στην αρχή του βιβλίου ένα σχεδιάγραμμα του γενεαλογικού δέντρου των οικογενειών που απαρτίζουν το βιβλίο, ή έστω ένα σημείωμα με αναφορά των χαρακτήρων, θα διευκόλυνε πολύ την ανάγνωσή του. Όταν όμως ξεπέρασα αυτή τη δυσκολία, πλέον δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

  Το μυθιστόρημα διανύει μια περίοδο σχεδόν τριών αιώνων.

  1867: Στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς, ο Διαμαντής Διακάτος, γιος του κόντε Ασημάκη Διακάτου, μετά τον καταστροφικό σεισμό στον οποίο χάνει τη γυναίκα του και τον πατέρα του, παίρνει την ανήλικη κόρη του και την αδερφή του και μετακομίζει στην Πάτρα. Εκεί, θα προσπαθήσει να ξανακτίσει την ζωή του, και η γνωριμία του με τον σταφιδέμπορα Φωκίωνα Παπαπάνο θα αποτελέσει την αρχή αυτής της προσπάθειας, καθορίζοντας τη μοίρα όλων. 

  Ο χρόνος είναι μεγάλος μάγος. Μεταμορφώνει αργά και ύπουλα, μερικές φορές θεραπευτικά και άλλες βάναυσα, αλέθοντας εικόνες και καιρούς, ανθρώπους και δρόμους με έναν τρόπο τόσο φυσικό όσο η ίδια η ζωή. Ίσως επειδή ο χρόνος είναι η ζωή και το πέρασμά του η επιβεβαίωση της ατελούς πορείας όχι των προσώπων, τα οποία προσπερνά, αλλά των ιστοριών τους, που μπλέκονται μεταξύ τους φτιάχνοντας το μακρύ πλεκτό της δοκιμασίας.

  1948: Στην Πάτρα, γνωρίζουμε την οικογένεια του Δρακούλη Παπαπάνου και του φίλου του, Ντομένικο Μπέλι, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Πολλά πρόσωπα, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους – κάποια από αυτά βαδίζουν στη ζωή τους με έπαρση και αλαζονεία και κάποια άλλα μοναχικά και αποστασιοποιημένα. Σχέσεις μυστικές, που επαναπροσδιορίζονται, χρονικά ορόσημα που αλλάζουν συνεχώς και καταστάσεις μη διαχειρίσιμες με τη λογική πολλές φορές.

  2015: Στην Πάτρα, με τους τελευταίους απογόνους των παραπάνω οικογενειών να προσπαθούν να απαντήσουν τα τόσα ερωτηματικά που έχουν προκύψει μετά από αυτά που έχουν αποκαλυφθεί και όσα ψάχνουν ακόμη να αποκαλύψουν και να κατανοήσουν.

  Μια διαθήκη σε τρεις φακέλους, μια στερνή παρέμβαση στο παιχνίδι της μοίρας, μια τελευταία απάντηση στην ίδια τη ζωή, ένας εξαγνισμός, μια ανακοπή της ροής των ψευδαισθήσεων και των υπεκφυγών και ένας γάμος-παρωδία. Ή μήπως γάμος-τέχνασμα;

  Μήπως τελικά το πεπρωμένο μάς εμπαίζει και εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να βάζουμε νερό στο ποτήρι του; 

  Περπάτησα σ’ έναν δρόμο που τον θεωρούσα αντίθετο, που νόμιζα ότι έβγαζε στην απέναντι ακτή και να ‘μαι τώρα εδώ… Τόσο ταξίδι, για να καταλήξω στην ίδια αποβάθρα. 

  Ένα μυθιστόρημα με αρκετές αναφορές στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της εκάστοτε εποχής που διανύει. Πέντε γενεές που τις καθορίζει ένα νεοκλασικό σπίτι στην οδό Κορίνθου, οι οικογενειακές σχέσεις, οι προσωπικές επιλογές, η κατανόηση του πόσο σωστά ή λάθος θέτονται κάποια όρια, μυστικά που όσο και να διαιωνίζονται έρχεται η στιγμή των αποκαλύψεων. Σαν ένα μεγάλο παζλ, με υψηλό βαθμό δυσκολίας, που σιγά σιγά θα μπουν όλα τα κομμάτια στη θέση τους και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!

  Κάποιοι ορίζουν τη μοίρα τους έστω και με ψευδαισθήσεις, για κάποιους άλλους όμως, η μοίρα έχει οριστεί ερήμην τους.

  Ανθρώπινες εξισώσεις που κρύβουν τη λύση τους στην άβυσσο. 

  Ένα από τα καλύτερα φετινά αναγνώσματά μου!

  Περίληψη: Τρία χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και λίγους μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε το Ληξούρι, η οικογένεια Διακάτου φτάνει στο λιμάνι της Πάτρας.

  Η φιλοξενία της από τον σταφιδέμπορο Φωκίωνα Παπαπάνο σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιπέτειας που θα διαρκέσει έως το 2015 και τις ημέρες του δημοψηφίσματος, οπότε και οι τελευταίοι απόγονοι των δύο οικογενειών θα κληθούν να ξετυλίξουν το νήμα του μυστηρίου που περιέπλεξε τις ζωές τους, την ίδια ώρα που η χώρα αναζητά τη νέα ταυτότητά της μέσα από τις συγκρούσεις ενός μικρού εμφυλίου.

  Το νεοκλασικό σπίτι της οδού Κορίνθου είναι το κέντρο των εξελίξεων και ο χώρος που καθόρισε τη ζωή πέντε γενεών. Κάποιοι μέσα από σχέσεις δυσανάγνωστες, πολλές φορές, προσπαθούν να κατανοήσουν τα όρια του πεπρωμένου και των προσωπικών επιλογών, το σημείο όπου συγκλίνουν ο δαίμονας και ο θεός που κρύβει ο καθένας μέσα του. Μια διαθήκη σε τρεις φακέλους επιχειρεί με ανατρεπτικό τρόπο την κάθαρση με φόντο μια πόλη που ψάχνει τον βηματισμό της…

  Ο αέρας της Πάτρας όμως κουβαλά τη μυρωδιά του αχινού: θάλασσα που κρύβεται κάτω από μεγάλα μαύρα αγκάθια…

  Η μυρωδιά του αχινού – Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η μυρωδιά του αχινού

  Συγγραφέας: Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

  Εκδόσεις: Ωκεανίδα

  ISBN: 9789604109029

  Έτος έκδοσης : 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here