Η συγγραφέας Ιωάννα Μπουκουβάλα γεννήθηκε στο Κάιρο το 1904 και πέθανε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1992.

Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Ο πατέρας της, Γεώργιος Μπουκουβάλας, είχε σταλεί από την Ελληνική Κυβέρνηση ως διευθυντής της Ελληνο-αιγυπτιακής Αμπετείου Σχολής. Μετά τον πρόωρο θάνατό του, η μητέρας της, Ελένη, μια από τις πρωτοπόρους Ελληνίδες εκπαιδευτικούς, επέστρεψε με τις δυο κόρες της στην Αθήνα.

Η Ιωάννα Μπουκουβάλα τελείωσε το γυμνάσιο και συγχρόνως πήρε δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Αθηνών. Μετά από τρίχρονες σπουδές στη Λειψία, επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου. Παντρεύτηκε τον αξιωματικό και δικηγόρο Κλεάνθη Αναγνώστου και απέκτησε μια κόρη, τη Μυρτώ.

Έγραψε 225 πρωτότυπα μυθιστορήματα. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου. Έγραψε από βιογραφίες μεγάλων ρομαντικών μουσουργών ως και παιδικά μυθιστορήματα, αλλά και παιδικό θέατρο.

Ήταν ένα άτομο ευγενικό, στωικό και αθόρυβο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος της κριτικής επιτροπής των διαγωνισμών της. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και απλό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου και της Ενώσεως Συγγραφέων Concordia της Βιέννης.

Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά όπως: η Νέα Εστία, η Ελληνική Επιθεώρηση, τα Μουσικά Χρονικά και το  Μπουκέτο, αλλά και με τη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση) επί μουσικών θεμάτων.

Μετέφρασε λιμπρέτα και αρκετές όπερες για λογαριασμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι κινηματογραφικές ταινίες «Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου», «Η  θυσία μιας μάνας» και «Ορκίστηκα εκδίκηση» βασίζονται σε δικά της έργα. Επίσης, το βιβλίο της «Μυρτώ» έγινε τηλεοπτική σειρά στην ΕΤ1 το 1991.

Ο Μιχάλης Μερακλής, ο γνωστός μελετητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, έγραψε για τη συγγραφέα: «Το θαυμάσιο στα βιβλία της Μπουκουβάλα πραγματοποιεί η καλοσύνη, η αγάπη, με αντάλλαγμα τον πόνο. Άνθρωποι που αγαπούν κι υποφέρουν επειδή αγαπούν, αλλά χωρίς να μετανιώνουν, είναι οι ευνοημένοι της ήρωες».

Πηγές: biblionet & retrodb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here