Σάββατο, 17 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΤαξιδεύοντας ΛογοτεχνικάKαταρράκτες Πυθάρας – Πηγές Μαινήτων

  Kαταρράκτες Πυθάρας – Πηγές Μαινήτων

  -

  Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο νησί. Θα επισκεφτούμε δυο μέρη του νησιού γεμάτα νερά και δέντρα. Πρώτα τους Kαταρράκτες Πυθάρας και έπειτα τις Πηγές Μαινήτων.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου 

  Η ρεματιά της Πυθάρας βρίσκεται στα Αποίκια, σε απόσταση δέκα λεπτών από τον δρόμο μέσω ενός ομαλού μονοπατιού γεμάτου βλάστηση. Η διαδρομή στους Kαταρράκτες Πυθάρας σε προδιαθέτει για την ομορφιά που θα αντικρίσεις στον “Νεραϊδότοπο”, όπως τον αποκαλεί η λαϊκή παράδοση. Τα άφθονα νερά της τρέχουν ορμητικά και δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο μέσα στο καταπράσινο τοπίο, σχηματίζοντας καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Οι πηγές είναι στο όρος Πέταλο, στην περιοχή Ευρουσιές, και οι εκβολές είναι στην παραλία Γιάλια. Είναι ένα μικρό οικοσύστημα για πολλά πουλιά, αμφίβια και παράλληλα για σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων που φυτρώνουν σε όλο το μήκος της ρεματιάς. Η Πυθάρα χρησιμοποιείται για την άρδευση των χωραφιών, ενώ από το 1863 μέχρι το 1936 τα νερά της κινούσαν τον μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, τη “Φάμπρικα”, λίγο πιο κάτω στο χωριό των Στενιών.

  Στο χωριό Αποίκια βρίσκεται η πηγή του μεταλλικού νερού «Σάριζα», που φημίζεται για τις ιαματικές του ιδιότητες (βοηθά όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά). Για τον λόγο αυτό προσελκύει πολλούς επισκέπτες, που έρχονται να πιουν νερό. Λίγα μέτρα δυτικότερα από την πηγή βρίσκεται το εργοστάσιο όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο νερό και η ομώνυμη σόδα.

  Οι πηγές Μαινήτων στην Άνδρο

  Οι πηγές Μαινήτων βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό που είναι κτισμένος ανάμεσα στις καρυδιές και τα πλατάνια. Τα νερά τρέχουν από τα στόματα μαρμάρινων λεόντων, στη μικρή σκιερή πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία. Το όνομα του χωριού έλκει την καταγωγή του από τις Μαινάδες, τις νύμφες του θεού Διονύσου, όμως ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης υποστηρίζει ότι το όνομα Μαίνητες προέρχεται από τη λέξη “amoenitas”, που σημαίνει χαριτωμένος, ευχάριστος τόπος. Όπως και να ‘χει είναι ένα από τα πιο όμορφα, καταπράσινα χωριά της Άνδρου.

  Βρίσκονται πολύ κοντά στη Χώρα. Από το χωριό ξεκινά η κοιλάδα της Μεσαριάς που καταλήγει στην παραλία του Νημποργειού. Οι πηγές Μαινήτων βρίσκονται κάτω από το ιερό της Παναγίας της Κουμούλου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εκκλησία είναι κτισμένη στη θέση αρχαίου ναού. Τα νερά τους ποτίζουν πολλά κτήματα των Μαινήτων, της Μεσσαριάς, αλλά φτάνουν και μέχρι το Μέσα Χωριό στα Λειβάδια.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

   Πηγές: https://andros-guide.gr/

  https://andros.gr/

  Προηγούμενο άρθροΝαυτικό Μουσείο Άνδρου
  Επόμενο άρθροΣπήλαιο «Φόρος»

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here