Τετάρτη, 14 Ιουλίου, 2021
More

  Σπήλαιο «Φόρος»

  -

  Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Σπήλαιο «Φόρος», που βρίσκεται στο χωριό Αλαδινός και απέχει 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Άνδρου. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 500 τ.μ. και είναι από τα πρώτα ανακαλυφθέντα σπήλαια της Ελλάδος.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η ξενάγηση ξεκινά από το παλαιό γεφύρι, κατασκευασμένο το 1680 μ. Χ. από τον Ηπειρώτη αρχιμάστορα Κίτσο Ζώη και τη συντεχνία του. Η διαδρομή προς το σπήλαιο είναι 300 μέτρα, μέσα σε ένα παραδοσιακό πλακόστρωτο καλντερίμι. Το μοναδικό, λιθόστρωτο μονοπάτι ξεκινά από το γεφύρι του Αλαδινού, απ’ όπου περνά ο «μεγάλος ποταμός» με τις πάπιες, τις νεροχελώνες, τα χέλια του. Μετά από μια πεζοπορική διαδρομή 300 μέτρων ανάμεσα σε δρύες, αγριοαχλαδιές κ.ά, φτάνουμε στο σπήλαιο. Όμορφες ξύλινες πινακίδες μας κατευθύνουν. Στη διαδρομή θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα του χωριού Αλαδινός και την καταπράσινη φύση του (κυπαρίσσια, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές κ.ά.).

  Στην είσοδο του σπηλαίου, η ξεναγός θα μας παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή περιήγησή μας (κράνος και φακό). Για τη δική μας άνεση, θα ήταν επιθυμητό να φοράμε κλειστά παπούτσια. Στα 150 μέτρα της διαδρομής του, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα αισθητικό υπερθέαμα. Ογκώδεις κολώνες δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. Πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ελικτίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, διακοσμούν τους οκτώ θαλάμους του, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες που συλλέγεται νερό (τα επονομαζόμενα γκουρ) και μαργαριτάρια σπηλαίων.

  Το σπήλαιο προσφέρει μια αίσθηση περιπέτειας, αφού η επίσκεψη σε αυτό γίνεται σε ομάδες των 6 ατόμων, με την παροχή κράνους και φορητού φωτισμού καθώς και συνοδού-ξεναγού. Όλα τα παραπάνω το κατατάσσουν σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Άνδρου. Η ζωή διείσδυσε και μέσα στο σπήλαιο του Αλαδινού, αναπτύσσοντας μοναδικές μορφές ζωής απόλυτα προσαρμοσμένες στο σκοτάδι και την ελάχιστη τροφή.

  Η θερμοκρασία στο σπήλαιο είναι σταθερή 16-17°C όλο τον χρόνο και η υγρασία ανέρχεται στο 75%.

  Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς πήρε το σπήλαιο το όνομά του: Φόρος. Κατά την πρώτη, η ονομασία προέρχεται από την ιταλική λέξη “foros” που σημαίνει “άνοιγμα”. Η δεύτερη αναφέρεται στη δεισιδαιμονία των κατοίκων, καθώς όταν έπεφταν και χάνονταν ζώα, πίστευαν πως πλήρωναν με αυτό τον τρόπο φόρο για να εξευμενίσουν τα κακά πνεύματα. Πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1937 από το ζεύγος Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://andros-guide.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here